El Fons Monetari Internacional (FMI) ha donat esperances a l’estat espanyol en reconèixer que les seves previsions deixen fora el país de la recessió que s’espera l’any vinent. De fet, l’organisme ha volgut deixar clar que el creixement del PIB del territori està superant expectatives. S’espera doncs, que el PIB espanyol creixi un 1,2%, el que suposa una retallada de vuit dècimes respecte el seu pronòstic anterior, però es manté al capdavant del creixement de l’eurozona. “Espanya és un dels països per als quals no preveiem una recessió l’any vinent, quan tindrà un creixement fort”, ha assenyalat Alfred Kammer, director del Departament Europeu del FMI, advertint que l’economia espanyola, com les dels seus veïns europeus, es veurà llastrada per l’afebliment de la demanda i la deterioració de la confiança dels consumidors.
En el marc de les jornades anuals de l’FMI, que se celebren a Washington, Kammer s’ha mostrat molt optimista amb les xifres espanyoles i ha previst que el creixement continuï produint-se. Tot i que serà un creixement més moderat, continuarà sent un dels més alts d’Europa. L’FMI no sempre s’ha mostrat esperançat amb les dades econòmiques espanyoles, de fet fa unes setmanes es parlava d’un decreixement i d’unes expectatives molt més pessimistes.
Tot i això, dimarts passat la subdirectora del Departament de Recerca del FMI, Petya Koeva Brooks, va reconèixer que el pronòstic del FMI per Espanya resultava pessimista, perquè la institució internacional havia tancat les seves previsions abans de publicar-se la dada de creixement del PIB en el segon trimestre, que va superar les expectatives, amb una expansió del 1,5%.”Si es fessin ara aquestes previsions per a 2023 probablement veuríem xifres fins i tot més elevades de les que tenim”, va admetre la representant del Fons.
No obstant això, Kammer ha indicat que Espanya no recuperarà el nivell d’activitat prepandèmia fins a principis del 2024, després d’haver sofert en 2020 la caiguda més intensa del PIB entre les economies avançades per la seva elevada exposició a sectors amb un alt component presencial, com l’hostaleria i el turisme.
L’Eurogrup i l’FMI planten cara a Putin
En la mateixa trobada, els ministres de finances de l’eurozona –l’Eurogrup- i l’FMI han volgut mostrar una imatge d’unitat a Washington davant els atacs i les amenaces del president rus, Vladímir Putin. “Qualsevol intent de dividir-nos fracassarà”, ha assegurat aquest divendres el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, en una roda de premsa posterior a una reunió entre els dos organismes emmarcada en les jornades anuals de l’FMI. Per la seva banda, el president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, ha reivindicat el valor de trobades com aquesta, posant de manifest que la Unió Europea i els Estats Units tenen “moltes coses en comú” i mostrant-se “convençut” que les dues potències “sortiran més fort i units d’aquests temps”.