El president del Cercle d’Economia Jaume Guardiola ha rebutjat les alarmes de l’oposició municipal davant el suposat retrocés econòmic de Barcelona. En una entrevista al programa d’RTVE Cafè d’Idees, l’exbanquer i dirigent econòmic ha assegurat que és “ridícul qualificar Barcelona de ciutat decadent”. Enmig d’una campanya electoral en què s’ha arribat a titllar de “desastre” la gestió econòmica del govern municipal, Guardiola ha lloat la capacitat competitiva de l’ecosistema empresarial barceloní.
Així, si bé reconeix que durant anys altres grans ciutats europees havien assolit posicions de lideratge econòmic i innovador a l’entorn immediat de Barcelona –com ara París o la mateixa Madrid– el president assegura que “s’està girant la truita”. El percebut “avantatge” que els mercats adjacents havien pres sobre el barceloní, en opinió del que fora directiu del Banc Sabadell, s’esmicola gràcies a l’impuls de la reindustrialització i el potencial de l’economia del coneixement a la capital catalana. “Soc optimista”, defensa. Tot i les seves consideracions, el dirigent ha desmentit que el Cercle hagi volgut “entrar en campanya” amb la seva darrera nota d’opinió.
Tensions amb l’Aeroport
Amb tot, Guardiola s’ha mostrat crític amb algunes de les mesures i posicions dels governs municipal i de la Generalitat, especialment respecte de l’ampliació de l’Aeroport del Prat. L’augment de capacitat de la infraestructura barcelonina, especialment de cara a les connexions internacionals, és, en les seves paraules, “imprescindible per no perdre pistonada respecte a altres ciutats”. Així, exigeix a les administracions, especialment al Govern, “lideratge” per acabar de concretar la intervenció. “No es pot perdre temps, i l’estem perdent”, lamenta.

En la línia de reclamacions de candidatures al 28M com la de Xavier Trias, Guardiola considera necessari que Barcelona estigui ben connectada amb els principals centres de creació de coneixement i riquesa d’Àsia i els Estats Units –com ara Boston o Tòquio, ciutats amb què el Prat no compta amb connexió directa–. Sobre el debat per l’encaix a l’entorn natural, el president del Cercle assegura que una intervenció sobre l’aeròdrom és també una “oportunitat” per mantenir la zona agrària del Baix Llobregat. “Hi ha un dèficit d’inversió i manteniment brutal”, critica.
Els errors de l’habitatge
Més enllà de la qüestió de les infraestructures, Guardiola ha criticat l’obligació municipal de dedicar un 30% de les promocions de nova construcció a habitatge social, en tant que “no ha funcionat”. En la mateixa línia, ha augurat noves restriccions d’oferta al mercat residencial provocades per la nova llei de l’habitatge –un fenomen que, alerta, pot comportar noves pujades dels ja disparats preus, especialment a Barcelona–.