MónEconomia
Europa autoritza el 3r pagament de fons europeus a Espanya: 6.000 milions
  • CA

Espanya rebrà el tercer pagament de fons europeus en els pròxims mesos. Segons ha comunicat aquest divendres la Comissió Europea, l’estat ha obtingut el vistiplau per rebre aquesta tercera bestreta del Fons de Recuperació i Resiliència per un valor total de 6.000 milions d’euros. La decisió de Brussel·les arriba després d’una anàlisi positiva per part de l’executiu comunitari, que havia condicionat el desemborsament a la consecució de vint reformes i vuit inversions clau en àmbits com la fiscalitat, les energies renovables o en matèria legislativa. Amb aquesta opinió, es preveu que el pagament es faci efectiu a finals de març, un cop el Comitè Econòmic i Financer de la Unió Europea es posicioni en la mateixa línia. Si tot això passa Espanya seguirà sent l’estat que més ràpid està desplegant del pla nacional i serà el primer dels 27 estats que conformen la UE a rebre el tercer pagament dels NextGenerationEU.

Les quatre àrees principals de reforma corresponents que han desbloquejat aquest tercer pagament de la Comissió Europea han estat la transició verda, la cohesió territorial, el creixement econòmic sostenible i la salut i la resiliència. Per altra banda, la Comissió ha valorat positivament l’impuls de diversos canvis en matèria de transformació digital o en iniciatives vinculades als fons NextGenerationEU. Entre les més destacades, segons el govern espanyol, hi podem trobar la reforma de la llei concursal, que fixa un procediment de segona oportunitat i introdueix un procediment especial dirigit a petites i mitjanes empreses que escurça la durada i el cost del procés. En l’àmbit educatiu, sobresurt l’entrada en vigor de la llei al sistema integral de formació professional.

En matèria de pensions, l’arriba d’aquest tercer pagament ha accelerat la reforma del sistema de cotització dels treballadors autònoms al mateix temps que s’ha avançat en matèria fiscal amb l’entrada en vigor de la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, que equipara la legislació espanyola amb la resta de la UE.

Aquest nou paquet de finançament anirà destinat a projectes agrícoles sostenibles, a promoure la igualtat en l’esport o a donar suport en la digitalització dels serveis culturals d’espais com el Museu del Prado, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía o la Biblioteca Nacional entre altres espais d’arreu de l’estat.

Pedro Sánchez, content

Des del govern espanyol ha celebrat d’allò més aquesta notícia provinent de Brussel·les. El president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat que l’Estat és “líder i exemple en aplicació del pla de recuperació”. “Complim amb Europa i Europa amb Espanya”, ha dit en una piulada a Twitter aquest divendres. Segons Sánchez, és un “èxit de país”.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Iñaki Berasaluce - Europa Press
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Iñaki Berasaluce – Europa Press

Per la seva part la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha remarcat en un missatge difós pel Ministeri d’Afers Econòmics que la valoració positiva de Brussel·les és una “molt bona notícia que confirma que Espanya està complint el calendari de fites i objectius”. En la mateixa línia, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha dit en un vídeo publicat al seu compte de Twitter que “la realitat ha tornat a desacreditar aquells que auguraven una congelació dels fons”. Montero ha subratllat que Espanya ja ha complert gairebé un 30% dels compromisos del pla.

La reforma de les pensions desbloquejarà el 4t pagament

Encara no s’ha rebut el tercer pagament, però des de l’estat apunten que el quart podria arribar molt ràpidament, probablement durant aquesta primavera. De fet, ha estat el mateix executiu espanyol qui ha donat a conèixer algunes de les qüestions més rellevants per poder rebre la quarta llum verda de la Comissió. En aquest sentit, el govern de Pedro Sánchez considera que una de les claus per al quart pagament serà la segona fase de la reforma de les pensions. Aquesta reforma, recordem, inclou la posada en marxa del mecanisme d’equitat intergeneracional, l’ampliació del període de còmput per al càlcul de la pensió de jubilació, l’adequació de la base màxima de cotització i la creació d’un informe que demostri la sostenibilitat pressupostària del sistema de pensions a llarg termini.

A tot això cal recordar que no està sent una reforma fàcil de pactar amb els agents socials i que fa mesos que està encallada. Encara que, també cal dir, que durant les últimes setmanes, diversos membres de l’executiu espanyol com la vicepresidenta Calviño o el ministre Escrivá han assegurat que s’està treballant “molt intensament” amb els grups polítics i els agents socials i confien que s’arribarà a un acord tan aviat com es pugui.

Espanya ha rebut un 53% dels fons assignats

Més enllà dels 6.000 milions d’euros aprovats aquest divendres, Espanya ja ha rebut 31.036 milions d’euros per al seu Pla de Recuperació i Resiliència, dels quals 9.036 milions van arribar en concepte de prefinançament i els 22.000 restants corresponen al primer i al segon pagament. Sumant totes les quantitats, l’Estat ja haurà percebut 37.036 milions d’euros, una xifra que equival al 53% del total de les ajudes de la UE que li corresponen.

Més notícies
Imatge d'arxiu de Barcelona vista des del mar / Europa Press
Europa crea una eina per saber on van a parar els Fons Europeus a Catalunya
Notícia: Europa crea una eina per saber on van a parar els Fons Europeus a Catalunya
Comparteix
Les empreses i ajuntaments catalans han rebut el 21,1% dels fons europeus que ha assignat Espanya
Treballadors col·locant una bandera xinesa per unes festivitats a Hong Kong / EP
La desaparició d’un magnat de les finances fa trontollar un gran banc xinès
Notícia: La desaparició d’un magnat de les finances fa trontollar un gran banc xinès
Comparteix
La firma d'inversió tecnològica China Renaissance es desploma en borsa al voltant de la incertesa sobre la situació del fundador Bao Fan
Façana del Banc d'Espanya / Carlos Luján - Europa Press
El deute espanyol s’enfila fins a 1,502 bilions d’euros
Notícia: El deute espanyol s’enfila fins a 1,502 bilions d’euros
Comparteix
El passiu de les administracions de l'Estat perd pes sobre el PIB pel creixement econòmic, però s'eleva en més de 75.000 milions en un any
Habitatges de Barcelona, en una imatge / ACN
El mercat de l’habitatge català torna al ritme de la bombolla
Notícia: El mercat de l’habitatge català torna al ritme de la bombolla
Comparteix
Catalunya va tancar el 2022 amb 102.108 operacions, una xifra similar a la del 2007

Comentaris

  1. Icona del comentari de: a veure a febrer 18, 2023 | 00:40
    a veure febrer 18, 2023 | 00:40
    Cobrarem les ajudes a la instal·lació de plaques fotovoltaiques?.
  2. Icona del comentari de: Miquel a febrer 18, 2023 | 13:34
    Miquel febrer 18, 2023 | 13:34
    Què en rascarà, Catalunya? Xavalla, com sempre?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa