Tot Economia
El corredor d’hidrogen Barcelona-Marsella arribarà a Alemanya

El gasoducte que connectarà Barcelona amb Marsella arribarà fins a Alemanya. Així ho ha confirmat en un comunicat el ministeri per a la Transició Ecològica. L’anunci s’ha produït coincidint amb la cimera francoalemanya que ha reunit durant la jornada d’avui el canceller Olaf Scholz i el president de la república Emmanuel Macron a París.

Segons afirma el mateix ministeri en un comunicat, l’adhesió d’Alemanya a la infraestructura culmina “l’assoliment definitiu” de la integració del sistema gasístic espanyol dins la Unió Europea. El projecte, defensen des del departament dirigit per Teresa Ribera, es va planificar amb “una vocació necessàriament europea”. La mateixa presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, va estar, de fet, present a la presentació d’H2Med a la cimera d’Alacant del passat mes de desembre.

L’acord, expliquen des de Transició Ecològica, arriba després de negociacions “afavorides per la visió europeista” dels quatre països membres implicats: Portugal, l’Estat, França i Alemanya. Els objectius estratègics de la connexió d’hidrogen amb el centre del continent, raona el comunicat, són el reforç de la seguretat i autonomia energètica de la Unió i l’assoliment de la neutralitat climàtica del sistema productiu comunitari.

Amb l’allargament d’aquesta infraestructura, el govern espanyol celebra el “lideratge” en el desenvolupament de les energies renovables. Per assolir la descarbonització completa de l’economia europea, l’hidrogen verd esdevé un element imprescindible –un en el que l’executiu de Pedro Sánchez aspira a convertir-se en “referent”–. Segons comenta Ribera, l’hidrogen sostenible pot “aportar solucions importants, però també innovació”, en una cadena de valor especialment concentrada al sud d’Europa.

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la roda de premsa del Consell de Ministres / ACN
La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la roda de premsa del Consell de Ministres / ACN

Finançament comunitari

La concordança amb Alemanya en la connexió gasística del centre del continent amb la península Ibèrica fa mesos que es fa palesa. Davant el rebuig d’Emmanuel Macron al projecte MidCat, van ser Pedro Sánchez i Olaf Scholz els seus principals defensors. A més, quan els operadors portuguesos, espanyols i francesos del futur hidroducte van reclamar que se’l considerés “projecte d’interès comunitari” –és a dir, que l’executiu de la Unió el financés en un 50%–, la república federal va manifestar en una carta a la Comissió Europea el seu “ferm suport” al que consideren la “columna vertebral del subministrament d’hidrogen renovable”.

10% de l’hidrogen total

Les previsions dels operadors de l’hidroducte s’haurien de concretar l’any 2030, amb la concreta operabilitat de la infraestructura. A principis de la pròxima dècada, la canonada podrà transportar uns dos milions de tones d’hidrogen verd l’any des de l’Estat als socis europeus, un 10% del consum total de la Unió.

Un transport fluït d’aquest gas esdevé essencial de cara als objectius energètics a llarg termini plantejats per la CE, en tant que les estimacions apunten que una cinquena part de l’energia consumida al continent provindrà de l’hidrogen verd. En aquest sentit, Pedro Sánchez ha celebrat el que considera una segona “solució ibèrica” -després del Tractat de Barcelona ratificat amb Macron- als problemes paneuropeus.

Més notícies
L'equip de Cooling Photonics / Acció

Cooling Photonics aixeca una ronda per millorar el refredament sostenible

Notícia: Cooling Photonics aixeca una ronda per millorar el refredament sostenible
Comparteix
L'emergent catalana fa servir eines de tecnologia profunda per disminuir la temperatura dels materials i reduir el seu consum d'energia
Notícia: Cooling Photonics aixeca una ronda per millorar el refredament sostenible - Mobile
Imatge de recurs d'un mòbil obrint l'aplicació de Twitch / Unsplash

Streamers, la nova economia d’internet

Notícia: Streamers, la nova economia d’internet
Comparteix
Les transmissions a través de Twitch estan demostrant que poden atreure molt més públic, i ingressos, que molts mètodes tradicionals
Notícia: Streamers, la nova economia d’internet - Mobile
Cristian Pascual, president del Barcelona Health Hub / 18/01/2023 / Mireia Comas

Cristian Pascual: “Tenim la mateixa sanitat pública que fa 20 anys, i s’està fent miques”

Notícia: Cristian Pascual: “Tenim la mateixa sanitat pública que fa 20 anys, i s’està fent miques”
Comparteix
ENTREVISTA al president del Barcelona Health Hub i fundador de la start-up mèdica, Mediktor
Notícia: Cristian Pascual: “Tenim la mateixa sanitat pública que fa 20 anys, i s’està fent miques” - Mobile
La presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, al fòrum econòmic de Davos / EP

Europa accepta la contesa global per la indústria verda

Notícia: Europa accepta la contesa global per la indústria verda
Comparteix
Brussel·les entra en la competència per la renovació del sistema productiu del continent emulant les ingents inversions nord-americanes i xineses en energies netes
Notícia: Europa accepta la contesa global per la indústria verda - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: aixecada de camisa? a gener 22, 2023 | 21:44
  aixecada de camisa? gener 22, 2023 | 21:44
  La pregunta pertinent davant de la propaganda és: d'on surt aquest hidrogen? No és com el gas natural, amb bosses subterrànies, on calen gadoductrs, sinó que s'ha de fabricar (en quantitats enormes). Calen geans plantes químiques dedicades, ara inexistents a Catalunya. I altrament, països com l'Alemanya, amb una potència industrial química bestial, precisa importar hidrogen mitjançant una infraestructura costossissima? Això fa tuf a aquella costosa operació de propaganda del govern del Zapatero anomenada "Más agua para siempre" on es gastaran centenars de milions d'euros en infraestructures inútils.
 2. Icona del comentari de: Anònim a gener 22, 2023 | 22:28
  Anònim gener 22, 2023 | 22:28
  El que encara no he sentit ni llegit mai és d'on el trauran l'hidrogen... Potser per electròlisi de l'aigua amb electricitat produïda en una nuclear que diuen que són tan verdes?
 3. Icona del comentari de: Neng a gener 22, 2023 | 22:45
  Neng gener 22, 2023 | 22:45
  Merda especulativa amb els calers dels ciutadans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa