MónEconomia
Biden advoca per regular el mercat bancari després de la fallida de SVB

El sector bancari nord-americà podria patir un augment important de la regulació que el legisla. Així ho ha dit aquest dilluns el president dels Estats Units, Joe Biden, en una roda de premsa per valorar la situació del sector després de la fallida del Silicon Valley Bank (SVB) i de Signature Bank. A més, el president ha defensat amb contundència la solidesa del sistema bancari del país, després de la “ràpida” actuació de les autoritats financeres. “Els nord-americans poden confiar que el sistema bancari és segur. Els seus dipòsits seran allà quan els necessitin”, ha afirmat Biden des de la Casa Blanca, després que el col·lapse de SVB i Signature Bank hagin fet tremolar als inversors pel temor a una reedició de la crisi financera del 2008.

Per donar encara més confiança als ciutadans i als inversors, Biden ha subratllat que “no hi haurà pèrdues suportades pels contribuents”, ja que els fons del rescat de les entitats provindran d’un fons que es nodreix d’aportacions del sector bancari. Ara bé sí que hi haurà alguns ciutadans que pagaran les conseqüències. Biden ha volgut mostrar la màxima duresa amb els directius de les entitats, assegurant que “seran acomiadats” i ha afegit que els inversors en les entitats intervingudes “no seran protegits”, ja que van assumir riscos. “Així és com funciona el capitalisme”, ha sentenciat el president nord-americà.

En aquest sentit, Biden ha expressat la seva voluntat que els responsables del col·lapse de les entitats assumeixin els costos del succés i la necessitat d’evitar que es repeteixi una cosa així. “Cal tractar que no es repeteixi”, ha defensat, recordant que, durant l’Administració Obama, de la qual va ser vicepresident, es van implementar requisits més durs per a bancs com el SVB i Signature Bank que “desafortunadament”, l’anterior Administració de Donald Trump va relaxar en alguns aspectes. D’aquesta manera, Biden s’ha compromès a sol·licitar al Congrés i als reguladors bancaris que reforcin la regulació del sector per a fer menys probable que pugui succeir una altra vegada. Tot i això, Biden no ha donat pistes de quines podrien ser aquestes regulacions.

No hi haurà afectacions a Espanya

Pel que fa a l’afectació de la fallida a l’Estat, aquest matí l’Ibex s’ha aixecat en vermell arrossegat per la gran banca espanyola. Tot i això, la vicepresidenta primera i ministra d’Economia de l’estat, Nadia Calviño, ha assegurat que no hi ha cap banc en perill. Concretament Calviño, ha destacat que el sistema bancari espanyol compta amb una situació “sanejada” i un marc “reforçat” enfront de la volatilitat en els mercats després de la intervenció del SVB.

“Aquesta situació de volatilitat en els mercats financers es troba amb un sistema bancari espanyol que té un marc reforçat tant de supervisió com de regulació i que té una situació sanejada dels seus balanços”, ha indicat Calviño a la premsa a Brussel·les. “No em consta cap exposició concreta als bancs que s’estan veient ara afectats en el cas dels Estats Units”, ha afegit la vicepresidenta. Finalment, Calviño també ha defensat que en aquest context de “volatilitat tan intensa” és “necessari” que tots els agents públics i privats, des de bancs fins als responsables de política fiscal i monetària, actuïn “amb la màxima prudència”.

Més notícies
Vista per dins del Palau de la Borsa / EP
La gran banca i la incertesa arrosseguen l’Ibex als números vermells
Notícia: La gran banca i la incertesa arrosseguen l’Ibex als números vermells
Comparteix
La gran banca europea també s'ha vist arrossegada per la caiguda del Silicon Valley Bank
Imatge d'una de les seus de l'HSBC / Rolf Vennenbernd - dp
HSBC rescata a Regne Unit el banc de les start-ups després del ‘corralito’
Notícia: HSBC rescata a Regne Unit el banc de les start-ups després del ‘corralito’
Comparteix
El govern britànic ha assegurat que els dipòsits del banc "estaran protegits", sense que els contribuents hagin d'assumir cap cost
La caiguda del banc californià SVB: tres lliçons
Notícia: La caiguda del banc californià SVB: tres lliçons
Comparteix
"El més preocupant no és l’esquerda del SVB sinó l’origen del terratrèmol, que té a veure amb l’encaix d’un model empresarial que prioritzava creixement enlloc de marges"
Foto de família de l'acte de ratificació dels acords de la mesa de reindustrialització de Nissan a la seu del Consorci de la Zona Franca (CZF) / ACN
Punt i final a la reindustrialització de Nissan tres anys després
Notícia: Punt i final a la reindustrialització de Nissan tres anys després
Comparteix
Les administracions "donen per superada la crisi" que va provocar el tancament amb la firma pública dels acords

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa