Tot Economia
La revolucionària alternativa catalana per fer front a la sequera

El clima mediterrani es caracteritza per moltíssimes coses, una d’elles, són les sequeres recurrents com la que està vivint Catalunya els últims mesos. Aquest fet porta, a la llarga, a pensar en alternatives de racionament i ús de l’aigua dolça per tota mena d’usos, sobretot de cara al regadiu. Aquesta va ser la idea principal de l’empresa catalana Seawater Irrigation que després d’anys d’investigació ha aconseguit desenvolupar un sistema viable de regadiu amb aigua de mar, que permet estalviar molts litres d’aigua a l’hora de regar.

Aquesta idea, a priori, pot tirar enrere, ja que tradicionalment l’excés de salinitat acaba matant a les plantes i hortalisses. Ara bé l’empresa i el Centre de Recerca en Seguretat i Control Alimentari (CRESCA) de la UPC han aconseguit revertir aquesta situació creant un sistema freàtic amb capil·laritat per regar sense acabar amb les plantes. La solució ha estat el desenvolupament d’una capa de terra que actua com a filtre de la sal i impedeix que arribi aigua de mar a les plantes i n’impedeixi la seva mort, segons explica el director de projectes de la companyia, Oriol Arnal, i el seu gerent, Àlex Badrena. Ara bé, cal apuntar que de moment, aquesta empresa ha aconseguit desenvolupar aquesta tècnica per a la jardineria i encara està en procés per adaptar-ho al cultiu de vegetals.

En aquest punt sorgeix un altre problema, si la sal s’acumula en una capa del sòl el problema serà el mateix que abans, el que passa que arribarà més tard. Per evitar aquest problema l’empresa catalana ha aconseguit que aquesta nova capa es pugui dessalinitzar amb aigua dolça. Això no vol dir que cada setmana hagis de regar recurrentment amb aigua dolça, ans al contrari, s’acostuma a netejar amb la mateixa aigua de la pluja, fins i tot si plou un cop l’any. La prova està en el fet que la companyia va instal·lar el seu sistema de rec al jardí del Centre d’Estudis Joan Maragall de Badalona ja fa cinc anys i el jardí encara és ben verd.

Imatge del jardí del Centre d'Estudis Joan Maragall de Barcelona / Seawater Irrigation
Imatge del jardí del Centre d’Estudis Joan Maragall de Barcelona / Seawater Irrigation

Pel que fa al preu de la seva instal·lació, Arnal explica que depèn molt del terreny on se situï el terreny. Com a xifra aproximada, assegura, serien entre 100 i 250 euros per metre quadrat. Aquesta xifra, que a priori és elevada, se li ha de descomptar el cost de l’aigua dolça usada per regar. A més, el director de projectes de Seawater Irrigation recorda que com més lluny del mar estigui el terreny més cara és la infraestructura. En aquesta línia recorda que no seria el mateix situar el jardí a una ciutat de costa que, per exemple, a Madrid i el preu es pot disparar.

La punta de l’iceberg

Aquesta prova pilot a Badalona, asseguren Badrena i Arnal, és només “la punta de l’iceberg” de les seves investigacions, ja que actualment estan investigant ja com traslladar la seva tecnologia a jardins més grans i al d’un hort convencional. De fet, la seva idea és traslladar la tecnologia a tots els àmbits possibles del sector del regadiu, encara que admeten que per arribar a aquest punt encara queden molts anys d’investigació i recerca.

En aquest sentit, tots dos asseguren que actualment estan buscant realitzar una segona prova pilot en el sector de la jardineria en un espai públic per tal de certificar definitivament que la tecnologia és viable, de moment sembla que la ubicació més viable serà Platja d’Aro. A més, pel que fa al sector de l’horta, Arnal i Badrena també comenten que estan buscant una ubicació per fer una altra prova pilot. Aconseguir-ho, assegura Badrena, donaria “molta credibilitat al projecte” de cara als clients. De fet, assegura que ja han parlat amb diversos governs que estarien interessats a adquirir el sistema de rec català, com Cap Verd, Perú o fins i tot la Xina.

I la inversió?

Un dels problemes per a moltes empreses, sobretot si gran part del seu negoci està vinculat a la investigació és el seu finançament. En aquest apartat Badrena assegura que en els últims anys han rebut un gran suport de Pimec i han intentat optar a diverses ajudes europees, encara que no han aconseguit rebre-les. Tot i això, es mostra confiat que el projecte acabarà a bon port, ja sigui gràcies a ajudes públiques, la seva prioritat, o a fons privats.

Pel que fa a les administracions públiques, Baderna ha lamentat que fa més de dos anys que estan en contacte amb el Departament d’Acció Climàtica, però que encara no han pogut concretar cap espai per portar la primera prova pilot conjunta per testejar la seva tecnologia. Davant de la situació, però ha assegurat que també valoren buscar contactes amb altres administracions del territori espanyol o diversos municipis catalans.

Ara bé, de cara als privats, assegura Badrena, potser és molt més complicat d’entrar, ja que aquest nou sistema suposa un canvi radical de mentalitat i de sistema de regadiu. Tot i això, creu que amb la sequera actual, més d’un privat podria optar pel seu sistema davant les més que probables restriccions per regar.

Més notícies
Habitatges de Barcelona, en una imatge / ACN

Cauen les hipoteques un 29,4% el març, fins a les 4.520

Notícia: Cauen les hipoteques un 29,4% el març, fins a les 4.520
Comparteix
Els notaris constaten una tendència a la baixa en la concessió d'hipoteques per les pujades dels tipus d'interès
Notícia: Cauen les hipoteques un 29,4% el març, fins a les 4.520 - Mobile
El president de la CEOE, Antonio Garamendi / EP

Sí unànime de l’executiva de la CEOE al pacte salarial amb els sindicats

Notícia: Sí unànime de l’executiva de la CEOE al pacte salarial amb els sindicats
Comparteix
El Comitè de la patronal espanyola avala sense veus discordants la recomanació de pujades salarials del 4% per al 2023 i del 3% el 2024 i 2025
Notícia: Sí unànime de l’executiva de la CEOE al pacte salarial amb els sindicats - Mobile
El mes d'agost va deixar 1.185 tancaments empresarials a Catalunya, un 17,1% més / ACN

Les empreses catalanes capten 386 milions en finançament europeu

Notícia: Les empreses catalanes capten 386 milions en finançament europeu
Comparteix
Més de 600 companyies reben finançament, la majoria pimes del sector de les TIC, R+D i enginyeria i sanitat
Notícia: Les empreses catalanes capten 386 milions en finançament europeu - Mobile
Imatge del president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola / David Zorrakino / Europa Press

El Cercle redueix presència política a canvi de la geopolítica

Notícia: El Cercle redueix presència política a canvi de la geopolítica
Comparteix
Felip VI tornarà a Barcelona per entregar el Premi a la Construcció Europea a l'alcalde de Varsòvia
Notícia: El Cercle redueix presència política a canvi de la geopolítica - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Rocacorba a maig 08, 2023 | 22:05
  Rocacorba maig 08, 2023 | 22:05
  Segòns he entès. el rec de les plantes amb aigua salada, provoca, amb molt poc temps, la seva extinciò. No se si l'articulista ho ha provat, o be parla perqué li han dit. Estinc en condicions d'assegurar, que la mala herba, no la mata, no tiran-ti sal a sacs. Comprovat.
  • Icona del comentari de: Emma Martil a maig 10, 2023 | 14:18
   Emma Martil maig 10, 2023 | 14:18
   Rocacorba, has de llegir millor els articles per a poder entendre el que diuen realment. Torna-ho a llegir!!
 2. Icona del comentari de: Deixfu de marejar la perdiu a maig 08, 2023 | 22:10
  Deixfu de marejar la perdiu maig 08, 2023 | 22:10
  La revolucionària alternativa catalana per fer front a la sequera és aixecar la DUI i fer efectiu l'Estat Català. La resta és de venuts o esclaus.
 3. Icona del comentari de: Rocacorba a maig 08, 2023 | 22:10
  Rocacorba maig 08, 2023 | 22:10
  Hi encara, i puc afaxir mes contundencia. Hem comprovat amb un vei, que alguns jardiners, ens deien, que per extinguir les males herbes, es podia tirar, 5 l. d'aigua i 1 got de salfuman. Hem vist, que hi tiren salfuman sense diluir, i no hi ha res a fer. Creixen les plantes, que sembla que els hi has tirat adob.Comprovat ! ! No hi ha res a fer. Si, anar arrancar les herbes, de soca rel, a la primavera.
 4. Icona del comentari de: almogaver.cat a maig 09, 2023 | 08:07
  almogaver.cat maig 09, 2023 | 08:07
  És estrany que Israel molt preparada i inventora del Gota a gota, no estigui interessada (o potser si)... Els israelians saben dissimular bé, i espiar encara millor. Aquest revolucionari, invent, un país que de segur, estarà prompte interessat, és Jordània (si aquest projecte tira endavant) La Monarquia Jordana sempre està interessada en projectes realistes i pràctics; possibles i no gaire cars. Aquest projecte (si és tan extraordinari) tindrà el total suport del Rei de Jordània. És un país que aposta fortament per la pau i el realistic, desenvolupament del seu poble, i d'una part del llac i riu Jordà. (l'altra part pertany a Israel). Ho sé perquè vaig tenir un gran honor de conèixer fa anys, al seu germà, a Bovington.
 5. Icona del comentari de: `teix a maig 09, 2023 | 08:28
  `teix maig 09, 2023 | 08:28
  No seré jo qui dubti de l’esforç exitós de l’alternativa catalana per fer front a la sequera. Però hi ha alguns peròs que se m’ocorren entre els quals la resposta a la pregunta, com arribarà l’aigua de mar als punts d’ús que estan per sobre el seu nivell? La resposta pot implicar uns costos inabastables. De fet, ja fa uns quinze o vint anys, a Andalusia vaig veure construir i usar, en terrenys extensos però tocant o relativament propers a la costa, dessalinadores destinades a usos agrícoles fins a uns nivells de salubritat tolerable en el regadius productius. no d'ús humà per no limitats a la jardineria
 6. Icona del comentari de: Caldria reduir el cost a 10€ m2 a maig 09, 2023 | 09:51
  Caldria reduir el cost a 10€ m2 maig 09, 2023 | 09:51
  Fer arribar aigua de mar per bombeig no és el principal problema. El problema és el cost desorbitat per metre quadrat. Si per cada hectàrea s'ha d'invertir entre un milió i 2,5 milions, no hi ha cap agricultor que li puguin sortir els números. Millor desalinitzar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa