Tot Economia
Europa no podrà evitar la recessió aquest 2023

Europa no evitarà la recessió aquest 2023. Així ho ha pronosticat CaixaBank Research, que en el seu últim informe macroeconòmic alerta que “el gruix dels indicadors suggereix que l’eurozona no podrà evitar entrar en recessió durant els mesos d’hivern”. Ara bé, tot i aquesta dura sentència sobre l’economia europea, l’entitat assegura que aquesta recessió hauria de ser de poca intensitat. Els causats d’aquest empitjorament, per tant, les majors febleses de l’economia europea de cara a aquest any seran la dificultat per a tornar a emplenar els inventaris de gas sense l’ajuda de Rússia, castigada per la invasió d’Ucraïna, i el possible enduriment de la política monetària al llarg del 2023, quan es podria arribar a un escenari amb tipus d’interès superiors al 3% a tancament de l’any.

“Amb tot, la resistència que continua mostrant el mercat de treball, una taxa d’estalvi encara per sobre de la seva mitjana de llarg termini i una millor posició de partida, gràcies a un 2022 més robust de l’esperat, ens permeten ser moderadament optimistes”, ha apuntat l’entitat, que anticipa un creixement mitjà del PIB del 0,2% en l’eurozona.

Espanya s’escapa de la recessió

Tot i l’escenari advers a Europa, CaixaBank Research preveu un escenari diferent per l’estat espanyol. Concretament, l’entitat considera que el producte interior brut (PIB) espanyol creixi al voltant del 3% entre el 2023 i 2024. Pel que fa a la inflació, CaixaBank Research considera que la mitjana se situarà en el 3,5% entre els dos anys. En concret, l’informe apunta que l’increment del PIB serà de l’1% aquest 2023 i de l’1,9% en 2024, mentre que la inflació se situarà de mitjana en el 4,5% enguany i del 2,3% en 2024. Pel que fa a l’ocupació, l’entitat ha destacat la resiliència del mercat laboral, que es preveu que creixi un 0,6% en 2023 i un 1,3% en 2024, per a aconseguir un 2% en l’acumulat dels dos anys.

Sobre aquests nous pronòstics, el director d’Economia Espanyola de CaixaBank, Oriol Aspachs, ha assenyalat que entre els elements que continuaran impulsant el creixement de l’activitat i de l’ocupació a l’estat destaquen el desplegament dels fons europeus i la recuperació del turisme internacional, mentre que l’augment dels tipus d’interès i la inflació actuaran en el sentit contrari. A més, ha destacat la incertesa que envolta l’economia, especialment en referència a la inflació i l’impacte que tenen els preus de l’energia, i a la velocitat en la qual el Banc Central Europeu augmenti els tipus d’interès.

Incerteses per 2023

Tot i escapar-se de la recessió, l’informe també mostra com l’economia estatal, i de retruc la catalana, també patiran algunes dificultats aquest any. Concretament, el document assenyala que aquest 2023 estarà marcat per la incertesa de la inflació, que encara es mantindrà a cotes elevades, els tipus d’interès a l’alça i la presència de riscos geopolítics.

Centrant-se en la inflació, la principal incertesa serà el component subjacent que “determinarà l’agenda dels bancs centrals”, i tot i que s’estima que l’augment de preus es moderi durant 2023, la correcció romandrà incompleta i la inflació es mantindrà per sobre de l’objectiu del 2% interanual del BCE.

Més notícies
El nou espai logístic d'Amazon a Logis Empordà / ACN

La contractació logística catalana tanca el millor any de la seva història

Notícia: La contractació logística catalana tanca el millor any de la seva història
Comparteix
Les operacions immobiliàries al sector es disparen fins als 243.000 metres quadrats a Catalunya amb especial acceleració fora de Barcelona
Notícia: La contractació logística catalana tanca el millor any de la seva història - Mobile
La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz / EP

La inflació subjacent esvera el govern i els agents socials

Notícia: La inflació subjacent esvera el govern i els agents socials
Comparteix
Sindicats, patronals i organismes econòmics alerten de l'escalada de l'índex de preus sense energia ni aliments no elaborats
Notícia: La inflació subjacent esvera el govern i els agents socials - Mobile
Imatge d'arxiu d'una terrassa de Barcelona / David Zorrakino - Europa Press

Catalunya va tancar el 2022 amb quasi 3,5 milions d’afiliats

Notícia: Catalunya va tancar el 2022 amb quasi 3,5 milions d’afiliats
Comparteix
Els afiliats a la Seguretat Social van créixer un 2,7% en comparació amb el 2021
Notícia: Catalunya va tancar el 2022 amb quasi 3,5 milions d’afiliats - Mobile
Imatge d'arxiu del logotip d'Apple en una de les seves botigues / Europa Press

El CEO d’Apple accepta rebaixar-se el sou més d’un 40%

Notícia: El CEO d’Apple accepta rebaixar-se el sou més d’un 40%
Comparteix
El màxim dirigent d'Apple continuarà cobrant un salari base, és a dir fix, de 3 milions de dòlars
Notícia: El CEO d’Apple accepta rebaixar-se el sou més d’un 40% - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa