MónEconomia
La facturació de la indústria catalana va créixer un 15,7% el 2022
  • CA

El 2022 va ser un any marcat pels augments dels preus a tots els nivells, sobretot els energètics. Tot plegat va provocar que la indústria catalana facturés un 15,7% més de mitjana durant el 2022. D’aquesta manera les vendes industrials creixen per segon any consecutiu després d’haver caigut considerablement durant el 2020 a causa de la pandèmia de la Covid. Pel que fa a l’estat, la indústria va augmentar la seva facturació en un 20,6% en 2022, que representa l’augment més gran des que es registren les dades, segons ha publicat aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Si corregim els efectes estacionals i de calendari, la facturació de la indústria va créixer una mitjana del 21,4% el 2022.

L’increment de la facturació de la indústria durant l’any passat és causat pels ascensos registrats en tots els sectors, entre els quals destaca l’energia amb un augment del 80,8%. El segon sector que més va augmentar les seves vendes van ser els béns intermedis amb un 17,8%, molt lluny de les energètiques. Van completar aquest podi els béns de consum no durador (+16,9%), seguit dels béns de consum durador (+13,6%) i els béns d’equip (+10,6%).

Imatge d'un complex petroquímic / EP
Imatge d’un complex petroquímic / EP

En la mateixa línia les branques industrials on més van pujar les vendes en 2022 van ser les coqueries i el refinament de petroli (+80,8%), la fabricació d’articles de joieria, bijuteria i d’instruments musicals (+31,3%), la fabricació de motos i bicis (+27,9%) i la fabricació de productes de molineria, midó i alimentació animal (+25,9%). En el costat contrari, l’única branca d’activitat on van disminuir les vendes l’any passat va ser la indústria del tabac, amb un descens de la seva facturació de l’1,7%.

Si mirem només el desembre del 2022, la indústria estatal va elevar les seves vendes un 8,6% interanual, taxa 4,5 punts inferiors a la de novembre. Amb el repunt interanual de desembre, el més moderat des d’octubre de 2021, el sector encadena 22 mesos consecutius d’ascensos. Eliminant l’efecte de calendari i l’estacionalitat, la facturació del sector industrial es va incrementar un 14,5% interanual al desembre, taxa 1,3 punts superior a la de novembre.

Caiguda de la facturació mensual

Si ens fixem només en la taxa mensual, és a dir les dades del desembre de 2022 sobre novembre, la facturació de la indústria va retrocedir un 0,4%, en contrast amb l’alça mensual del 3,6% registrada al novembre. Les activitats industrials on més va retrocedir la facturació mensual al desembre dins de la sèrie corregida van ser la indústria del tabac (-24,4%); la fabricació d’un altre material de transport (-23,1%) i la metal·lúrgia (-5%). Per contra, els majors repunts mensuals de les vendes es van donar en la fabricació de mobles (+14,3%); les coquerías i el refinament de petroli (+5,4%) i la fabricació de begudes (+4,3%).

Més notícies
El Vallsolana Business Park, a Sant Cugat / EP
Els sindicats rebutgen cedir al conflicte a les oficines: “Estem en mínims”
Notícia: Els sindicats rebutgen cedir al conflicte a les oficines: “Estem en mínims”
Comparteix
La retribució del teletreball i les condicions dels fixos discontinus a temps parcial bloquegen un conveni col·lectiu d'oficines i despatxos que afecta prop de 200.000 treballadors
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Economia, Natàlia Mas / David Zorrakino - Europa Press
La Generalitat compleix per primer cop la llei en el pagament a proveïdors
Notícia: La Generalitat compleix per primer cop la llei en el pagament a proveïdors
Comparteix
Economia confirma que el temps de pagament del sector públic català cau per primer cop per sota dels 30 dies, tal com dicta la llei actual
L'espai de startups del MWC, el 4YFN, a Fira Gran Via / EP
El MWC comptarà amb la presència de més de 300 empreses catalanes
Notícia: El MWC comptarà amb la presència de més de 300 empreses catalanes
Comparteix
De les 333 empreses catalanes al MWC, 104 aniran acompanyades per la Generalitat
Pla mitjà del vaixell MSC Sixin / ACN
Les exportacions agroalimentàries catalanes creixen un 15,3% el 2022
Notícia: Les exportacions agroalimentàries catalanes creixen un 15,3% el 2022
Comparteix
Per primera vegada la venda d'aliments a l'exterior supera el llindar dels 14.000 milions d'euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa