MónEconomia
Credit Suisse demana un rescat de 50.000 milions per evitar la crisi global

Credit Suisse ha demanat al Banc Central de Suïssa un rescat de 50.000 milions de francs suïssos, uns 50.750 milions d’euros, per esquivar la fallida que es va albirar el passat dimecres amb la seva sonora patacada a borsa. L’entitat helvètica ha assegurat que necessita aquest muntant per “donar suport als negocis i els seus clients principals”. La por instal·lada al mercat després de les dues fallides als Estats Units i l’agreujament de la ja precària situació del banc de Zurich amenaça amb una situació de retirada de capitals similar a la que va patir el passat cap de setmana el californià SVB.

Tant el BCS com Finma -l’autoritat reguladora del mercat financer suís- van anunciar que oferirien ajuda a Credit Suisse en forma de liquiditat “en cas que sigui necessari”. L’entitat, la segona més gran de la confederació i una de les més importants del continent, ha provat de fer bona aquesta promesa només hores després de l’anunci. Val a dir que, segons els reguladors, la multinacional compleix “els requeriments de capital i liquiditat imposats sobre bancs d’importància sistèmica” -si bé aquesta consideració aixeca el dubte sobre la sobtada necessitat d’una liquiditat considerable menys d’un dia després del seu desplom a borsa i la inestabilitat del suport d’alguns dels nous inversors-.

A més d’aquest rescat, Credit Suisse també ha anunciat que ha llançat una oferta per a recomprar diversos títols de deute sènior per uns 3.000 milions de francs suïssos -uns 3.045 milions d’euros- per intentar millorar la liquiditat de l’entitat. A més, l’entitat helvètica també ha anunciat que està realitzant una oferta pública d’adquisició en efectiu d’una desena de títols de deute sènior en dòlars nord-americans per una contraprestació de fins a 2.500 milions (2.349 milions d’euros), així com una tercera oferta sobre títols de deute sènior en euros per un valor total de fins a 500 milions d’euros.

Aquestes dues últimes ofertes, però, estan lligades a diverses condicions establertes i venceran el 22 de març d’aquest mateix any. A més, el banc ha intentat donar-hi confiança assegurant que són capaços, amb el seu enfocament proactiu, d’administrar la composició general de passius i optimitzar les despeses per interessos amb l’objectiu de permetre aprofitar els nivells de negociació actuals per a recomprar deute a preus atractius.

Intent per calmar els mercats

Tant la direcció de Credit Suisse com accionistes rellevants s’han afanyat a tranquil·litzar els mercats després de l’anunci. En un comunicat emès per la mateixa entitat, el CEO Ulrich Koerner ha assegurat que la injecció de capital servirà per “enfortir Credit Suisse en la seva transformació estratègica per oferir valor a clients i altres grups d’interès”. L’encara recent conseller delegat ha promès “rapidesa” en els moviments, tot deixant entreveure un possible downscaling de l’estructura interna. Per la seva banda, el president del fons sobirà de l’Aràbia Saudita, Ammar Al Khudairy, en declaracions a CNBC, ha titllat de “pànic sense sentit” la reacció dels mercats a la possible manca de liquiditat. Segons el dirigent, la caiguda del banc “no està a prop ni té res a veure amb el que va passar el 2008”. Sobre l’acumulació de fallides bancàries, Al Khudairy ha assegurat que “és només un incident aïllat, i els reguladors han tallat la possibilitat de qualsevol mena de dany col·lateral”, ha assegurat.

Més notícies
La presidenta del BCE, Christine Lagarde / EP
El BCE encara una nova pujada de tipus collat per les fallides bancàries
Notícia: El BCE encara una nova pujada de tipus collat per les fallides bancàries
Comparteix
Els falcons centreeuropeus advoquen per continuar encarint el crèdit tot i els efectes perniciosos per a un sector financer esmicolat
Vista per dins del Palau de la Borsa / EP
Jornada negra en un Ibex contagiat per la davallada de Credit Suisse
Notícia: Jornada negra en un Ibex contagiat per la davallada de Credit Suisse
Comparteix
L'Ibex-35 ha caigut un 4,37% en una jornada marcada pel mal comportament dels bancs
Imatge d'una sucursal de Credit Suisse / Eduardo Parra - Europa Press
Intent a la desesperada de Credit Suisse per salvar la fallida
Notícia: Intent a la desesperada de Credit Suisse per salvar la fallida
Comparteix
El banc d'inversió suís hauria demanat ajuda al Banc Nacional Suís i al seu regulador per intentar calmar els inversors
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, escenifiquen l'acord de pensions / ACN
Els sindicats aproven per unanimitat la reforma de pensions de l’Estat
Notícia: Els sindicats aproven per unanimitat la reforma de pensions de l’Estat
Comparteix
La CEOE ha rebutjat la proposta i queda fora del pacte

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a març 16, 2023 | 12:51
    Manel març 16, 2023 | 12:51
    Nomes s'han de rescatar el diposits dels clients, tots els altres, que es fotin, han invertir, i han perdut, esto es el mercado amigos..

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa