MónEconomia
La inflació a l’eurozona torna a trencar rècords
  • CA

La inflació torna a castigar l’eurozona. Els preus de consum als 19 estats de la Unió que fan servir l’euro com a moneda de curs legal es dispara per sisè mes consecutiu, fins al 10,7%, de nou la xifra més alta de la seva història. En comparació amb el setembre, els preus han pujat vuit dècimes, impulsats principalment per l’energia, els aliments, l’alcohol i el tabac, si bé tant els béns industrials com els serveis continuen a l’alça.

En concret, els preus energètics han pujat, segons les dades publicades per l’Eurostat, un 41,9% en termes interanuals, mentre que l’alimentació ho ha fet per sobre del 13%. La dada d’inflació subjacent, que no té en compte cap d’aquestes dues línies de productes, també creix mes a mes, en aquest cas en quatre dècimes. Així, es dispara en prop de sis punts i mig en termes interanuals, una xifra similar a l’espanyola (6,3%).

Les dades facilitades per la Unió Europea indiquen que l’Estat espanyol és un dels països membres amb una menor influència sobre la inflació comunitària. El 7,3% espanyol queda només per sobre de França, amb un IPC del 7,1%; i per sota de Malta, on els preus s’han enfilat enguany un 7,5%. A l’altra banda de la gràfica, els preus a les repúbliques bàltiques –Estònia, Letònia i Lituània– dupliquen la mitjana de la UE, amb un interanual del 20%.

Escalada mes a mes

Segons les dades de l’Eurostat, en comparació amb el setembre els preus a la zona euro han augmentat un 1,5%. L’encariment de molts productes bàsics accelera, així, respecte del mes anterior, quan es va quedar en el 0,5%.

Els efectes de la inflació sobre l’economia europea ja es fan notar. Segons les dades del mateix Eurostat, el PIB dels 27 s’ha alentit substancialment al tercer trimestre. Així, l’activitat econòmica al continent només ha crescut entre el juliol i el setembre 0,2%, cinc dècimes per sota del registrat entre l’abril i el juny. Es tractaria, doncs, de la variació positiva més baixa des del primer trimestre de 2021, quan Europa va encetar la tendència cap a la recuperació.

Per països, Suècia va tancar el trimestre amb la taxa de creixement més elevada, un minso 0,7%. L’Estat espanyol s’ha situat exactament en la mitjana de la Unió, amb un increment del 0,2%; mentre que veïns com Portugal o Itàlia acceleren entre el 0,4 i el 0,5%. Talment com en el cas de la inflació, les repúbliques bàltiques són les que mostren una situació més inestable: l’economia letona, per exemple, ha patit una contracció de l’1,7%.

Més notícies
El president de la Cambra de Comerç d'Espanya i president de Freixenet, José Luís Bonet / EP
L’economia espanyola continuarà desaccelerant fins a l’estiu de 2023
Notícia: L’economia espanyola continuarà desaccelerant fins a l’estiu de 2023
Comparteix
La Cambra d'Espanya apunta cap a la recessió tècnica i allarga un trimestre les males previsions econòmiques dels principals organismes
Credit Suisse cau per sota de l'esperat abans de la seva esperada reestructuració / EP
Credit Suisse no apaga l’incendi
Notícia: Credit Suisse no apaga l’incendi
Comparteix
Les pèrdues de 5.946 milions d'euros anunciades pel gegant helvètic sorprenen negativament un mercat que no confia en les mesures anunciades pel CEO Ulrich Körner
Una oficina del SOC / ACN
Catalunya crea 38.800 llocs de treball al tercer trimestre
Notícia: Catalunya crea 38.800 llocs de treball al tercer trimestre
Comparteix
Tot i el lleuger augment de l'atur de 4.700 personeses, les darreres dades de l’Enquesta de Població Activa situen el país com un dels territoris amb millors dades de nova ocupació
L'IPRI modera la seva taxa interanual per l'abaratiment de costos de l'energia / EP
Els preus industrials moderen el seu creixement un 35,6% el setembre
Notícia: Els preus industrials moderen el seu creixement un 35,6% el setembre
Comparteix
El cas català va experimentar una moderació més modesta, del 27,4%, 2,4 punts inferior a la d'agost

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa