MónEconomia
Catalunya va captar 1.152 milions en fons europeus el 2021
  • CA

Catalunya està demostrant ser una regió puntera pel que fa a la captació de fons europeus, siguin del tipus que siguin. Segons un informe impulsat pel departament d’Acció Exterior, les empreses i entitats catalanes van captar un total de 1.152 milions d’euros provinents de fons europeus competitius el 2021. En total va haver-hi 559 els beneficiaris amb seu a Catalunya, sumant les entitats i les persones físiques, segons relata l’informe. Aquesta dada s’acosta molt a la d’altres països amb una població semblant a la de Catalunya com podria ser Finlàndia, que va captar un total de 1.225,8 milions.

A més cal destacar que Catalunya va aconseguir captar molts més fons que alguns dels estats membres de la Unió com Letònia (1.039,1 milions), Eslovènia (832,8 milions), Estònia (772,0 milions), Suècia (691,3 milions) o Hongria (657,8 milions), segons ha detallat el Govern. En l’àmbit estatal, Catalunya també ha demostrat ser un territori puntar en la captació d’aquests fons, ja que va encapçalar l’obtenció de fons europeus de l’estat per sobre de la Comunitat de Madrid o el País Basc. A Catalunya, els fons europeus competitius van arribar a 33 comarques de les 42 comarques i a 119 municipis.

Les comarques que més finançament va captar d’aquests programes europeus van ser el Barcelonès, seguit del Vallès Occidental i el Baix Llobregat. A més, l’estudi incorpora una anàlisi comparativa amb la resta de territoris de la Unió Europea i destaca que Catalunya va aconseguir un finançament similar a la regió italiana del Laci que va obtenir un total 1.087,7 -cal recordar que és la regió on se situa Roma- i superior a altres regions com Flandes (667 milions), Viena (368 milions) o Baviera (347,6 milions).

1.034 projectes finançats

Pel que fa al total de projectes finançats amb capital europeu, durant el 2021 un total de 1.034 projectes amb seu a Catalunya van rebre finançament. Els principals projectes finançats estaven vinculats a l’àmbit de les infraestructures, l’energia i el transport, la innovació, la recerca i la salut, la cooperació al desenvolupament i l’acció exterior i l’ensenyament, la joventut, la formació i l’ocupació.

Pel que fa als programes específics de finançament, el del Reactor Termonuclear Experimental Internacional (ITER), gestionat per l’agència europea ‘Fusion for Energy’, que té la seva seu a Barcelona, va rebre el 74% de les transferències fetes a entitats amb seu a Catalunya. El va seguir el programa ‘Horizon Europe’, amb el qual Catalunya va ocupar la primera posició entre les comunitats autònomes amb més fons d’aquest àmbit, i seguidament l’Erasmus+, el d’Ajuda Humanitària i el Mecanisme Connectar Europa (CEF).

A tot això cal recordar que els fons europeus són gestionats única i exclusivament per la Comissió Europea o les seves agències executives i que, per tant, no hi poden intervenir els estats directament. Aquesta tipologia de fons representa al voltant del 20% del pressupost de la Unió Europea per al període 2021-2027. Això fa que l’estudi presentat pel Govern aquest dimarts no incorpori els recursos provinents dels fons Next Generation, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu+ o els ajuts a l’agricultura o la pesca, sinó que inclou els programes Horizon Europe, LIFE, Erasmus+ o Europa Creativa-Media, entre d’altres.

Més notícies
Imatge de la nevera ideada per Kombo / Kombo
Kombo, el vending català pels temps moderns que mira al nord d’Europa
Notícia: Kombo, el vending català pels temps moderns que mira al nord d’Europa
Comparteix
Kombo està buscant un milió i mig de finançament extern per internacionalitzar el seu projecte
El exCEO de Grífols, Víctor Grífols Deu / ACN
Grífols guanya 208 milions el 2022, un 10,4% més que l’any anterior
Notícia: Grífols guanya 208 milions el 2022, un 10,4% més que l’any anterior
Comparteix
La multinacional catalana arriba al rècord de facturació amb 6.064 milions d'euros, un 12,4% més
Imatge del president d'Aena, Maurici Lucena / Eduardo Parra - Europa Press
Aena supera la pandèmia i torna als beneficis: 901 milions d’euros
Notícia: Aena supera la pandèmia i torna als beneficis: 901 milions d’euros
Comparteix
Aena ja ha recuperat el 88,5% dels passatgers del 2019, després de registrar-ne un total de 243 milions
Una imatge d'un supermercat / ACN
L’energia i els aliments eleven l’IPC al 6,1%
Notícia: L’energia i els aliments eleven l’IPC al 6,1%
Comparteix
L'Estat encadena dos mesos consecutius de pujada de l'índex de preus després de l'entrada en vigor de part del paquet de mesures de Moncloa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa