La Cambra de Comerç de Barcelona ha reunit 50 cònsols de diferents països del món per reivindicar el paper que té Catalunya en l’economia global i com el territori es pot convertir en “la porta d’entrada a Europa” per a les multinacional. El president del Consell de Cambres de Catalunya, Jaume Fàbregas, ha apuntat que la digitalització ha democratitzat el salt internacional del teixit empresarial. De cara al futur, la Cambra pretén portar aquestes trobades “periòdiques” amb el cos diplomàtic altres punts de Catalunya. També es preveu crear trobades en altres formats més tècnics o centrats en temàtiques concretes. Malgrat això, ha lamentat que “algunes grans empreses ja tenen els seus canals establerts i relacions molt consolidades fins i tot amb els governs”.
La Cambra ha congregat aquest dimecres mig centenar de cònsols per presentar-los Catalunya i el Mediterrani com a possibles nuclis empresarials europeus. L’objectiu -segons ha informat l’organisme- és fer de pont entre el cos diplomàtic establert a la capital catalana i les empreses del país que es troben amb més dificultats per sortir a l’exterior. La institució empresarial també ha explicat el seu funcionament i serveis als cònsols per oferir-se com a interlocutor per les empreses estrangeres que volen invertir o entrar a Catalunya. “Barcelona ha sigut un pol de comerç i intercanvi durant generacions i generacions”, ha ressaltat la presidenta de l’entitat, Mònica Roca.
Representants de tot el món es reuneixen a la Llotja de Mar
Entre els cònsols i delegats diplomàtics reunits a la Llotja de Mar hi havia representants d’Àustria, Noruega, Bèlgica, Panamà, Argentina, Canadà, Alemanya, Portugal, Corea del Sud, Bulgària o Israel, entre d’altres. No hi havia, però, representants de França o els Estats Units, entre altres socis prioritaris de l’economia catalana. Davant tots ells, la Cambra s’ha venut com intermediari “de capçalera” per als inversors estrangers i ha fet valer les seves bones relacions amb organismes econòmics rellevants com el Port de Barcelona, la Zona Franca o la Generalitat de Catalunya.