Tot Economia
Espanya entrarà en recessió però Catalunya se’n lliurarà, segons BBVA

L’anuari econòmic comarcal de BBVA allunya la recessió de l’economia catalana. Segons apunta el document, tot i que el creixement d’exercicis anteriors és “insuficient“, el 2023 serà un “any de transició”, equiparable al 2021. El director de l’informe, el catedràtic emèrit d’Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Oliver, considera que l’exercici serà “difícil, però en cap cas catastròfic” a l’economia del país. 

Les estimacions de l’entitat espanyola apunten a “anades i vingudes” en el rendiment econòmic del país abans de recuperar els nivells anteriors a la pandèmia. L’estructura productiva i financera catalana vindrà condicionada per una economia espanyola que sí que entraria en recessió durant el 2023, tot i que serà “curta i molt poc intensa”. 

En aquest sentit, l’entitat espera que, per acabar de tancar la crisi de la inflació, el BCE apugi substancialment els tipus d’interès. Segons Oliver, els 75 punts bàsics que encara marquen el ritme de la política monetària europea són un augment “extraordinàriament baix en comparació amb els nivells de preus” que pateix la Unió Europea. El llarg període de tipus zero que va precedir la guerra a Ucraïna va ser “insòlit”, segons l’economista. 

Els serveis, motors de la recuperació

La “intensa recuperació” del sector serveis ha liderat el retorn a la solidesa econòmica de Catalunya. El valor afegit brut del sector dels serveis privats personals va créixer durant el 2021 un 7,8%,p pel 5,6% de l’alça de la resta de serveis privats. Les manufactures (7,1%) i els serveis col·lectius (3,8%) han acompanyat la recuperació durant els darrers exercicis, i hauran de liderar-la després de la “transició” del 2023. 

La vicepresidenta primera i ministra d'afers econòmics de l'Estat, Nadia Calviño / ACN
La vicepresidenta primera i ministra d’afers econòmics de l’Estat, Nadia Calviño / ACN

El bon rendiment del sector, però, pot comportar un risc rellevant per a l’economia catalana. Segons Oliver, d’ençà de la crisi financera del 2008 Catalunya ha “esdevingut massa dependent del sector terciari”, el principal valor del VAB català. Fins i tot amb l’elevada dependència dels serveis, l’economia del país encara necessita “temps per reabsorbir els impactes de la pandèmia” -un procés encetat el 2021 però que s’ha truncat amb la guerra a Ucraïna i la posterior crisi econòmica-.

Barcelona, el territori que menys creix

La demarcació de Barcelona ha estat, segons les dades de BBVA; la que menys valor afegit brut ha aportat a l’economia catalana durant el darrer exercici, amb una acceleració econòmica de només un 5,5%. Les comarques tarragonines, a l’altre costat de la taula, van mostrar un alça en valor productiu del 7,4%, el més alt del país. Girona, amb un 6,7% de VAB, i Lleida,  amb un escàs 5,8%, completen el mapa econòmic català. 

Amb tot, la recuperació del producte interior brut anterior a la pandèmia no arribarà durant el 2022, segons Oliver; si bé quedarà a prop. Segons les estimacions del catedràtic, a finals de l’exercici “és possible que es freguin els nivells econòmics del 2019”. Tot i això, aquest retorn a la normalitat anterior a la crisi sanitària anirà per barris. Mentre que Barcelona o Girona el podrien assolir, les comarques de l’interior i la demarcació de Tarragona, més afectades per l’atzucac de la Covid, no ho aconseguirien. 

Més notícies
La seu del BCE, a Frankfurt / EP

El BCE alerta d’importants riscos financers a la zona euro

Notícia: El BCE alerta d’importants riscos financers a la zona euro
Comparteix
El darrer informe d’avaluació de l’estabilitat de la Unió augura una “recessió cada cop més probable"
Notícia: El BCE alerta d’importants riscos financers a la zona euro - Mobile
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Iñaki Berasaluce - Europa Press

Espanya demana 6.000 milions més dels Next Generation

Notícia: Espanya demana 6.000 milions més dels Next Generation
Comparteix
El govern espanyol ha demanat el tercer pagament al·legant que ja ha complert amb les reformes pertinents en àmbits com la transició verda i digital
Notícia: Espanya demana 6.000 milions més dels Next Generation - Mobile
Jordi Suriñach, catedràtic d'economia aplicada de la UB / Mireia Comas

Jordi Suriñach: “Renunciar a ampliar l’aeroport és un cost massa elevat per a Catalunya”

Entrevista: Jordi Suriñach: “Renunciar a ampliar l’aeroport és un cost massa elevat per a Catalunya”
Comparteix
ENTREVISTA al catedràtic de la UB que va ser un dels directors de l'informe sobre l'impacte de l'ampliació de l'aeroport de Barcelona
Entrevista: Jordi Suriñach: “Renunciar a ampliar l’aeroport és un cost massa elevat per a Catalunya” - Mobile
Els secretaris generals d'UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco, a la presentació dels dotze punts per als pressupostos / EP

El treball exigeix uns pressupostos per “homologar Catalunya a Europa”

Notícia: El treball exigeix uns pressupostos per “homologar Catalunya a Europa”
Comparteix
Javier Pacheco i Camil Ros presenten les dotze propostes dels principals sindicats de cara a uns pressupostos que "s'han d'aprovar sí o sí"
Notícia: El treball exigeix uns pressupostos per “homologar Catalunya a Europa” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Martí a novembre 16, 2022 | 16:11
  Martí novembre 16, 2022 | 16:11
  Ja però que més dóna si al final els nacionalistes espanyols ens ofegan amb l'espoli fiscal. Estem permanentment en recessio
 2. Icona del comentari de: Pol a novembre 16, 2022 | 16:12
  Pol novembre 16, 2022 | 16:12
  Quan dieu "Espanya" hi incloeu Catalunya dins ? Si és així feu trampa. Per a comparar dues coses -en aquest cas el creixement econòmic- amb el mateix mètode, cal seguir el mateix criteri, no s'hi val a incloure una de les parts per separat i comparar-ho amb la resta, sense extreure-hi la primera. No sou els únics, però, es fa massa sovint fins i tot amb "estadístiques" amb més països, per exemple a vegades ix Catalunya en una llista dels 27 estats de la Unió, però, al que anomenen Espanya inclou també Catalunya. Fins i tot per a poder fer estadístiques sobre l'economia, sense fer-nos trampes, ens cal la independència política.
 3. Icona del comentari de: Tots perdem a novembre 16, 2022 | 19:51
  Tots perdem novembre 16, 2022 | 19:51
  Ui, si tinguéssim els impostos, 20 mil milions pel cap baix, que bé viuríem tots, tots, fins i tot tu espanyol que fa 70 anys que vius a Catalunya o tu que hi has nascut i que votes partits espanyols que són els que se'ns queden tots aquests diners. A vegades els votes per burraded.: l' Arrimadas era andalusa i guapa i mira com n'era de poca pena
 4. Icona del comentari de: Aneualamerda a novembre 16, 2022 | 21:59
  Aneualamerda novembre 16, 2022 | 21:59
  I que, si després el estado ens saquejarà encara més, i el "govern" s'ho mirarà i pararà la ma?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa