MónEconomia
Cauen un 1,2% els preus industrials catalans per l’abaratiment de l’energia

Els preus industrials a Catalunya tanquen el mes d’abril en negatiu. La caiguda de l’1,2% registrada el mes passat, en comparació al mateix període del 2022, va portar els preus de la indústria a aconseguir per primera vegada aquest any un percentatge negatiu. Així doncs, Catalunya s’apropa als descensos de l’estat espanyol, on ja s’acumulen dos mesos de taxes negatives. El principal factor de la baixada de preus és l’abaratiment de l’energia que va retallar gairebé quatre punts la seva taxa, fins al -20,5%, per l’abaratiment de la producció de gas i del refinament de petroli.

Segons ha informat aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i ha remès Europa Press, Catalunya va ser un dels territoris de l’Estat on més van disminuir els preus industrials. En concret, la taxa anual de l’índex de preus industrials va disminuir a l’abril en 14 territoris estatals i va augmentar en les tres restants, segons Estadística. Els majors descensos respecte a la taxa de març es van produir a País Basc, Catalunya i Múrcia, amb caigudes de 4,8; 4,4 i 3,8 punts, respectivament.

Dos mesos de taxes negatives a l’Estat

Els preus industrials a l’Estat van caure un 4,5% a l’abril amb relació al mateix mes del 2022, taxa més de tres punts inferior a la registrada al març. Amb el descens interanual d’abril, la inflació del sector industrial encadena dos mesos de taxes negatives després que al març posés fi a un període de 26 mesos consecutius d’increments, en el qual va arribar a registrar taxes de dos dígits durant més de 20 mesos.

Segons l’INE, sense comptar l’energia, els preus industrials van mostrar el mes d’abril passat un avanç interanual del 4,2%, xifra més de vuit punts i mig superior a la taxa general. Per activitats, els majors repunts de preus en comparació amb abril de 2022 es van donar en la fabricació d’altres productes minerals no-metàl·lics (+13,9%), en la fabricació de begudes (+11,9%), en la indústria de l’alimentació (+11,5%), que acumula 16 mesos amb pujades de dos dígits. Els únics descensos interanuals de preus es van registrar a l’abril en les coqueries i el refinament de petroli (-22,8%), el subministrament d’energia elèctrica i gas (-20,3%), la metal·lúrgia (-14,2%) i la indústria química (-7,9%).

L’energia impulsa la caiguda mensual

L’energia va ser el sector impulsor d’aquesta reculada mensual dels preus industrials, en registrar una caiguda del 5,9%, seguida dels béns intermedis, que es van abaratir un 0,8%. En l’altre extrem, els béns de consum no durador van elevar els seus preus un 0,2% a l’abril respecte al mes anterior.

Les activitats on més es van incrementar els preus en taxa mensual i que van tenir una major repercussió van ser el processament i la conservació de carn (+1,8%); el processament i conservació de peix (+1,2%); la fabricació de vehicles de motor (+0,9%) i el processament de conservació de fruites i hortalisses (+0,7%). Per part seva, els descensos mensuals de preus més acusats i amb major repercussió en l’índex els van registrar la producció d’energia elèctrica (-7,4%); la producció de gas (-5%) i el refinament de petroli (-4,7%).

Més notícies
La planta d'Holcim a Montcada / ACN
L’abaratiment de l’energia enfonsa els preus industrials
Notícia: L’abaratiment de l’energia enfonsa els preus industrials
Comparteix
L'índex de preus a la indústria catalana cau prop de cinc punts i a l'Estat arriba ja a valors negatius
Imatge d'un complex petroquímic / EP
L’energia fa caure els preus industrials per segon mes consecutiu
Notícia: L’energia fa caure els preus industrials per segon mes consecutiu
Comparteix
Els costos dels productes del secundari es rebaixen en dos punts al novembre, mentre que l'avenç interanual cau a la xifra més baixa des de l'agost del 2021
Una torre de distribució electricitat - Europa Press
Els preus industrials moderen el seu creixement l’octubre per l’energia
Notícia: Els preus industrials moderen el seu creixement l’octubre per l’energia
Comparteix
La inflació industrial interanual creix fins al 26,1%, però es redueix un 1,4% en relació al setembre
El ministre de finances alemany, el liberal Christian Lindner / EP
Alemanya controla els preus industrials per primer cop des de la pandèmia
Notícia: Alemanya controla els preus industrials per primer cop des de la pandèmia
Comparteix
L'índex de costos del sector secundari cau a l'octubre per primer en prop de tres anys, amb un descens del 4,2%

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa