MónEconomia
La gran banca i la incertesa arrosseguen l’Ibex als números vermells

L’Ibex-35 ha obert la setmana tenyit completament de vermell. L’índex borsari espanyol es deixa un 3,52% a les 12:236 del migdia arrossegat pels bancs després de la intervenció del Silicon Valley Bank (SVB). Concretament, la gran banca espanyola es deixa entre un 4% i un 9% després dels primers compassos de negociació. D’aquesta manera, Banc Sabadell cau un 8,70%, el Santander un 6,16%, Bankinter un 6,63%, CaixaBank un 4,81%, BBVA un 5,35%; i Unicaja, un 5,01%.

Els volums de venda dels valors de la banca han estat tan elevats que els valors han entrat en subhasta de volatilitat, per la qual cosa durant diversos minuts la cotització ha estat paralitzada. Les subhastes de volatilitat són el mecanisme que té el sistema borsari espanyol per a gestionar les fluctuacions inflades de preu. Es van implantar en 2001, substituint als límits del 15% i el 25% que s’usaven amb anterioritat. En lloc d’aquestes variacions generalitzades, es configura un màxim de variació permesa abans que s’activi la subhasta. Aquests dos màxims s’articulen conformement a un rang de preus estàtic (establert per a tota la sessió) i dinàmic (actualitzat constantment durant la sessió). Aquest tipus de subhastes duren cinc minuts, més un final aleatori d’un màxim de trenta segons. Durant aquest període es poden introduir, modificar i cancel·lar les ordres enviades, però no s’executa cap operació. Quan finalitza la subhasta, es reprèn la cotització normal amb els nous preus fixats, així com els nous rangs de preus permesos.

La paralització del valor és un sistema temporal de gestió de la volatilitat i no té a veure amb la suspensió de cotització, que és responsabilitat de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en dos supòsits: per a protegir els inversors o quan concorren “circumstàncies especials” que poden afectar el desenvolupament normal de les operacions.

Caiguda de la banca europea

A més a més, la gran banca espanyola no és l’única que està patint els efectes de la caiguda del SVB. Concretament, la cotització de gran part del sector bancari europeu registra fortes caigudes aquest dilluns al matí davant el temor a un contagi de la crisi que va provocar la intervenció de l’estatunidenc SVB i del Signature Bank, malgrat les mesures anunciades per les autoritats financeres dels Estats Units.

A Itàlia els bancs es deixaven, després de dues hores de negociació, entre un 8,70% i un 5,76%. Al capdavant de la davallada hi ha el Bper Banca que es deixava un 8,70%, seguit del Banc Bpm amb un -7,84%. Per darrere, ja a més distància trobem UniCredit amb una caiguda del 6,79%, FinecoBank amb un 6,80%, Intesa Sanpaolo amb un 6,63% i Banca Mediolanum amb un 5,76%.

Del seu costat, entre les entitats bancàries que formen part del Dax de la Borsa de Frankfurt, els títols de Commerzbank cedien un 11,35% i els del Deutsche Bank un 6,40%, mentre que en el Cac 40 de la Borsa de París les accions de Société Générale perdien un 5,74%, mentre que les de BNP Paribas es deixaven un 5,51% i les de Credit Agricole un 4,28%.

Altres grans bancs europeus com els holandesos ING Group i ABN Amro també s’estan veient afectats per aquesta incertesa i es deixen un 7,43% i un 6,39%, respectivament, mentre que els austríacs Erste Group i Raiffeisen queien un 6,57% en el cas del primer i un 4,98% en el del segon. Del seu costat, el belga KBC es deixa un 6,27%.

A la Borsa de Londres, els títols del banc Standard Chartered cauen un 5,65%, mentre que Barclays es deixa un 4,90% i Lloyds un 3,57%. En el cas de l’HSBC, les accions baixaven més d’un 4%, després que l’entitat hagi adquirit la filial britànica del SVB. A Suïssa la cosa tampoc millora i Credit Suisse pateix un nou correctiu en baixar un 10,42%, després d’arribar a caure al començament de la jornada més d’un 15%, mentre que la cotització d’UBS sofria una reculada del 6,10%.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una furgoneta de repartiment d'Amazon / Alejandro Martínez Vélez - Europa Press
Taxa Amazon: la lluita de Barcelona contra l’explosió de l’ecommerce
Notícia: Taxa Amazon: la lluita de Barcelona contra l’explosió de l’ecommerce
Comparteix
L'Ajuntament preveu recaptar fins a 2,6 milions d'euros anuals amb l'aplicació de la taxa Amazon
Fotografia d'un molí de la Conca del Barberà / Mireia Comas
El món avança cap a les renovables mentre Catalunya s’estanca
Notícia: El món avança cap a les renovables mentre Catalunya s’estanca
Comparteix
Un estudi de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) assegura que les energies verdes podrien ser la font principal d'electricitat mundial el 2025
Edifici del Banc d'Espanya / EP
El Tresor guanya la batalla per l’estalvi a una banca poc rendible
Notícia: El Tresor guanya la batalla per l’estalvi a una banca poc rendible
Comparteix
Els cicles econòmics impulsen la demanda de deute públic davant la inacció d'un sector financer que mira als petits clients només quan ho necessita
La seu de Telefónica / EP
Multa milionària a Telefónica per irregularitats en ofertes de permanència
Notícia: Multa milionària a Telefónica per irregularitats en ofertes de permanència
Comparteix
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sanciona l'empresa amb 6 milions per incomplir compromisos amb l'operadora DTS

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a març 13, 2023 | 13:46
    ciutadà març 13, 2023 | 13:46
    Tranquils, grans capitalistes, que no passareu pas gana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa