MónEconomia
L’INE confirma que l’economia espanyola va tornar a créixer un 5,5% el 2022

Tret de sorpresa majúscula l’economia espanyola tornarà a ser la que més creix de tot Europa. Aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística ha confirmat que l’estat -i la seva economia- va augmentar un 5,5% del PIB al llarg del 2022, repetint el mateix resultat del 2021. Aquesta repetició del resultat arriba després d’un bon últim trimestre en el qual va haver-hi un repunt de l’activitat econòmica que es va traduir en un creixement del 0,2%. Amb tot això, es confirmen les dades que ja va avançar l’INE finals de gener. En canvi, Estadística ha rebaixat una dècima la seva estimació inicial sobre el creixement del PIB interanual del quart trimestre 2022, des del 2,7% al 2,6%. D’aquesta manera, aquesta taxa se situa més de dos punts per sota de la registrada en el tercer trimestre (4,7%).

Amb el creixement del 5,5% experimentat en 2022, superior en 1,1 punts al pronosticat pel govern espanyol (4,4%), l’economia espanyola va encadenar el seu segon creixement anual consecutiu després de l’avanç del 5,5% que va registrar en 2021 i que va suposar el retorn a taxes positives després del descens històric del PIB de l’11,3% provocat per la irrupció del coronavirus. Ara bé, aquestes dues dades positives del PIB no volen dir, en absolut, que l’economia espanyola s’hagi recuperat del tot després del sotrac de la covid, de fet és de les poques economies avançades europees que encara no ho ha fet.

La demanda nacional es redueix, però augmenta l’externa

Pel que fa als causats d’aquest nou augment del PIB, la demanda nacional va aportar 3,1 punts al creixement del PIB en 2022, el que significa una caiguda de 2,1 respecte al 2021. Tot i aquesta caiguda, la demanda externa ha compensat aquests dos punts per contribuir fins amb 2,4 punts, 2,1 punts per sobre de l’exercici anterior. A preus corrents, el PIB de 2022 es va situar en 1.327.108 milions d’euros, un 10% més que en 2021. O cosa que és el mateix, 1,3 bilions d’euros.

En taxa interanual, el PIB del quart trimestre va créixer un 2,6%, la qual cosa suposa 2,1 punts menys que en el trimestre precedent (4,7%), degut, sobretot, a una menor aportació de la demanda interna. En concret, la contribució de la demanda nacional al creixement del PIB interanual va ser de 0,9 punts, 1,9 punts menys que en el tercer trimestre de 2022, en tant que la demanda externa va contribuir amb 1,7 punts, dues dècimes menys.

Augmenta el consum de les llars

Per la seva part, el consum de les llars va moderar el seu creixement interanual més de dos punts durant el quart trimestre, fins al 2,7%, mentre que la despesa pública va augmentar un 2,3% després de quatre trimestres en negatiu. La inversió, per contra, va desaccelerar el seu creixement gairebé 4 punts, fins al 2,6%. En la recta final de 2022, el PIB va créixer un 0,2%, el mateix que en el tercer trimestre. Amb aquesta dada, s’acumulen set trimestres consecutius de taxes positives de l’economia estatal.

En paral·lel a la frenada del consum de les famílies, la despesa pública va accelerar el seu creixement trimestral tres dècimes, fins al 1,9%, al contrari que la inversió, que es va contreure un 3,7% en el quart trimestre, el seu major descens trimestral des del segon trimestre de 2020, quan va arrencar la pandèmia.

En la recta final de 2022, el PIB va créixer un 0,2%, el mateix que en el tercer trimestre. Amb aquesta dada, s’acumulen set trimestres consecutius de taxes positives.

El consum privat entra en negatiu

Pel que fa al consum privat, durant l’últim quart del 2022 va disminuir un 1,8%, registrant el seu primer descens des del primer trimestre de 2021, mentre que la inversió es va reduir un 3,7%, la seva major caiguda trimestral des del segon trimestre de 2020, quan va arrencar la pandèmia. En paral·lel a la frenada del consum de les famílies i de la inversió, la despesa pública va accelerar el seu creixement trimestral tres dècimes, fins a l’1,9%, la seva major alça des del primer trimestre de 2008.

Per sectors econòmics, la construcció va ser l’únic que va retallar el seu valor afegit brut, amb una reculada del 0,3%, davant dels repunts d’altres sectors com l’agricultura (+4,3%), els serveis (+0,3%) o la indústria (+0,1%). Les exportacions i importacions també van entrar en negatiu durant el quart trimestre de 2022, amb baixades trimestrals de l’1,1% i del 4,2%, respectivament.

Més notícies
El flamant president d'ASEDAS, Josep Antoni Duran i Lleida / David Zorrakino - Europa Press
Duran i Lleida, nou president de la patronal de supermercats espanyola
Notícia: Duran i Lleida, nou president de la patronal de supermercats espanyola
Comparteix
L'exdiputat de CiU presidirà la patronal que representa el 75% de la superfície de distribució alimentària de l'estat
Governador adjunt d'Estabilitat Financera, Sir Jon Cunliffe, Governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, Director Executiu de Comunicacions, James Bell, i Governador adjunt de Reglament Prudencial, Sam Woods, assisteix a la conferència de premsa del Banc d'Anglaterra sobre l'estabilitat financera, al Banc d'Anglaterra / EP
El banc d’Anglaterra eleva 25 punts bàsics els tipus d’interès
Notícia: El banc d’Anglaterra eleva 25 punts bàsics els tipus d’interès
Comparteix
Amb aquesta pujada passaran a situar-se en el 4,25%, el seu nivell més alt des de la tardor del 2008
El conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno / Banc Sabadell
El Sabadell aprova repartir un dividend de 0,02 euros per acció
Notícia: El Sabadell aprova repartir un dividend de 0,02 euros per acció
Comparteix
El Sabadell ha aprovat una reducció de capital social de l'entitat per un import màxim de 204 milions d'euros
Antoni Cañete, president de PIMEC
Pimec reclama més col·laboració publicoprivada amb els Next Generation
Notícia: Pimec reclama més col·laboració publicoprivada amb els Next Generation
Comparteix
Pimec ha demanat implicar a les patronals i als Col·legis Professionals en l'execució dels NextGenerationEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa