MónEconomia
Itàlia veu a prop la fi de les pujades de tipus del BCE

El representant italià al consell executiu del Banc Central Europeu Fabio Panetta apropa la fi del cicle de pujades de tipus d’interès. Si bé el banquer central reconeix que “encara no hem arribat al final” del camí iniciat el passat mes de juliol, reconeix que “no hi som lluny”. Panetta s’expressa, així, en la línia que van establir la presidenta Christine Lagarde i el vicepresident Luís de Guindos el passat dijous, que van allunyar les exigències dels falcons amb els 25 punts bàsics a la pròxima reunió.

En una entrevista amb el diari francès Le Monde, Panetta ha reconegut que la taxa d’inflació europea –encara al 6,1%, a diferència de la catalana, que podria fins i tot trencar el llindar dels tres punts al maig– és massa elevada, i insta el BCE a fer la feina necessària per “tornar-la al 2%”. La “principal amenaça” per l’estabilitat de preus que busca Frankfurt, apunta, es troba en el mercat laboral i l’estabilització empresarial –és a dir, en els possibles efectes de segona onada provocats per pujades massa agosarades de marges empresarials i salaris–. En aquest context d’inflació principalment interna, el BCE s’ha de preguntar quan frenar les pujades, i no on se situa el punt d’equilibri, raona.

Imatge de la seu del BCE / Europa Press
Imatge de la seu del BCE / Europa Press

Supervivència europea

Panetta, a més, alerta que un impuls massa intens dels tipus d’interès pot empitjorar una situació econòmica comunitària que, amb l’excepció d’Alemanya, continua sòlida. Els efectes de l’enduriment monetari, apunta el banquer, “es faran sentir a Europa durant els pròxims mesos”. Un encariment ràpid del crèdit i dels diners pot refredar massa el consum, el principal motor de la recuperació posterior a la pandèmia, i acabar d’enfonsar uns ja malmesos grans mercats. “No podem descartar la possibilitat que la demanda interna continuï dèbil i que això es tradueixi en una debilitat llarga de l’activitat econòmica, o fins i tot en una recessió tècnica”, avisa.

Nou model de creixement

Més enllà de la urgència de la política monetària, Panetta ha reclamat a les institucions europees una “revisió del model de creixement” de la Unió. Segons el banquer, l’estratègia de desenvolupament “basada en energia barata i deslocalització” –per a la que és imprescindible una relació comercial fluida amb actors internacionals volàtils– ja no existeix. Per tant, l’economia europea s’ha d’adaptar “al nou paradigma geopolític” i apostar per l’autonomia estratègica com a horitzó a mitjà termini.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una oficina de treball a Catalunya / ACN
Catalunya té 336.103 aturats al maig, un 3,43% menys que l’any passat
Notícia: Catalunya té 336.103 aturats al maig, un 3,43% menys que l’any passat
Comparteix
L'atur català ha baixat en 2.692 persones en comparació a l'abril, però en 11.924 persones en referència al 2022
La presidenta del BCE, Christine Lagarde - Europa Press
El BCE preveu apujar els tipus d’interès 0,25 punts de cara el juny
Notícia: El BCE preveu apujar els tipus d’interès 0,25 punts de cara el juny
Comparteix
Amb aquest augment la xifra se situarà en el 4% a l'eurozona, la més elevada des de mitjans del 2008
El Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) / EP
La Barcelona tecnològica presumeix de potencial: “Som únics a Europa”
Notícia: La Barcelona tecnològica presumeix de potencial: “Som únics a Europa”
Comparteix
Tres veus de la nova economia de la ciutat es reuneixen al Círculo Ecuestre per analitzar el fulgurant ascens als rànquings continentals i les escletxes que s'han de tancar per fer el següent salt
La presidenta de la CE Ursula Von der Leyen al Parlament Europeu / ACN
L’Eurocambra vol estendre la negociació col·lectiva al 80% de treballadors
Notícia: L’Eurocambra vol estendre la negociació col·lectiva al 80% de treballadors
Comparteix
El Parlament Europeu aprova ampliar la cobertura fins al 2023 per millorar les condicions de vida i ocupació dels ciutadans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa