MónEconomia
Catalunya continua per sota de Madrid i el País Basc en competitivitat

Catalunya continua sent, un cop més, el tercer territori més competitiu de l’estat. Segons l’índex de competitivitat regional publicat per la Comissió Europea aquest dilluns, Catalunya treu una nota en competitivitat de 101,3, lleugerament per sobre del 100 que marca la mitjana europea, cosa que la situa entre les regions més desenvolupades de la Unió Europea. Ara bé, queda lluny del 107,6 que registra el País Basc i del 119,3 de la Comunitat de Madrid, que se situen en les dues primeres posicions. En la classificació de les 234 regions que hi ha a la Unió Europea, Catalunya se situa en la posició 107 en competitivitat.

Aquest índex de competitivitat regional que realitza la Comissió Europea es calcula cada tres anys i en aquesta última edició Catalunya ha tret la millor qualificació des del 2016, quan tenia una nota de 96,9. La competitivitat va caure posteriorment el 2019 fins al 93,3 i ara se situa en el 101,3, és a dir que el país ha millorat considerablement en els últims sis anys.

Canvi de metodologia

En aquesta edició d’aquest 2022 la Comissió ha decidit revisar la metodologia, amb la qual s’han recalculat també les edicions passades. Amb aquests canvis, el valor de la competitivitat passar a estar format per tes subíndexs. El primer és el bàsic que inclou qüestions com l’estabilitat macroeconòmica, les infraestructures o les institucions; el segon està relacionat amb qüestions com l’eficiència del mercat de treball, l’educació superior i el temps d’aprenentatge al llarg de la vida; i, finalment, el tercer pilar és el de la innovació, que inclou qüestions com la sofisticació de les empreses o la preparació tecnològica.

Pel que fa al primer pilar, Catalunya treu una nota superior a la de regions comparables en infraestructures i salut, però surt pitjor parada en les institucions, l’estabilitat macrofinancera i l’ensenyament bàsic. En el cas de l’eficiència, treu pitjor qualificació en tots els àmbits que inclou d’índex, que són educació superior i aprenentatge al llarg de la vida, eficiència del mercat laboral i la mida del mercat. Finalment, en innovació treu millor qualificació que les regions comparables en preparació tecnològica i innovació, però pitjor en sofisticació de les empreses.

Les regions més competitives, al nord d’Europa

Si mirem totes les regions d’Europa, l’índex mostra com les regions d’Utrecht, Zuid-Holland -totes dues als Països Baixos- i la regió d’Île-de-France (França) són les més competitives de la UE, mentre la classificació la tanquen les regions menys desenvolupades de l’est d’Europa. De fet, el mapa de l’índex mostra com les regions més competitives es troben al nord d’Europa, mentre les menys competitives se situen al sud i l’est d’Europa, amb poques excepcions com la Comunitat de Madrid, Catalunya, el País Basc, Llombardia, l’Eslovènia occidental o la regió de Varsòvia. En tots els casos menys a Alemanya, Itàlia i els Països Baixos, la regió de la capital és la més competitiva.

Segons el resultat de l’índex, les regions més desenvolupades continuen estant al capdavant de la classificació, tot i que la competitivitat de les regions menys desenvolupades ha millorat respecte al 2019. En el cas de les regions en transició, però, els resultats han estat més desiguals.

Més notícies
Imatge d'uns ciutadans amb una bandera de la Xina / Europa Press
El fundador d’AliExpress reapareix a la Xina després d’un any desaparegut
Notícia: El fundador d’AliExpress reapareix a la Xina després d’un any desaparegut
Comparteix
La reaparició de Ma podria suposar la voluntat de la Xina de reimpulsar l'economia del país després de la covid
Imatge de recurs de la C-32 / ACN
La UE avança cap a la prohibició dels motors de combustió el 2035
Notícia: La UE avança cap a la prohibició dels motors de combustió el 2035
Comparteix
Els ministres d'Energia europeus aprovaran la mesura aquest dimarts després de l'acord amb Alemanya
La consellera d'Economia, Natàlia Mas / ACN
Catalunya es podria arribar a gastar més de 60.000 milions en renovables
Notícia: Catalunya es podria arribar a gastar més de 60.000 milions en renovables
Comparteix
El quarantè número de la Nota d'Economia 107 recull gairebé una vintena d'estudis que posen de manifest la necessitat d'aconseguir la neutralitat climàtica el 2050
Imatge d'una oficina bancària del BBVA / Isabel Infantes - Europa Press
La Moncloa obligarà els bancs a estar més presents als pobles petits
Notícia: La Moncloa obligarà els bancs a estar més presents als pobles petits
Comparteix
Els bancs hauran d'atendre la seva clientela de manera presencial dos dies per setmana en els municipis de menys de 5.000 habitants

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Juan Ripollés a març 27, 2023 | 20:01
    Juan Ripollés març 27, 2023 | 20:01
    ELS VASCOS AM EL CUPO , QUE EL PAGUEM ELS CATALANS Ja n'hi ha prou d'intentar intoxicar i d'intentar aixecar-nos la camisa. Els diners dels territoris de Guipúscoa, Biscaia, Àlaba i Navarra els obtenen ells en els seus respectius territoris a partir dels impostos que recapten, que son TOTS. Després periòdicament, i sense cap pressa, decideixen amb Madrid quina quantitat de diners cedeixen a l'estat espanyol en concepte de pagament de despeses "generals" de l'estat i de "serveis" no transferits... l'exèrcit espanyol, policies de fronteres, museus i institucions que depenen de l'estat. Ja n'estem farts d'explicar-li al pesat i repugnant Repollas com funciona el sistema foral basc i les quotes (ell en diu "cupos") que transfereixen a Madrid. O és molt curt de gambals i no arriba a fer-se'n càrrec o és un vulgar xovinista ultraespanyol i negacionista. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dons mira de com funciona el Cupo Vasco i Navarro, el que no ho saps ets tu, ells am un PIB de 8% i del 6% respectivament poden tenir cupo i el que vulguin, que si no arriben, ja estem els Catalans per pagarlis el Cupo, aixo si, molt sutilment i molt foscament, que no m'importa com funciona el Cupo Vasco, el que m'importa es que els hi paguem els Catalans, es mes, no se si saps que ells a mes a mes del CUPO, am les martingales i les trampes que fan a l'hora de fer numeros, s'embutxaquen cada any, mes de 4.000 milions d'euros, a mes a mes del CUPO !!!! A mi no m'importa com funciona el Cupo Vasco, el que m'importa es que els hi paguem els Catalans. Que d'on surten aquets mes de 4.000 milions d'un costat i els mes de 2.000 de l'altre ?? ?? dons de nossaltres els Catalans !!!! Si si !! nossaltres els Catalans, els paguem la seva festa !! El que vossaltres am la Vasquitis que teniu, si si ! teniu Vasquitis am "V" i no ho voleu reconeixer. .... i les quotes als territoris forals de Vizcaya, Guipuzcoa, Alava i Navarra , son la tapadora perque ells gaudeixin de molts diners, i no m'importa si ho escric am Catalá o am Castellá, m'importa la manera que ens roben als Catalans cosa que a vossaltres fins i tot ho aplaudiu, de la manera que els VASCOS i NAVARROS ens ROBAN als CATALANS !!! Baixa de la figuera , i argumentam lo del "PIB" Vasc i Navarro el 8% i el 6% respectivament, i despres argumentam lo dels mes de 4.000 mil milions i 2.000 milions d'euros que s'embotxaquen : Por la geta !! Per la cara !! Asko Aurpegui Gogorra !! En el País Vasco, mientras le sigan calculando lo del cupo a su medida y se les perdonen los mas de 2.000 millones de euros al año ya que el Estado costea el millonario déficit de la Seguridad Social, incluidas las pensiones vascas y ellos puedan seguir cobrando las pensiones más altas de toda España. ....i recorda que : Mientras Navarra y el Pais Vasco, gozen de los privilegios fiscales que gozan , contemplados y ratificados en la Constitución Española : Cataluña nunca será Independiente !!
    • Icona del comentari de: Anònim a març 28, 2023 | 13:31
      Anònim març 28, 2023 | 13:31
      Totalment d acord.
  2. Icona del comentari de: Manuel a març 28, 2023 | 11:34
    Manuel març 28, 2023 | 11:34
    De tots és sabut dels previlegis que gaudeixen els bascos i els navarresos, però el pitjor és que aquests van en decriment dels catalans. Quant als madrilenys, ni que parlar-ne; totes les grans empreses incloses les més importants multinacionables amb tot el que "arrosseguen" inclòs els impostos ho fan a la capital de l'Estat i com sempre en decriment de Catalunya, començant pels serveis de comunicacions, infrastructures, sanitat, enseyament, politica, etc. És per aquets motius que lluitem per autogestionar-nos i sortir-nos d'aquet bugle que ens asfixia.
  3. Icona del comentari de: Manuel Santiago Sanchez a març 28, 2023 | 11:37
    Manuel Santiago Sanchez març 28, 2023 | 11:37
    Fins que no siguem independents haurem de suportar aquest Estat repressiu
  4. Icona del comentari de: Anònim a març 28, 2023 | 12:01
    Anònim març 28, 2023 | 12:01
    Em sorprèn que tinguis tan clar que els nostres impostos van al país Basc. Segur que mai as pensat que podian anar a Madrid??

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa