Tot Economia
Catalunya augmenta un 26% les exportacions d’alt contingut tecnològic

Les exportacions catalanes no paren d’augmentar mes a mes. Just fa una setmana coneixíem que el país va disparar un 22,2% les seves vendes a l’exterior durant el primer quart de l’any per assolir els 26.737 milions d’euros. Aquest dijous l’Idescat ha desglossat aquestes dades que permeten veure que en l’apartat industrial Catalunya ha exportat productes d’alta tecnologia per valor de 3.465,8 milions d’euros al primer trimestre del 2023, xifra que representa un augment del 26,2% interanual. Aquest augment, a més, no només es dona en l’alta tecnologia, sinó que també el podem observar en tots els productes d’aquest nivell.

Els productes farmacèutics han assolit un nou rècord amb vendes per valor de 2.722,8 milions d’euros, cosa que representa un augment del 26,1% interanual. D’altra banda, les exportacions de productes informàtics, electrònics i òptics, han augmentat fins als 674,5 milions d’euros, que suposa un creixement del 21,7% i el grup d’altres productes ha augmentat un 119,1%. Per àrees geogràfiques, les vendes a la Unió Europea han crescut un 25,1% i les destinades a la resta del món un 27,2%.

Augmenten tots els productes tecnològics

Més enllà dels productes tecnològics punters, Catalunya ha aconseguit augmentar les seves vendes a l’exterior en l’àmbit tecnològic. En el cas dels productes tecnològics de nivell mitjà alt les exportacions han registrat un valor de 12.249,3 milions d’euros al primer trimestre del 2023 i són les que més han augmentat, un 32,6% interanual. Tots els productes d’aquest nivell han augmentat les vendes a l’estranger, però amb intensitats força diferents. Els materials i equips elèctrics, maquinària i vehicles, amb vendes per valor de 7.138,3 milions d’euros, han augmentat un 58,7%, mentre que l’augment de les vendes de productes químics ha estat del 7,8% i el d’altres productes del 9,3%. Per àrees geogràfiques, les vendes a la Unió Europea han augmentat un 28,5% i les destinades a la resta del món, un 40,1%.

Les vendes a l’exterior de productes de nivell tecnològic mitjà baix, amb un valor de 3.478,9 milions d’euros, han augmentat un 5,4% interanual. El grup del cautxú i matèries plàstiques, productes minerals no-metàl·lics i metal·lúrgia s’ha mantingut estable, mentre que el de productes metàl·lics ha augmentat un 15,1% i el d’altres productes -com el coc i productes de refinació del petroli; i els vaixells i embarcacions- han augmentat un 10,7%. Per àrees geogràfiques, les vendes a la Unió Europea han augmentat un 7,3% i les destinades a la resta del món, un 1,3%. Les vendes de productes de nivell tecnològic baix han augmentat un 11,5% i han assolit un valor de 6.145,9 milions d’euros. Les vendes a la Unió Europea han augmentat un 19,0% i les destinades a la resta del món, un 0,7%.

Les importacions d’alta tecnologia augmenten un 9,2%

A l’altra part de la balança comercial, durant el primer trimestre del 2023 les compres de productes industrials a l’estranger també mostren augments en tots els nivells tecnològics respecte del mateix trimestre de l’any anterior. L’augment de les importacions de productes d’alt contingut tecnològic ha estat del 9,2% i molt concentrat en les compres a la resta del món (18,6%), ja que les de la Unió Europea s’han mantingut pràcticament estables (0,7%). D’altra banda, les importacions de nivell mitjà alt han augmentat un 16,9%, les de nivell mitjà baix un 2,0% i les de nivell baix un 6,1%.

Més notícies
Imatge del candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall / Jordi Play

Regular turisme i habitatge, l’aposta de Maragall per alliberar Barcelona

Notícia: Regular turisme i habitatge, l’aposta de Maragall per alliberar Barcelona
Comparteix
ERC vol estructurar la ciutat al voltant de tres grans eixos: la formació, el talent i l'habitatge
Notícia: Regular turisme i habitatge, l’aposta de Maragall per alliberar Barcelona - Mobile
María Jesús Montero ministra d'hisenda / Gustavo Valiente / Europa Press

Moncloa permet a la Generalitat endeutar-se fins a 2.668 milions

Notícia: Moncloa permet a la Generalitat endeutar-se fins a 2.668 milions
Comparteix
El Consell de Ministres aprova la reclamació del Govern per fer front als "venciments de deute a curt termini" durant el segon semestre
Notícia: Moncloa permet a la Generalitat endeutar-se fins a 2.668 milions - Mobile
Un render de la nova planta de Saica a Sant Esteve Sesrovires / ACN

Saica invertirà més de 100 milions en una planta a Sant Esteve Sesrovires

Notícia: Saica invertirà més de 100 milions en una planta a Sant Esteve Sesrovires
Comparteix
La saragossana especialitzada en embalatges concentrarà al municipi baixllobregatí les seves operacions a Barcelona
Notícia: Saica invertirà més de 100 milions en una planta a Sant Esteve Sesrovires - Mobile
Cues de vehicles a una benzinera la nit abans de la fi de la bonificació de 20 cèntims / EP

Una norma europea dispararia en 2.000 euros el cost de fabricar un cotxe

Notícia: Una norma europea dispararia en 2.000 euros el cost de fabricar un cotxe
Comparteix
La Comissió Europea s'hauria quedat curta en les seves estimacions d'impacte de la criticada regulació Euro 7 d'emissions contaminants del vehicle privat
Notícia: Una norma europea dispararia en 2.000 euros el cost de fabricar un cotxe - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Roser a maig 24, 2023 | 13:54
  Roser maig 24, 2023 | 13:54
  Evidentment... Catalunya seria molt més competitiva sense ñordia.A que esperem a eixecar la DUI.España només ens porta misèria. Fora de Catalunya tots els immigrants i fills d'immigrants españols inadaptats. Visca la República catalana.
  • Icona del comentari de: Molt mal raonament @Roser a maig 24, 2023 | 17:27
   Molt mal raonament @Roser maig 24, 2023 | 17:27
   Si Catalunya s'independitzés ara sense més ni més quedaria fora de la UE. Conseqüència: estaria fora del BCE (= de l'euro) i, com a país estranger a la UE i en tots els que tinguin acords amb la UE veuria les seves exportacions ofegant-se en els aranzels d'importació de països als quals exporta amb la minga. Si ho vols comprovar és fàcil: renuncia a ta nacionalitat espanyola (deixaràs de ser catalana) ia veure com te'n va.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa