La Generalitat va superar els 1.000 milions d’euros d’inversió en innovació executada l’any 2021. Concretament l’execució total en recerca,
desenvolupament i innovació (R+D+I) l’any 2021 va ser de 1.019,39 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 5,90% respecte de
l’any anterior. Així es desprèn de l’informe Finançament de l’R+D+I per part de la Generalitat presentat al Govern per part del Departament de Recerca i Universitats.
Si distribuïm aquesta xifra pels diferents departaments del Govern, el finançament de l’R+D+I va tenir com a principal destinatari el mateix Departament de Recerca, ja que ostenta les competències en matèria de recerca i va representar el 58,29% del finançament total. De fet, ha estat aquest mateix departament el que ha suposat gran part de l’augment en innovació del Govern perquè el 44% de l’augment prové de Recerca i Universitats. Per darrere de Recerca en volum total de despesa es va col·locar Salut amb el 30,91% de la inversió en R+D+I, seguit pels d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (3,68%) i d’Empresa i Treball (3,40%). Per darrer dels 4 principals departaments trobem, en una forquilla d’entre el 0,5% i l’1,5%, Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, que aleshores encara existia, Cultura i Presidència.
La resta de departaments i els òrgans superiors representen cadascun menys d’un 0,5% del total del finançament de l’R+D+I.
Quatre àmbits d’actuació
Dins de les inversions, i execucions en aquest cas, en R+D+I l’informe distingeix quatre grans àmbits d’actuació. En primer lloc, les ajudes i finançament basal, és a dir convocatòries competitives d’ajuts i aportacions basals als agents del sistema de coneixement. En aquest àmbit hi podem trobar, per exemple, el Fons de Promoció de la Recerca Universitària (PROFOR) o el finançament basal dels centres CERCA. L’import d’execució total en aquest àmbit va ser de 373,67 milions d’euros, un 36,66% del total.
En segon lloc, trobem els Fons Generals Universitaris un tipus de finançament basal de les universitats públiques dedicat a l’R+D que va suposar una execució de 359,34 milions, un 35,25%. En tercer lloc, la major concentració d’execució va anar destinada al sistema públic de salut. Aquestes partides, destinades a l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Servei Català de la Salut (CatSalut), van suposar una inversió de 268,54 milions d’euros, el 26,34%. Per últim, tenim totes aquelles activitats d’R+D+I dutes a terme per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de ser una administració pública innovadora. Aquestes partides van suposar una inversió de 17,82 milions, és a dir un 1,75% del total.
Tot i aquest augment de la inversió en innovació i desenvolupament de la Generalitat, el Govern espera que en els pròxims anys se succeeixin diversos rècords gràcies a la recent aprovació de la Llei de la ciència de Catalunya. Si tot va pel bon camí el nou marc legislatiu i de governança hauria de permetre incrementar la inversió pública del Govern en matèria de recerca, desenvolupament i innovació en l’horitzó econòmic que fixa per sobre de l’1% del PIB.