MónEconomia
El BCE apuja mig punt els tipus d’interès enmig de les tensions financeres

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit elevar els tipus d’interès en 50 punts bàsics, tal com havia anticipat que faria, de manera que el tipus d’interès per a les seves operacions de refinançament se situarà en el 3,50%, mentre que la taxa de dipòsit aconseguirà el 3% i la de facilitat de préstec el 3,75%. Com ja va anunciar el febrer passat, els tipus pugen assolint nivells que no es veien des de l’octubre del 2008 per combatre la inflació, que malgrat tendir a la baixa, encara es manté per sobre l’objectiu del 2% a l’eurozona. La decisió del BCE arriba en un context marcat per la fallida del banc Silicon Valley, que ha posat en dubte l’agressivitat de la política monetària adoptada durant els últims mesos pels bancs centrals. 

Amb aquesta sisena pujada consecutiva del preu dels diners, anunciada aquest dijous en un comunicat, el BCE manté el ritme de la normalització de la seva política monetària, malgrat les turbulències en el sector financer, després de la intervenció als Estats Units de dues entitats bancàries el passat cap de setmana i l’enfonsament borsari de la banca europea davant els dubtes sobre Credit Suisse.

De fet, l’entitat apunta que segueix “atenta” les tensions que s’estan produint als mercats i assegura que està “preparada per actuar” en cas que sigui necessari. En total, després de les pujades de 50 punts bàsics al febrer i el desembre del 2022, així com els dos increments de 75 punts bàsics en les reunions de l’octubre i setembre del mateix any i de la pujada inicial de mig punt percentual el juliol del 2022, el BCE ha elevat el preu dels diners en 350 punts bàsics durant l’actual cicle de pujades.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde / Arne Dedert - dpa
La presidenta del BCE, Christine Lagarde / Arne Dedert – dpa

Malgrat el grau d’incertesa actual en els mercats financers, l’entitat presidida per Christine Lagarde ha reiterat que les seves decisions continuaran determinades per les dades de què disposin i seguint un enfocament de “reunió a reunió”. A més, ha defensat que el sector bancari de la zona euro “té capacitat de resistència i posicions de capital i liquiditat sòlides”. En qualsevol cas, també ha volgut deixar clar que el BCE disposa de “tots els instruments de política monetària necessaris” per donar suport de liquiditat al sistema financer de l’eurozona “si fos necessari”.

La inflació es manté en xifres perilloses

La taxa d’inflació interanual de l’eurozona es va situar al febrer en el 8,5%, la qual cosa implica una baixada d’una dècima enfront de la dada de gener, mentre que la taxa subjacent, que exclou l’efecte d’energia i aliments, va escalar fins a un rècord del 5,6%. D’altra banda, segons les últimes dades d’Eurostat, el ritme d’expansió de la zona euro es va interrompre en el quart trimestre del 2022, quan el producte interior brut (PIB) de la regió es va estancar en comparació amb els tres mesos anteriors, quan el creixement va ser del 0,4%, mentre que en comparació amb el quart trimestre de 2021, el creixement de la zona euro va ser de l’1,8%.

Més notícies
La presidenta del BCE, Christine Lagarde / EP
El BCE encara una nova pujada de tipus collat per les fallides bancàries
Notícia: El BCE encara una nova pujada de tipus collat per les fallides bancàries
Comparteix
Els falcons centreeuropeus advoquen per continuar encarint el crèdit tot i els efectes perniciosos per a un sector financer esmicolat
La presidenta del BCE, Christine Lagarde / EP
El BCE eleva els tipus al 3%, el nivell més alt des de la crisi financera
Notícia: El BCE eleva els tipus al 3%, el nivell més alt des de la crisi financera
Comparteix
L'entitat monetària endureix de nou les condicions del crèdit per controlar la inflació i projecta una nova pujada al març
Imatge de recurs d'unes pantalles a la borsa de Barcelona / ACN
El Banc d’Anglaterra eleva els tipus al 4%, el màxim en 14 anys
Notícia: El Banc d’Anglaterra eleva els tipus al 4%, el màxim en 14 anys
Comparteix
La Reserva Federal americana també ha tornat a elevar els tipus fins a una forquilla entre el 4,50% i el 4,75%
La presidenta del BCE, Christine Lagarde / Arne Dedert - dpa
El BCE no cedirà amb les pujades de tipus perquè la inflació és massa alta
Notícia: El BCE no cedirà amb les pujades de tipus perquè la inflació és massa alta
Comparteix
Lagarde ha recordat que l'objectiu principal del BCE és rebaixar la inflació al 2%

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mala puça a març 16, 2023 | 15:21
    Mala puça març 16, 2023 | 15:21
    L'avi de casa ha dit "mala puça" vols ensorrar la vida dels hipotecats, no recorda què va passar l'altre cop, gent que perdia el pis per no poder pagar la hipoteca i que després el banc se'l venia a preu... baixíssim. I la inflació no naixerà fins que els interessi que baixi. Ara estan engreixant milionaris. Ex. Els supermercats, oi sr Roig?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa