Tot Economia
Brufau (Repsol) alerta de la subordinació econòmica d’Europa

El president de Repsol, el català Antoni Brufau, ha alertat en la darrera junta general d’accionistes de la companyia petroliera que “Europa no va en la direcció correcta” en el seu full de ruta industrial i productiu. Segons l’empresari, els Estats Units i la Xina han esdevingut “els dos grans eixos econòmics i industrials potents”, especialment a la sortida de la pandèmia, mentre que la Unió corre el risc de ser sobrepassada per altres actors en la pugna per “l’hegemonia mundial”. “Existeix el risc que Europa quedi en una cantonada, que sigui un subcontinent occidental d’una component més gran que seria Euràsia”.

En resposta principalment a l’evolució exterior de l’economia xinesa, Brufau acusa les institucions europees d’haver marcat “un camí per ordenar i regular el ciutadà, sense pensar a la indústria”. En front de les actuacions de Brussel·les, el president de Repsol lloa la postura de Washington, que mitjançant la famosa Inflation Reduction Act del president Joe Biden aposta per “reindustrialitzar l’economia” mitjançant incentius especialitzats i concentrats a les empreses amb més capacitat. En aquest sentit, etziba el directiu, les institucions comunitàries “han d’entendre que la transició energètica o serveix per enfortir el sistema tecnològic i el teixit industrial o es converteix en una plataforma extractiva de recursos públics per augmentar les bases tecnològiques d’altres països”.

Imatge d'un complex petroquímic / EP
Imatge d’un complex petroquímic / EP

Alternatives industrials

Donat el possible endarreriment europeu pel que fa a la posició dels països membres com a actors rellevants del tauler geoeconòmic, Brufau afanya els governants a “entomar noves i diferents estratègies energètiques”. Un planejament diferencial, assegura el president, permetria que Europa construís un “paper industrial en el context mundial” per limitar la dependència d’actors exteriors, com la mateixa Xina. La manca d’autonomia estratègica en aquest sentit, lamenta, és “brutal i un problema”. “Les decisions que prenguin els polítics europeus no seran neutres per al futur del continent”, continua.

No tot és electricitat

Des de la multinacional petroliera asseguren que la identificació directa entre transició energètica i electrificació és un error, en el sentit que genera una “negació de totes aquelles formes de mobilitat” diferents de l’electricitat, com ara els combustibles renovables o l’hidrogen verd. Una transició completa a una xarxa elèctrica, apunta, està “pensada per al centre i el nord d’Europa”, països amb alta càrrega industrial, si bé no pensa en “el 70% dels ciutadans del planeta que necessiten desenvolupar-se i prioritàriament tenen uns altres objectius que no són la descarbonització”. De fet, els mateixos membres de la Unió han renunciat al seu desenvolupament industrial a la cerca de la transició ecològica. “La pèrdua de teixit industrial ens fa perdre competitivitat a la societat europea”, alerta el directiu. “No és casualitat que ja faci 15 o 20 anys que Europa no aconsegueix l’objectiu del pes del PIB industrial sobre el total del 20%; ens trobem al 16 i en caiguda”.

Més notícies
Trons en prestatgeries en un punt de venda a Palau-solità i Plegamans / ACN

Els catalans es gastaran uns 40 euros per persona en petards per Sant Joan

Notícia: Els catalans es gastaran uns 40 euros per persona en petards per Sant Joan
Comparteix
El sector de la pirotècnica espera facturar 17 milions d'euros, similar a les xifres prepandèmiques
Notícia: Els catalans es gastaran uns 40 euros per persona en petards per Sant Joan - Mobile
Imatge de la borsa de Nova York / EP

L’impuls de la IA apropa NVidia al ‘club del bilió de dòlars’

Notícia: L’impuls de la IA apropa NVidia al ‘club del bilió de dòlars’
Comparteix
Un repunt de l'activitat al mercat dels semiconductors eleva el valor de la companyia nord-americana fins fregar l'elit que representen Alphabet, Apple o Microsoft
Notícia: L’impuls de la IA apropa NVidia al ‘club del bilió de dòlars’ - Mobile
Un cotxe elèctric endollat a un carregador / PIxabay

L’Estat, a la cua d’Europa en implantació del cotxe elèctric

Notícia: L’Estat, a la cua d’Europa en implantació del cotxe elèctric
Comparteix
La penetració dels cotxes electrificats al mercat automobilístic espanyol és menys de la meitat de la mitjana comunitària, a la par amb Hongria o la República Txeca
Notícia: L’Estat, a la cua d’Europa en implantació del cotxe elèctric - Mobile
Un vaixell carregat de contenidors a la sortida del Port de Barcelona / ACN

Augmenten un 62% les empreses que es troben problemes per exportar

Notícia: Augmenten un 62% les empreses que es troben problemes per exportar
Comparteix
El Regne Unit, els Estats Units i la Xina són els països on més els costa entrar a les empreses catalanes
Notícia: Augmenten un 62% les empreses que es troben problemes per exportar - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pol a maig 25, 2023 | 17:41
  Pol maig 25, 2023 | 17:41
  Quin paio més renegat... de la subordinació econòmica a Espanya, i a tot, no en diu res ni en fa cap esment ni cap queixa. Amaga que aquesta subordinació explica entre altres coses el desgavell del deplorable model turístic aplicat al nostre país i les darreres dècades a Barcelona.
 2. Icona del comentari de: Jomateix a maig 25, 2023 | 17:46
  Jomateix maig 25, 2023 | 17:46
  El que digui l amo d una petrolera espanyola en principi i fins que no es demostri el contrari es mentida. Idem als amos de bancs espanyols (Brufau, oliu) etc. Credibilitat 0 millor valorar opinions occidentals i agafar amb pinçes la desinformacio que prove de l africa peninsular.
 3. Icona del comentari de: Thierry Brunfaut a maig 25, 2023 | 19:33
  Thierry Brunfaut maig 25, 2023 | 19:33
  Bufa en Brufau ! De la subordinació de l'economia a Espanya no en diu ni piu ? Ell mateix es retrata.
 4. Icona del comentari de: Boicot a maig 25, 2023 | 20:54
  Boicot maig 25, 2023 | 20:54
  A repsol ni un cèntim

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa