MónEconomia
Intent a la desesperada de Credit Suisse per salvar la fallida

Credit Suisse hauria sol·licitat al Banc Nacional de Suïssa i al regulador del país, Finma, una mostra pública de suport per intentar aturar la sagnia que estan patint en borsa aquest dimecres i intentar evitar la fallida del banc, segons ha publicat el Financial Times. En el que ha estat una jornada negre pel banc d’inversió suís, que ha perdut més d’un 30% del seu valor en borsa, marcant el mínim històric de l’entitat, els dubtes sobre la capacitat del banc per trobar capital han estat l’últim clau, al que sembla ser, al taüt del banc.

Tot plegat s’ha produït per dos motius, en primer lloc, la intervenció del Silicon Valley Bank el divendres passat, que ha provocat una caiguda desfermada de la confiança en el sector bancari occidental. El segon lloc aquest dimecres el màxim accionista del banc, el saudita SNB, hagi assegurat que no ampliarà la seva participació en el capital del banc. La combinació d’aquests dos factors han enfonsat les accions de l’entitat i han disparat el cost de les assegurances per impagament dels seus bons. Això es tradueix en el fet que els inversors fan pagar més car la cobertura en cas que Credit Suisse deixi de complir amb les seves obligacions de deute.

Dia negre a la borsa

El dia negre del banc suís a la borsa, que l’acosta més que mai a la fallida, ha començat a primera hora del matí, després que el principal accionista de Credit Suisse, el Banc Nacional Saudita, hagi descartat ampliar la seva participació en el banc, que és del 9,88%. “La resposta és absolutament no, per moltes raons fora de la raó més simple, que és reguladora i estatutària”, ha assegurat aquest mateix dimecres el president del Banc Nacional Saudita, Ammar Al Khudairy, en una entrevista a Bloomberg TV.

Tot plegat ha acabat que les accions de Credit Suisse hagin caigut un 24,24% durant la jornada borsària, caient fins a un preu d’1,70 francs suïssos. Tot i això, durant aquest dimecres el preu de l’acció ha arribat a valer només 1,56 francs, el que ha suposat el mínim històric de l’entitat. Si mirem l’evolució en l’últim any el banc ha perdut un 76,23% de la seva capitalització.

El BCE activa les alarmes

Davant d’aquesta situació desesperada del banc suïs, el Banc Central Europeu (BCE) ha decidit encendre les alarmes i començar a contactar amb tots bancs europeus que supervisa directament per a conèixer quina possible exposició tenen a Credit Suisse. En aquest sentit, fonts citades per Europa Press, asseguren que, en el cas d’Espanya, el BCE està sol·licitant la informació a través del Banc d’Espanya.

Ara bé, l’activació del BCE no implica directament que els bancs europeus s’hagin de veure afectats necessàriament per la caiguda de Credit Suisse, sinó que és un fet protocol·lari davant de la que podria ser la situació d’estrès més elevada des de l’última crisi financera. De fet, cal recordar que la crisi del banc suís no és nova i es remunta a mesos enrere.

Bona prova d’aquest mal funcionament del banc els últims mesos són els resultats del 2022. durant l’any passat la companyia va registrar unes pèrdues netes de 7.293 milions de francs suïssos, és a dir uns 7.381 milions d’euros. Aquests números vermells van suposar el pitjor resultat del banc suís des de la crisi financera de 2008.

Més notícies
Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant un acte del PSOE / Joaquin Corchero - Europa Press
Sánchez intenta calmar els inversors davant la desfeta de la banca en borsa
Notícia: Sánchez intenta calmar els inversors davant la desfeta de la banca en borsa
Comparteix
Sánchez ha volgut traslladar un missatge de "tranquil·litat, prudència i seguiment" davant de les tensions borsàries dels últims dies
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, escenifiquen l'acord de pensions / ACN
Els sindicats aproven per unanimitat la reforma de pensions de l’Estat
Notícia: Els sindicats aproven per unanimitat la reforma de pensions de l’Estat
Comparteix
La CEOE ha rebutjat la proposta i queda fora del pacte
Credit Suisse cau per sota de l'esperat abans de la seva esperada reestructuració / EP
Credit Suisse s’enfonsa en borsa i fa albirar la crisi financera a Europa
Notícia: Credit Suisse s’enfonsa en borsa i fa albirar la crisi financera a Europa
Comparteix
Les accions de Credit Suisse han tornat a marcar un nou mínim històric en una nova jornada negra per la banca europea
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, en la presentacio del projecte 'Meetings&Mobility' / ACN
Acció destina 200 milions a donar suport a les empreses catalanes el 2023
Notícia: Acció destina 200 milions a donar suport a les empreses catalanes el 2023
Comparteix
L'organisme ha creat cinc noves línies d'ajut amb un pressupost de 13 milions pensades per impulsar projectes d'innovació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa