Tot Economia
El BCE preveu l’estancament de l’economia europea per la crisi energètica

El Banc Central Europeu (BCE) preveu un estancament del PIB a l’eurozona per al 2023 arran de la crisi energètica, que ha disparat la inflació, ha fet minvar el poder de compra de les famílies i ha obligat a introduir polítiques monetàries restrictives amb pujades de tipus d’interès mai vistes fins ara. De fet, el màxim organisme monetari europeu creu que l’economia de la zona euro creixerà només un 0,1% el 2023, quasi un punt i mig menys respecte a les estimacions publicades fa tres mesos. A més d’aquestes previsions poc optimistes, el BCE també ha rebaixat la previsió de creixement per al 2024, passant de l’1,8% a l’1,6%. No obstant això, estima que l’eurozona tancarà l’any 2022 amb una millora del PIB del 3%, dues dècimes per sobre les projeccions emeses durant el tercer trimestre.

Pel que fa a l’evolució de la inflació, el BCE continua revisant a l’alça totes les estimacions. Si fa tres mesos apuntava que la inflació mitjana per al 2022 seria del 7,3%, ara ja la situa en el 8,3%. De cara a l’any que ve, l’organisme presidit per Christine Lagarde espera una pujada de preus del 5,8%, quan en l’última revisió indicava un increment del 3,6%. De cara al 2024, el BCE vaticina un augment del 2,4%, tres dècimes més. Pel que fa a la inflació subjacent, aquella que no contempla ni productes energètics i ni aliments no processats, el BCE preveu que se situï en el 4% al final de l’exercici, quatre dècimes més respecte a les estimacions de fa tres mesos. De cara al 2023, la variació seria del 3,9%, gairebé dos punts més en comparació amb les últimes previsions, mentre que pel 2024 seria del 2,6%, el que suposaria una pujada de tres dècimes.

Finalment, el BCE també revisa a l’alça la taxa d’atur per als pròxims tres anys. L’organisme monetari preveu tancar aquest exercici amb una taxa del 6,8% de mitjana a tota Europa, una dècima més de previst anteriorment. Pel 2023, aquest pujaria fins al 7,1%, mentre que pel 2024 s’estabilitzaria en el 7%.

Les previsions més baixes des de la pandèmia

En aquesta mateixa línia s’ha situat la Comissió Europea, que aquest divendres ha publicat les seves perspectives econòmiques per a l’eurozona, situant-les en el nivell més baix des del novembre de 2020, moment que va coincidir amb la segona onada de la covid-19. Segons una enquesta publicada aquest divendres, l’indicador de sentiment econòmic a l’octubre va assolir una puntuació de 92,5 punts, un punt menys respecte al mes anterior. No obstant això, les perspectives encara se situen per sobre el mínim històric registrat durant la pandèmia, quan l’indicador va ser inferior als 60 punts. Tot i que la situació econòmica no és tan crítica com fa dos anys, el grau d’incertesa entre els consumidors sí que ha arribat a un nou mínim històric per la crisi energètica i la guerra d’Ucraïna, entre d’altres.

Més notícies
Imatge de la seu del BCE / Europa Press

El BCE torna a apujar els tipus 75 punts fins al nivell més alt des de 2009

Notícia: El BCE torna a apujar els tipus 75 punts fins al nivell més alt des de 2009
Comparteix
Amb la nova pujada els tipus d'interès a Europa arriben a la barrera del 2%
Notícia: El BCE torna a apujar els tipus 75 punts fins al nivell més alt des de 2009 - Mobile
La consellera d'Economia, Natàlia Mas / ACN

El Govern rebaixa fins al 4,4% les previsions de creixement econòmic el 2022

Notícia: El Govern rebaixa fins al 4,4% les previsions de creixement econòmic el 2022
Comparteix
El departament d'Economia i Hisenda es mostra optimista amb les xifres del 2023 amb una pujada del 1,7%
Notícia: El Govern rebaixa fins al 4,4% les previsions de creixement econòmic el 2022 - Mobile
La pujada de preus en l'alimentació continua sent una de les principals acceleradores de la inflació / EP

La inflació a l’eurozona marca un rècord històric situant-se en el 9,9%

Notícia: La inflació a l’eurozona marca un rècord històric situant-se en el 9,9%
Comparteix
Ja s'acumulen 15 mesos consecutius d'encariment de preus, amb l'energia i l'alimentació sent els sectors més cars
Notícia: La inflació a l’eurozona marca un rècord històric situant-se en el 9,9% - Mobile
Imatge d'arxiu d'una terrassa de Barcelona / David Zorrakino - Europa Press

L’economia espanyola s’estanca i el PIB frena el creixement al 0,2

Notícia: L’economia espanyola s’estanca i el PIB frena el creixement al 0,2
Comparteix
L'activitat econòmica espanyola durant el 3r trimestre va ser un 1,3% inferior a la del segon trimestre
Notícia: L’economia espanyola s’estanca i el PIB frena el creixement al 0,2 - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Raül a octubre 28, 2022 | 14:52
    Raül octubre 28, 2022 | 14:52
    PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN PUTIN . Discurs d'aquest hivern de tots els polítics de l'establishment.
  2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a octubre 28, 2022 | 15:07
    Doctor Strangelove octubre 28, 2022 | 15:07
    Fins i tot ens afectara a nosaltres, els rics... Doc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa