Tot Economia
El Banc d’Espanya augmenta el creixement del PIB espanyol al 4,6%

El Banc d’Espanya ha revisat a l’alça el creixement del producte interior brut (PIB) de l’estat per aquest any fins al 4,6%, una dècima més que en el pronòstic de l’octubre. Aquesta alça es deu per l’avançament “més intens de l’esperat” de l’economia durant la segona meitat de l’any. Tot i l’augment de les previsions per aquest 2022 el supervisor espanyol ha rebaixat lleugerament les seves previsions el creixement de cara al 2023, fins a l’1,3%, una dècima menys que en l’última projecció. En aquest cas ho atribueix a “l’empitjorament” de la demanda externa per l’any que ve. Les noves projeccions macroeconòmiques del Banc d’Espanya també preveuen que la inflació tanqui l’any al voltant del 8,4% de mitjana, tres dècimes menys que les últimes previsions. De cara al 2023 preveuen que la mitjana de la inflació sigui del 4,9%, set dècimes menys, a causa l’impacte de les mesures del govern espanyol per contenir l’alça de preus.

De cara a les incerteses per als pròxims anys, el supervisor espanyol situa les tensions geopolítiques i el mercat energètic com els principals escenaris d’incertesa. Així mateix, alerta de la possibilitat que un context d’inflació “més persistent” produeixi efectes de segona onada, és a dir, que l’increment dels preus es traslladi als salaris i alimenti encara més l’espiral inflacionista.

Pel 2024, el Banc d’Espanya ha situat el creixement en el 2,7%, dues dècimes més que en l’últim pronòstic; i la inflació en el 3,6% perquè ja no preveu que hi hagi mesures extraordinàries per combatre l’alça dels preus. Pel que fa a l’ocupació, el supervisor espanyol preveu que el 2022 tanqui amb una taxa d’atur del 12,8%. Pel 2023 l’atura tancaria al 12,9% i seguiria baixant fins al 12,2% pel 2024.

Calviño celebra l’augment de les previsions

Per la seva part, la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha considerat que la revisió a l’alça del PIB del Banc d’Espanya demostra que l’economia espanyola es troba en una “senda positiva” malgrat la incertesa actual. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Calviño ha assegurat que amb “gairebé amb tota probabilitat” el PIB espanyol creixerà per sobre del 4,4% projectat per l’executiu de Pedro Sánchez dins dels pressupostos per a 2023.

Calviño ha subratllat que un dels factors que expliquen la “bona marxa” de l’economia espanyola és el Pla de Recuperació, que ha aconseguit ja “velocitat de creuer”, amb un impacte “significatiu” sobre el teixit productiu. La vicepresidenta també ha afirmat que el principal repte de l’economia espanyola de cara als pròxims mesos és la inflació tot i que ha ressaltat que les mesures adoptades per l’Executiu per a contenir els preus han permès que l’estat sigui l’economia europea amb la taxa d’inflació “més baixa” de la Unió Europea.

Més notícies
Un Seat Arona a la cadena de producció / ACN

El Govern aportarà 60 milions d’euros a l’electrificació de Seat

Notícia: El Govern aportarà 60 milions d’euros a l’electrificació de Seat
Comparteix
L'executiu aprova una subvenció que arribarà durant els pròxims quatre anys per garantir l'execució del projecte Future Fast Forward
Notícia: El Govern aportarà 60 milions d’euros a l’electrificació de Seat - Mobile
Imatge d'arxiu de l'Eixample de Barcelona / Europa Press

L’Autoritat Fiscal espanyola reconeix l’infrafinançament de Catalunya

Notícia: L’Autoritat Fiscal espanyola reconeix l’infrafinançament de Catalunya
Comparteix
Durant l'última dècada, cada català va rebre de mitjana 2.520 euros per part de l'estat
Notícia: L’Autoritat Fiscal espanyola reconeix l’infrafinançament de Catalunya - Mobile
Un operari posa benzina en una gasolinera Cepsa / Eduardo Parra - Europa Press

El govern espanyol retirarà l’ajuda de 20 cèntims a la gasolina

Notícia: El govern espanyol retirarà l’ajuda de 20 cèntims a la gasolina
Comparteix
El govern espanyol considera que la mesura "ha estat molt eficaç" per fer front a l'alça dels preus, però que havia de ser temporal
Notícia: El govern espanyol retirarà l’ajuda de 20 cèntims a la gasolina - Mobile
Contenidors a un port esperant ser recollits / EP

La recuperació del transport marítim augura el retorn del món global

Notícia: La recuperació del transport marítim augura el retorn del món global
Comparteix
L'escletxa de costos entre els mercats asiàtics i europeus obren la porta a una allau de productes industrials que tornin a imposar a la unió la lògica dels preus baixos
Notícia: La recuperació del transport marítim augura el retorn del món global - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa