Tot Economia
Guardiola ridiculitza les alarmes per la “decadència” de Barcelona

El president del Cercle d’Economia Jaume Guardiola ha rebutjat les alarmes de l’oposició municipal davant el suposat retrocés econòmic de Barcelona. En una entrevista al programa d’RTVE Cafè d’Idees, l’exbanquer i dirigent econòmic ha assegurat que és “ridícul qualificar Barcelona de ciutat decadent”. Enmig d’una campanya electoral en què s’ha arribat a titllar de “desastre” la gestió econòmica del govern municipal, Guardiola ha lloat la capacitat competitiva de l’ecosistema empresarial barceloní.

Així, si bé reconeix que durant anys altres grans ciutats europees havien assolit posicions de lideratge econòmic i innovador a l’entorn immediat de Barcelona –com ara París o la mateixa Madrid– el president assegura que “s’està girant la truita”. El percebut “avantatge” que els mercats adjacents havien pres sobre el barceloní, en opinió del que fora directiu del Banc Sabadell, s’esmicola gràcies a l’impuls de la reindustrialització i el potencial de l’economia del coneixement a la capital catalana. “Soc optimista”, defensa. Tot i les seves consideracions, el dirigent ha desmentit que el Cercle hagi volgut “entrar en campanya” amb la seva darrera nota d’opinió.

Tensions amb l’Aeroport

Amb tot, Guardiola s’ha mostrat crític amb algunes de les mesures i posicions dels governs municipal i de la Generalitat, especialment respecte de l’ampliació de l’Aeroport del Prat. L’augment de capacitat de la infraestructura barcelonina, especialment de cara a les connexions internacionals, és, en les seves paraules, “imprescindible per no perdre pistonada respecte a altres ciutats”. Així, exigeix a les administracions, especialment al Govern, “lideratge” per acabar de concretar la intervenció. “No es pot perdre temps, i l’estem perdent”, lamenta.

Cues a l'Aeroport per la vaga de Ryanair / EP
L’Aeroport de Barcelona / EP

En la línia de reclamacions de candidatures al 28M com la de Xavier Trias, Guardiola considera necessari que Barcelona estigui ben connectada amb els principals centres de creació de coneixement i riquesa d’Àsia i els Estats Units –com ara Boston o Tòquio, ciutats amb què el Prat no compta amb connexió directa–. Sobre el debat per l’encaix a l’entorn natural, el president del Cercle assegura que una intervenció sobre l’aeròdrom és també una “oportunitat” per mantenir la zona agrària del Baix Llobregat. “Hi ha un dèficit d’inversió i manteniment brutal”, critica.

Els errors de l’habitatge

Més enllà de la qüestió de les infraestructures, Guardiola ha criticat l’obligació municipal de dedicar un 30% de les promocions de nova construcció a habitatge social, en tant que “no ha funcionat”. En la mateixa línia, ha augurat noves restriccions d’oferta al mercat residencial provocades per la nova llei de l’habitatge –un fenomen que, alerta, pot comportar noves pujades dels ja disparats preus, especialment a Barcelona–.

Més notícies
Imatge d'un treballador de Covestro / Covestro

Cauen un 1,2% els preus industrials catalans per l’abaratiment de l’energia

Notícia: Cauen un 1,2% els preus industrials catalans per l’abaratiment de l’energia
Comparteix
Catalunya redueix 4,4 punts la seva taxa en comparació al mes de març
Notícia: Cauen un 1,2% els preus industrials catalans per l’abaratiment de l’energia - Mobile
Imatge d'una ampolla d'Aigües Sant Aniol / ACN

L’Orient Mitjà, el nou objectiu d’expansió de la catalana Sant Aniol

Notícia: L’Orient Mitjà, el nou objectiu d’expansió de la catalana Sant Aniol
Comparteix
Aigües de Sant Aniol ja està present a una trentena de països d'arreu del món com el Japó o els Estats Units
Notícia: L’Orient Mitjà, el nou objectiu d’expansió de la catalana Sant Aniol - Mobile
El canceller alemany Olaf Scholz durant la cimera del G7 al Japó / EP

Alemanya entra en recessió

Notícia: Alemanya entra en recessió
Comparteix
La república federal encadena dos trimestres de contraccions del PIB després d'una caiguda econòmica del 0,3% entre el gener i el maig
Notícia: Alemanya entra en recessió - Mobile
El director general d'eDreams Odigeo, Dana Dunne / EP

eDreams perd 43,3 milions el primer trimestre, un 34,2% menys

Notícia: eDreams perd 43,3 milions el primer trimestre, un 34,2% menys
Comparteix
L'increment en els costos variables associats a l'augment de vendes i la inversió per adquirir nous membres Prime són els impulsors del resultat
Notícia: eDreams perd 43,3 milions el primer trimestre, un 34,2% menys - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Solc a maig 25, 2023 | 14:48
    Solc maig 25, 2023 | 14:48
    Quina barra! Després de l'informe (vaja, una nota: no hi ha cap dada objectiva o contrastada) vergonyós del Cercle dEconomia, que n'és president, ara se'n desdiu. El rigor professional gairebé s'ha perdut. Aquest informe hauria de passar pel "Verificat" i rebria un zero com una casa de pagès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa