MónEconomia
El creixement econòmic català desaccelerarà quatre punts respecte al 2022
  • CA

L’economia catalana registrarà un creixement de l’1,4% el 2023, un increment quatre punts per sota de l’any passat. El creixement se situarà una dècima per sobre de la mitjana estatal (1,3%), ja que és un dels territoris més beneficiats per l’aprofitament dels fons europeus i encara té marge per recuperar turistes internacionals perduts per la pandèmia. Tot i això, el PIB català no estarà en el seu millor moment i en comparació a altres territoris de l’estat espanyol i se situarà 0,9% per sota dels nivells del 2019. Aquestes són algunes de les previsions que han fet públiques els analistes de Funcas dilluns, en una roda de premsa que -ha remès l’ACN– on han assegurat que en aquest exercici hi haurà una “desacceleració important” de l’activitat econòmica a l’Estat.

Segons Funcas, la indústria catalana veurà condicionada el seu creixement per l’elevat pes de la producció de bens de consum. A més, l’informe també ha recordat que el sector de l’automoció no té marge per recuperar les xifres que tenia abans de la pandèmia, perquè ja va esgotar l’impuls el 2022. Tot i això, el que sí ha destacat l’informe és que l’ocupació serà “el factor més rellevant” d’impuls econòmic aquest any i és un indicador que ja ha superat els nivells del 2019 l’exercici anterior. Així doncs, les previsions dels analistes contemplen que Catalunya tanqui el 2023 consolidant una taxa d’atur per sota el 10%, en concret, del 9,3%, 1,7 punts menys que el 2019. A més, la capacitat d’aprofitar els fons europeus i el vigor de les exportacions seran els dos punts que explicaran les diferències econòmiques entre territoris.

Madrid es recupera i Catalunya no

El creixement català serà molt similar al de Madrid el 2023 (1,4%), però la capital de l’Estat sí que recuperarà els nivells precovid, fet que s’explica per la caiguda més gran del sector serveis català durant el 2020. Pel que fa a la pujada de tipus d’interès, es preveu un impacte més alt en el consum de les llars que en la inversió de béns, per l’efecte dels fons europeus i perquè les empreses tenen una capacitat d’autofinançar-se alta amb els estalvis acumulats durant la pandèmia. En aquest sentit, l’encariment del preu dels diners ja està provocant una caiguda del crèdit nou en els últims quatre mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa