MónEconomia
Dimiteix el causant de la fallida de Credit Suisse

Fins fa una setmana el màxim accionista de Credit Suisse era el Banc Nacional Saudita (SNB), fins que el seu principal competidor, UBS va sortir al pas per rescatar l’entitat comprant-la per 3.000 milions de dòlars. Doncs bé, aquest dilluns el matí l’SNB ha acceptat la renúncia “per motius personals” d’Ammar Abdul Wahed Al Khudairy, que fins ara era el president del consell de l’entitat àrab i qui fou el principal causant -i detonant- de la crisi que va acabar en la venda de Credit Suisse després de descartar en una entrevista que ampliarien el seu capital al banc helvètic.

Tot plegat es va detonar el passat 15 de març quan Al Khudairy va donar una entrevista a Bloomberg TV en la qual va descartar rotundament que el banc àrab pogués augmentar la seva inversió en Credit Suisse i, per tant, superar el 10% de l’accionariat del banc suís, al·legant motius reguladors i estatutaris. El dirigent saudita va assegurar aleshores que si volien sobrepassar aquest 10% se’ls aplicarien noves regles “tant del regulador àrab, del regulador europeu o del regulador suís i no estem inclinats a entrar en un nou règim regulador”, fet al qual no estaven disposats. El que pretenia ser una simple entrevista sobre l’actualitat del banc suís va acabar desencadenant en la crisi més gran d’un banc europeu en més d’una dècada i va alimentar el nerviosisme en el mercat respecte de la posició de l’entitat suïssa i va accelerar l’enfonsament de les accions del banc, només aquell dia van caure un 60%.

Vist el desastre, només 24 hores més tard, i en declaracions a la cadena CNBC, el banquer àrab tractava de calmar els inversors recordant, i defensant, que les seves paraules només repetien el mateix missatge que havia transmès l’SNB des del mes d’octubre i que van ser usades com a “excuses” per a desencadenar un “pànic” que, al seu judici, era “completament injustificat” que va acabar amb la compra de Credit Suisse i va deixar al banc nacional saudita sense la seva participació a Suïssa.

A tot això cal recordar que l’SNB, està controlat -en un 37%- pel fons sobirà de l’Aràbia Saudita que és propietat del govern autocràtic del país i que ja ha fet diverses inversions a Europa com la compra d’un club de futbol a Anglaterra, el Newcastle United. El cas és que en aquest intent per desembocar a Europa amb diverses inversions, els saudites van adquirir una participació del 9,88% a Credit Suisse per 1.400 milions de francs suïssos -uns 1.415 milions d’euros– la tardor del 2022 com a part de l’ampliació de capital llançada per l’entitat helvètica i el valor de la qual s’ha reduït de manera substancial després de l’enfonsament de la cotització de les accions del banc.

Així mateix, en un comunicat publicat per l’SNB a la Borsa de Riad, el fins ara conseller delegat del banc, Saeed Mohammed Al Ghamdi, passarà a ser el nou president del consell de l’entitat, mentre que Talal Ahmed Al Khereiji ocuparà de manera interina el lloc de conseller delegat.

Més notícies
Imatge d'arxiu de l'aparador d'una immobiliària / Europa Press
La firma d’hipoteques creix un 30%, la xifra més alta des del 2011
Notícia: La firma d’hipoteques creix un 30%, la xifra més alta des del 2011
Comparteix
El tipus d’interès mitjà dels préstecs puja per setè mes consecutiu i se situa al 2,65%
Imatge d'arxiu d'una persona davant d'un ordinador / Pixabay - janeb13
Combinar emocions i intel·ligència artificial, una porta oberta al futur
Notícia: Combinar emocions i intel·ligència artificial, una porta oberta al futur
Comparteix
Hi ha multitud de possibilitats a l'hora de treballar les emocions i la visió artificial, sempre que s'hi involucrin persones i una càmera
Imatge d'arxiu de l'interior d'un supermercat / Laia Solanellas - Europa Press
Els supermercats es defensen: “És una inflació de costos”
Notícia: Els supermercats es defensen: “És una inflació de costos”
Comparteix
El sector assegura que l'augment de preus no està fent augmentar els marges de beneficis, sinó tot el contrari i que la seva voluntat és mantenir baixos els preus
El canceller alemany Olaf Scholz durant la cimera hispano-alemanya amb Pedro Sánchez / EP
Acord UE-Alemanya per la prohibició de motors de combustió el 2035
Notícia: Acord UE-Alemanya per la prohibició de motors de combustió el 2035
Comparteix
La mesura havia quedat paralitzada pel veto del govern alemany

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ammar Abdul Wahed Al Khudairy (Saudita i Suís) a març 27, 2023 | 11:40
    Ammar Abdul Wahed Al Khudairy (Saudita i Suís) març 27, 2023 | 11:40
    Al final resultarà que el cul de l'europa és Suïssa. Suïssa, la gran mestra del maquillatge.
  2. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a març 27, 2023 | 14:11
    Jordi (Català i Suís) març 27, 2023 | 14:11
    La SNB no és pas la causa de la debacle del Crédit Suisse. Els diferents CEOs del grup varen fer operacions de risc durant anys i cada vegada l'acció baixava. Però ells rebien milions de CHF en salari i bonus. En realitat continuaven pagant bonus milionaris sense tenir resultats bons. A l'octubre 2022 un periodista australià que ningú no coneix va fer un comentari a twitter i llavors va començar el pànic dels clients. Però el CS no tenia pas cap dificultat a part la divisió d'inversions a l'estranger. Tenia fons propis i liquiditats molt més enllà dels requerits. El problema és que a CH hi ha tres partits: UDC-SVP, PLR i Le Centre que refusen de control.lar i fiscalitzar els bancs. Al 2008 l'UBS fou salvada durant la nit pel Conseil Fédéral i la BNS. Foren les subprimes. Però després tot plegat continuà amb la mateixa merda dels productes derivats. Allò que en Warren Buffet diu que són armes de destrucció massiva de l'economia. Recordeu en Durao Barroso ? Va passar de President de la Comissió Europea a treballar a Goldman Sachs.... I els seus amics els Latsis de l'EFG.....
  3. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a març 27, 2023 | 14:24
    Jordi (Català i Suís) març 27, 2023 | 14:24
    Si comparem els comportaments dels bancs espanyols, italians, francesos i suïssos amb llur clientela, els bancs suïssos són els millors i des de sempre. Només un exemple amb les transferències internacionals. Tots els bancs suïssos les fan amb valor del dia si la passes abans de les 15h. I el cost és mínim. Si ho envies a un banc català malgrat haver triat SEPA (acord europeu per nul cost dels transferts), els bancs catalans i espanyols et foten la mossegada. Els bancs italians es queden els calers de les transferències internacionals fins a 7 dies. Els francesos 4 dies i els Espanyols i Catalans ja ni ho vull saber perquè fa segles que no hi tinc cap mena de relació. Així, doncs, la cultura bancària suïssa és a anys-llum del tercermundisme i l'espoli del Sud d'Europa. Només cal recordar el comportament dels Bancs Espanyols que s'instal.laren a CH el 2004 amb l'obertura de fronteres. Acomiadaren tots el personal local i vingueren tots els ex-patriats espanyols. Una vergonya coneguda a les places bancàries de Genève i Zurich. O l'escàndol del Santander a Escòcia. O potser cal recordar la fallida global dels bancs espanyols el 2008 ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa