MónEconomia
Acció coordinada dels bancs centrals per augmentar la liquiditat del dòlar

Els grans bancs centrals del món s’ha unit per augmentar la liquiditat del dòlar per alleugerir “les tensions en els mercats de finançament globals”. Aquesta gran aliança dels supervisors mundials, concretament entre el Banc del Canadà, el Banc d’Anglaterra, el Banc del Japó, el Banc Central Europeu, la Reserva Federal i el Banc Nacional Suís, arriba just després d’una setmana plena de tensions als mercats financers causada per la fallida de tres bancs nord-americans- el Silicon Valley Bank, Signature Bank i First Republic– i un europeu – Credit Suisse-.

Segons un comunicat conjunt la mesura ja està operativa i desemboca en el fet que aquests bancs centrals permeten acords de línies d’intercanvis de divises en dòlars. De fet, l’acord entre les diferents institucions permet “augmentar la freqüència de les operacions amb venciment a set dies de setmanal a diària”, segons ha detallat el BCE en un comunicat. La mesura, a més, s’allargarà almenys fins a finals d’abril i arriba poques hores després que UBS hagi comprat Credit Suisse, el seu principal competidor, per tal d’evitar-ne la fallida. 

Rescat de Credit Suisse

Qui també s’ha pronunciat aquest dilluns al matí ha estat el conseller delegat d’UBS, Ralph Hamers, que considera que la solució trobada per rescatar a Credit Suisse per 3.000 milions de francs suïssos, uns 3.037 milions d’euros, aporta seguretat i estabilitat als mercats i contribueix a defensar la reputació de Suïssa com a centre financer. “L’adquisició significa que estem retornant l’estabilitat i la seguretat als clients de Credit Suisse. Però també que defensem la reputació del centre financer suís”, ha indicat Hamers en una entrevista amb SRF.

Ara bé, el màxim dirigent d’UBS ha evitat oferir detalls sobre els més que possibles ajustos de plantilla després de l’adquisició, que seria el més normal després d’una fusió per absorció. Actualment, Credit Suisse compta amb uns 50.000 empleats, i Hamers ha assenyalat en la mateixa entrevista que sempre hi ha sinergies quan es fusionen bancs i que un possible ERO no està sobre la taula de moment.

Tot i això, Hamers ha volgut posar l’accent en el fet que les dues entitats tenen una cultura del risc diferent, per la qual cosa veu oportunitats per a contenir els riscos en el futur. En aquest sentit, ha assenyalat la importància de transformar el negoci de banca d’inversió de Credit Suisse en un “banc d’inversió light”, com ha fet UBS. “No correm tant de risc”, ha apuntat. “Estem construint un UBS més gran amb menys risc. Fins i tot després de la fusió, tenim un bon índex de capital i un marc de suport del Banc Nacional”, ha postil·lat.

El BCE defensa la “robustesa” del sistema bancari europeu

El Banc Central Europeu (BCE), l’Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès) i el Mecanisme Únic de Resolució (SRB) han defensat la “resiliència” i la capacitat de “robustesa” en termes de capital i liquiditat del sector bancari europeu, en un context marcat per les turbulències financeres als Estats Units i a Suïssa. En un comunicat, els reguladors han assegurat que les reformes impulsades des de la crisi financera del 2008, tot recordant l’ordre en què accionistes i creditors d’un banc en problemes “han d’assumir pèrdues”. Per altra banda, els tres organismes han celebrat les “accions exhaustives” de les autoritats suïsses per “garantir l’estabilitat financera” al país.

Més notícies
Imatge d'una de les plantes de Cusiné / Cusiné
Cusiné o com sortir més fort de la crisi de subministraments
Notícia: Cusiné o com sortir més fort de la crisi de subministraments
Comparteix
La nova manera de funcionar de Cusiné els ha permès facturar 43,50 milions d’euros durant el 2022
Credit Suisse cau per sota de l'esperat abans de la seva esperada reestructuració / EP
El govern suís dona suport a la compra de Credit Suisse per part d’UBS
Notícia: El govern suís dona suport a la compra de Credit Suisse per part d’UBS
Comparteix
Suïssa ja va garantir el dijous 100.000 milions de francs suïssos per a la liquiditat del banc
Els hackers es professionalitzen i creix la delinqüència cibernètica / Pixabay
Catalunya es converteix en el nou objectiu preuat del cibercrim
Notícia: Catalunya es converteix en el nou objectiu preuat del cibercrim
Comparteix
L'Agència de Ciberseguretat ha anunciat que el país és un focus d'interès ho exemplifica amb l'atac a l'Hospital Clínic
El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá / Jesús Hellín - Europa Press
Escrivá: “La reforma de pensions no afecta la competitivitat empresarial”
Notícia: Escrivá: “La reforma de pensions no afecta la competitivitat empresarial”
Comparteix
El ministre retreu les crítiques de Feijóo: "Qualificar la reforma de nyap o PowerPoint és una falta de respecte"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa