MónEconomia
Experts europeus eleven les previsions d’inflació per al 2023
  • CA

L’enquesta trimestral de previsions econòmiques del Banc Central Europeu eleva les estimacions inflacionistes per als primers mesos del 2023. Les estimacions de l’índex de preus dels principals analistes econòmics del continent s’eleven, així, fins al 5,9%, una dècima més que les publicades durant el tercer trimestre d’enguany; mentre que les del 2024 acceleren fins al 2,7%, un creixement de tres dècimes. Així, els experts consultats per l’ens monetari allunyen un curs mes l’assoliment de l’horitzó de preus del 2%, l’objectiu estratègic dels principals bancs centrals. L’informe del BCE apunta, de fet, a que la inflació a l’eurozona s’estabilitzaria al 2,1% l’any 2025, i es mantindrien a llarg termini, fins l’any 2027.

Segons els economistes consultats pel Banc Central Europeu, l’augment de la taxa de preus al consum respon a una combinació de l’empitjorament de les expectatives d’evolució dels preus de l’energia, talment com han avisat les principals prestadores de serveis de l’Estat espanyol. Com en el cas espanyol, a més, la subjacent serà més elevada. També albiren efectes de segona onada de les pujades salarials, que s’han estabilitzat al conjunt de la Unió Europea.

Millor ocupacó

Tot i que les previsions inflacionistes no milloren respecte les darreres anàlisi del Banc Central, l’ocupació conserva una tendència alcista a llarg termini. Les estimacions dels experts apunten a un lleuger repunt de l’atur durant els primers mesos del 2023, fins al 7% –mig punt més que al novembre del 2022–, si bé en endavant s’espera una reducció progressiva fins al 2027, quan es quedaria al 6,4%

El PIB, sostingut

El creixement de l’activitat econòmica europea, que ha tancat el 2022 en nivells superiors a l’esperat durant els darrers mesos, es mantindria estable durant el 2023. El cop productiu per la pujada dels preus i l’esperable pujada de l’atur no arribaria encara al PIB, que no començaria a alentir-se fins després del curs entrant, amb una caiguda progressiva que acabaria a llarg termini en un creixement anual de l’1,7%.

Més notícies
Imatge d'arxiu del president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri / Rober Solsona - Europa Press
CaixaBank no tornarà Barcelona per “voluntat de permanència” a València
Notícia: CaixaBank no tornarà Barcelona per “voluntat de permanència” a València
Comparteix
CaixaBank haurà de pagar aproximadament uns 400 milions d'euros per l'impost a la banca del govern espanyol
La llei de l'habitatge pot ajudar a controlar-ne el preu / ACN
El lloguer català puja un 1,6% i supera el màxim històric
Notícia: El lloguer català puja un 1,6% i supera el màxim històric
Comparteix
Barcelona està a -1,8% d'aconseguir el preu d'abril del 2020
Una cambrera preparant el servei de dinar en un hotel de Salou / ACN
L’economia catalana creix un 5,5% el 2022, més d’un punt sobre el previst
Notícia: L’economia catalana creix un 5,5% el 2022, més d’un punt sobre el previst
Comparteix
El quart trimestre del 2022 mostra una taxa interanual del 3,3%, sis dècimes superior a l'economia espanyola
Dues participants a l'experiència immersiva Dreams de Lavinia i Univrse a l'ISE / ACN
Catalunya, al centre de l'”explosió” de la realitat virtual
Notícia: Catalunya, al centre de l'”explosió” de la realitat virtual
Comparteix
L'ecosistema del país concentra alguns dels projectes més potents d'un sector que aspira a ocupar rols centrals des de la indústria fins a l'educació passant per l'entreteniment

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa