MónEconomia
HSBC rescata a Regne Unit el banc de les start-ups després del ‘corralito’

Després la caiguda estrepitosa del Silicon Valley Bank, que va patir una davallada del seu preu en borsa de més del 60%, les grans corporacions han començat el repartiment del cadàver. La primera ha estat HSBC Hòldings, que ha anunciat aquest dilluns que la seva filial del Regne Unit, HSBC UK Bank, adquirirà el Silicon Valley Bank UK Limited (SVB UK) per una lliura esterlina. Segons ha explicat a Twitter el ministre d’Economia britànic, Jeremy Hunt, el govern britànic i el Banc d’Anglaterra han aprovat la “venda privada” del SVB UK a HSBC. A més, el ministre ha insistit que els tots dipòsits del banc “estaran protegits”, sense que els contribuents britànics hagin d’assumir cap mena de cost. “Vaig dir que cuidaríem del nostre sector tecnològic i hem treballat amb urgència per a complir aquesta promesa”, ha afegit Hunt.

Per la seva banda, el Banc d’Anglaterra ha comunicat que el Tresor britànic i l’Autoritat de Conducta Financera (FCA), van prendre la decisió de vendre el SVB UK, la filial britànica del banc estatunidenc, a HSBC. De fet, el supervisor britànic ha assegurat que “aquesta acció es va prendre per a estabilitzar SVB UK, assegurant la continuïtat dels serveis bancaris, minimitzant la interrupció del sector tecnològic del Regne Unit i recolzant la confiança en el sistema financer”. A tot això el supervisor també ha assegurat que poden confirmar que “els diners de tots els dipositants del SVB UK estan segurs i protegits” com a resultat del rescat per part de l’HSBC, afegint que el negoci de SVB UK continuarà sent operat de manera normal pel mateix banc i tots els serveis continuaran funcionant amb normalitat, per la qual cosa els clients no haurien de notar cap canvi.

Així mateix, el banc central del Regne Unit ha afirmat que “cap altre banc del Regne Unit” es veu afectat materialment de manera directa per aquestes accions, o per la resolució del banc matriu estatunidenca de SVB UK, afegint que el sistema bancari del Regne Unit en general es manté segur, sòlid i ben capitalitzat.

Els actius i passius de les societats matrius de SVB al Regne Unit estan exclosos de la transacció, que es completa de manera immediata i es finançarà amb els recursos existents, ha requerit HSBC. “Aquesta adquisició té un excel·lent sentit estratègic per al nostre negoci al Regne Unit”, ha assenyalat en un comunicat Noel Quinn, conseller delegat d’HSBC, subratllant la protecció per als dipositants de la filial britànica del SVB.

Segons ha explicat l’entitat més gran bancària europea per actius, s’espera que el capital tangible de SVB UK sigui del voltant de 1.400 milions de lliures esterlines, afegint que el càlcul definitiu del guany derivat de l’adquisició es proporcionarà en el seu moment.

Els EUA intervenen el Silicon Valley Bank

Als Estats Units la història del SVB està sent lleugerament diferent. L’entitat financera, coneguda per tenir una important cartera de start-ups tecnològiques com a clients, va ser intervinguda per la Corporació Federal d’Assegurança de Dipòsits (CFSD) pels dubtes entorn de la seva liquiditat i solvència. D’aquesta manera, el Departament de Protecció Financera i Innovació de Califòrnia ha procedit al tancament de l’entitat i ha nomenat el CFSD com a custodi dels dipòsits del banc.

Concretament, els dipòsits de menys de 250.000 dòlars estan protegits i accessibles des d’aquest dilluns al matí. No obstant això, l’organisme nord-americà va recomanar que els clients amb un dipòsit superior a la xifra l’assegurada es posin en contacte amb l’organisme com més aviat millor.

Caiguda a borsa

Tota aquesta història del SVB va començar dijous passat quan les accions del Silicon Valley Group, matriu del SVB, van patir una davallada del 60% en borsa i es va suspendre la cotització “a l’espera de la publicació d’informació rellevant”. De fet, segons va avançar la cadena nord-americana CNBC, SVB estava en converses per a la seva venda, després que fracassessin els intents del banc per a aixecar capital.

A tot això el grup havia anunciat dimecres passat que esperava registrar pèrdues d’uns 1.800 milions de dòlars durant el primer trimestre de 2023, així com la seva intenció de realitzar una col·locació accelerada d’accions de 1.750 milions de dòlars per a sanejar la seva posició de capital.

D’aquesta manera, SVB Financial Group planejava oferir 1.250 milions de dòlars en accions ordinàries i uns altres 500 milions de dòlars en accions preferents mitjançant sengles ofertes públiques i subscrites per separat amb l’objectiu de reforçar la seva posició financera. A més, abans de començar les ofertes, SVB havia arribat a un acord privat de subscripció amb General Atlantic, per a la compra d’altres 500 milions de dòlars en accions ordinàries al preu d’oferta pública en l’oferta d’accions ordinàries.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una furgoneta de repartiment d'Amazon / Alejandro Martínez Vélez - Europa Press
Taxa Amazon: la lluita de Barcelona contra l’explosió de l’ecommerce
Notícia: Taxa Amazon: la lluita de Barcelona contra l’explosió de l’ecommerce
Comparteix
L'Ajuntament preveu recaptar fins a 2,6 milions d'euros anuals amb l'aplicació de la taxa Amazon
Fotografia d'un molí de la Conca del Barberà / Mireia Comas
El món avança cap a les renovables mentre Catalunya s’estanca
Notícia: El món avança cap a les renovables mentre Catalunya s’estanca
Comparteix
Un estudi de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) assegura que les energies verdes podrien ser la font principal d'electricitat mundial el 2025
Imatge d'una de les xerrades celebrades en el marc del BWAW - CZFB
El BWAW tanca la tercera edició amb més de 2.600 assistents
Notícia: El BWAW tanca la tercera edició amb més de 2.600 assistents
Comparteix
El BWAW ha reunit 50 ponents de primer nivell debatent sobre solucions que permetin progressar de manera efectiva en la igualtat de gènere
El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, en una roda de premsa / ACN
Europa acorda reduir un 11,7% el consum d’energia l’any 2030
Notícia: Europa acorda reduir un 11,7% el consum d’energia l’any 2030
Comparteix
Els estats membres seran els encarregats d'escollir els mesures per fer possible la reducció

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa