MónEconomia
L’energia i els serveis disparen la inflació europea al 7%
  • CA

La inflació a l’eurozona ha trencat la tendència dels últims mesos a l’abril. Durant el quart mes de l’any els preus van remuntar fins al 7%, trencant així la ratxa de cinc mesos consecutius a la baixa, segons ha confirmat aquest dimecres Eurostat. Aquest canvi de tendència s’ha donat per l’alça de preus de l’energia i dels serveis. Ara bé, tot i l’augment de preus respecte a l’any passat, l’oficina estadística europea, ha revisat a la baixa l’evolució dels preus respecte al març, que finalment van incrementar-se un 0,6%. Això suposa una dècima menys respecte a les anteriors estimacions, una caiguda motivada per l’abaratiment dels aliments no processats.

Entre els països de la UE, les taxes d’inflació interanual més baixes es van registrar a Luxemburg (2,7%), Bèlgica (3,3%) i l’estat espanyol (3,8%), mentre que les taxes anuals més altes es van registrar a Hongria (24,5%), Letònia (15%) i Txèquia (14,3%). A la zona euro l’energia va registrar una alça interanual del 2,4%, després de la baixada del 0,9% del mes anterior, mentre que el preu dels aliments va alleujar la seva escalada al 10%. En el cas dels serveis, els preus van augmentar un 5,2% interanual, una dècima més que al març, però els béns industrials no energètics es van encarir un 6,2%, quatre dècimes menys que al març.

En excloure del càlcul l’impacte de l’energia, la taxa interanual d’inflació a l’abril es va situar en el 7,4%, davant del 7,9% del mes anterior, mentre que en deixar fora també l’impacte del preu dels aliments, l’alcohol i el tabac, la taxa subjacent d’inflació es va moderar al 5,6%. D’aquesta manera, la taxa d’inflació subjacent de la zona euro va experimentar a l’abril el seu primer signe de moderació en termes interanuals des de juny de 2022, després d’encadenar nou mesos consecutius de pujades.

L’IPC repunta fins al 3,9% a Catalunya

Pel que fa a la situació a Catalunya, l’INE va confirmar que els preus també van augmentar a l’abril. Els principals culpables de l’augment van ser els carburants i l’energia, que van situar la inflació a Catalunya en el 3,9%. La pujada de la inflació, de vuit dècimes en comparació amb el març, ve motivada per un menor abaratiment de l’electricitat respecte a l’any passat i per l’encariment interanual de benzina i dièsel, afectats per la retirada de la bonificació dels 20 cèntims.

Val a dir que en el cas de l’energia hi ha un menor abaratiment interanual que explica l’aportació positiva a la taxa any a any, però tant l’electricitat com el gas són, en termes absoluts, més barats que al març. En el cas dels carburants, a l’abril va haver-hi una lleugera variació positiva respecte de l’anterior mes, d’un 0,7%, que apunta a una tendència a l’encariment també a curt termini.

Més notícies
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, conversa amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz / EP
Sánchez assegura que l’afiliació al juny quasi iguala la del 2022
Notícia: Sánchez assegura que l’afiliació al juny quasi iguala la del 2022
Comparteix
A Catalunya els afiliats estrangers van augmentar un 10,47% durant el mes d'abril
Imatge d'arxiu de la façana de la Llotja de Mar, seu de la Cambra de Barcelona / David Zorrakino - Europa Press
Les Cambres blinden el vot amb un SMS contra recursos de l’espanyolisme
Notícia: Les Cambres blinden el vot amb un SMS contra recursos de l’espanyolisme
Comparteix
El Govern i el Consell de Cambres no només no han eliminat el vot electrònic, sinó que es repetirà un model molt semblant
Aena preveu recuperar els números prepandèmics / ACN
Aena licita per 1.500 milions el servei de seguretat dels aeroports
Notícia: Aena licita per 1.500 milions el servei de seguretat dels aeroports
Comparteix
L'aeroport del Prat es troba en tres dels 13 lots dels quals consta l'oferta
Imatge dels dos cofundadors d'Ametller Origen / Ametller Origen
Ametller augmenta un 17% els ingressos fins als 453 milions
Notícia: Ametller augmenta un 17% els ingressos fins als 453 milions
Comparteix
L’empresa té previst iniciar aquest any el projecte de l’Agroparc, una gran àrea de producció circular de 258 hectàrees

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa