MónEconomia
Vint empresàries catalanes seleccionades per a un prestigiós premi europeu

Fa anys que es diu que Catalunya, i especialment Barcelona, són un dels hubs d’innovació més potents de tot el continent. Normalment, aquesta afirmació es justifica mostrant les dades de creació de start-ups i amb la capacitat que tenen d’atreure el capital econòmic per fer viable el seu projecte. Evidentment, aquestes afirmacions són certes i no s’han de menysprear, en cap cas. Per exemple Catalunya va tancar el 2022 amb un total de 2.022 empreses emergents actives, el que la situa com el cinquè millor ecosistema per obrir una start-up de tota la UE.

Ara bé, tot i que les dades són clares, a vegades també cal que vagin acompanyades d’un cert reconeixement més enllà dels límits del país. Això mateix és el que ha succeït aquesta setmana a Brussel·les amb l’anunci de les nominades als premis Women TechEU. Aquest programa reconeix les millors empresàries al capdavant de start-ups de tota la Unió en matèria tecnològica i científica. Enguany s’ha nominat a 134 empresàries de les quals 27 són espanyoles. La millor part arriba quan es mira el detall i d’aquestes 27 dones, 20 són catalanes que han decidit posar en marxa una empresa que proporciona solucions innovadores. Aquestes nominacions deixen clar que les dades anteriorment detallades no enganyen, en efecte Catalunya és un dels pols d’innovació pioners al continent europeu.

Què és el Women TechEU?

Aquest reconeixement ha arribat gràcies al Women TechEU, una nova iniciativa de la Unió Europea que ofereix a les empresàries nominades un pla d’assessorament i tutoria que també comporta un suport econòmic, dotat amb 75.000 euros. La intenció de tot plegat és “portar el seu negoci al següent nivell” i fer els “passos inicials” en el procés d’innovació i el creixement de l’empresa.

A més, totes les empreses Totes les empreses proposades tenen en comú que apliquen innovacions tecnològiques d’avantguarda en 16 sectors industrials diferents. Els projectes seleccionats van des del desenvolupament de nous fàrmacs mèdics fins a tecnologies de captura de carboni, solucions d’aprenentatge digital o solucions de robòtica autònoma.

Imatge de la seu de la Comissió Europea a Brussel·les / Europa Press
Imatge de la seu de la Comissió Europea a Brussel·les / Europa Press

Una de les catalanes seleccionades és Meritxell Teixidó, CEO i fundadora de Gate2Brain, que assegura al TOT Economia que aquesta nominació serà un autèntic “trampolí” per al seu projecte i els ajudarà, per exemple, a tenir més visibilitat a tota Europa, tant de cara a altres empresaris com a potencials inversors en un moment “clau per a créixer”. Alhora, estar en aquest selecte club de 134 empresàries la farà entrar en una xarxa de ‘networkig’ a escala europea.

Pel que fa a la dotació econòmica, Teixidó assegura que “tindrà un gran impacte en l’empresa”, sobretot pel que fa a activitats paral·leles a la recerca, com per exemple obtenir el certificat SME per poder entaular converses amb l’Agència Europa del Medicament (EMA). En aquesta línia l’empresària recorda que el més important de tot és el reconeixement per a l’empresa i a certificar que la línia en la qual estava treballant Gate2Brain era la correcta.

En la mateixa línia es pronuncia Alicia Martínez Piñero, CEO de TimeisBrain, que també ha estat nominada al Women TechEU, assegurant que “suposa visibilitat a tots els nivells” i et posa al radar de la UE. alhora també suposarà una gran ajuda per fer xarxa contactes i establir potencials nous contractes amb distribuïdors i, per tant, començar a vendre el seu producte, assegura l’empresària. Pel que fa a la dotació econòmica Martínez Piñero comenta que ajudarà a la companyia a fabricar la primera línia de prototips que estan desenvolupant i a fer un estudi de reemborsament del seu producte en diversos mercats.

Les 20 nominades

  • Nimble Diagnostics: Aquesta empresa catalana està liderada per Susana Amorós i Oriol Iborra i desenvolupa el primer dispositiu mèdic basat en microones per al seguiment continu, no invasiu i no ionitzant dels pacients amb estatus implantats.
  • Gate2brain: La companyia de Meritxell Teixidó se centra en el desenvolupament d’una nova teràpia per a tumors cerebrals pediàtrics. Ho han aconseguit gràcies al desenvolupament d’una innovadora plataforma tecnològica patentada basada en pèptids.
  • Time is Brain: Aquesta start-up catalana ha desenvolupat el BraiN20, un dispositiu mèdic que proporciona un seguiment en temps real de la viabilitat cerebral per a un tractament precís i ràpid per a tots els pacients d’AIS. La seva CEO i fundadora és Alicia Martínez Piñero
  • GAT Biosciences: En aquest cas trobem una empresa que es dedica al desenvolupament i producció de complexos medicaments biològics per al sector farmacèutic i els mercats veterinaris. La CEO d’aquesta empresa és Olga Durany.
  • Doctomatic: Aquesta empresa liderada per Frederic Llordachs i Carmen Rios ofereix un dispositiu innovador alimentat per una intel·ligència artificial per reduir els costos d’atenció als més de 5.000 milions de pacients crònics que hi ha a tot el món. La idea és que, a través d’una aplicació mòbil els pacients poden escanejar els resultats de qualsevol dispositiu mèdic domèstic i proporcionar automàticament aquestes dades als seus metges.
  • Exheus: Aquesta companyia catalana és una solució única i innovadora en la provisió de plans de tractament personalitzats i recomanacions a les persones que pateixen obesitat per aconseguir eficaçment objectius de gestió de pes. Tot plegat és possible gràcies a un innovador test d’ARN.
  • Asistencia y Ayuda Benmitsu: A través de la seva plataforma LiV, aquesta companyia catalana aprofita el poder de blockchain per democratitzar l’accés a la gestió d’herències, reduint les ineficiències i garantint el compliment.
  • Keybotic: Aquesta start-up catalana construeix robots autònoms de gossos per a les inspeccions industrials, el seguiment i la vigilància.
  • Vitala Technologies: La companyia ha aconseguit desenvolupar una tecnologia per proporcionar una prova patentada i revolucionària per al seguiment de l’eficàcia en el tractament d’un nou fàrmac que es mou a través de les cèl·lules.
  • Colorsensing: En aquest cas, el projecte de la companyia contribueix a la reducció dels residus d’aliments mitjançant el desenvolupament d’una solució d’envàs intel·ligent i assequible per a ajudar els fabricants d’aliments i els comerços a reduir els residus i garantir la qualitat i la seguretat dels seus productes. La companyia està liderada per María Eugenia Martín.
  • Universal Smart Cooling: En aquest cas ens trobem davant d’un nou sistema de refrigeració líquida patentat i altament innovador basat en un embornal de calor que inclou una sèrie d’aletes activades tèrmicament capaces d’adaptar eficientment l’extracció de calor local a escenaris de càrrega. L’empresa està liderada per Ramon Jiménez i Montse Vilarrubí.
  • Sycai Technologies: Aquesta companyia catalana és una deep-tech que ha desenvolupat una eina digital d’intel·ligència artificial per ajudar els radiòlegs a detectar i classificar lesions abdominals a través d’imatges. Sara Toledano és la CEO de l’empresa.
  • EarthPulse: L’objectiu d’EarthPulse és accelerar la captació de mercat de dades d’observació de la Terra amb intel·ligència artificial. El seu programari, SPAI, fa que les anàlisis de satèl·lit siguin accessibles a qualsevol persona. Laura Moreno és la cofundadora i CEO.
  • Bamboo Energy Platform: Bamboo programari basat en la intel·ligència artificial que permet als agregadors i minoristes d’energia oferir flexibilitat de la demanda en els mercats d’energia de manera automatitzada i dinàmica.
  • SucciPro: Aquesta nova empresa farmacèutica, liderada per Isabel Huber, es dedica al desenvolupament de fàrmacs en fase primerenca. La seva última innovació, SUCZYME, és una nova teràpia enzimàtica oral de primera classe capaç d’esgotar el succinat que té la malaltia de Crohn com a primera indicació.
  • Manina Medtech: Aquesta companyia catalana ha desenvolupat un dispositiu de punt de cura que detecta la receptivitat endometrial de manera no invasiva i instantània per permetre la transferència d’embrions a temps dret i impulsar l’èxit de la fertilització in vitro. La CEO de la companyia és Monica Rodriguez de la Vega.
  • Biointaxis: L’empresa catalana ha desenvolupat un producte per al tractament de l’Atàxia de Friedreich, una malaltia hereditària, progressiva i neurodegenerativa que normalment afecta adolescents i adults joves.
  • Breaz Medical: Aquesta empresa ha desenvolupat una eina ràpida, fàcil i precisa per als no especialistes en atenció primària per diagnosticar i controlar les malalties respiratòries.
  • KOA Biotech: L’objectiu de KOA, empresa liderada per Sira Mogas, és desenvolupar un dispositiu integral que controli de manera autònoma les concentracions de patògens en els dipòsits de peixos i realitzi un seguiment de la seva evolució amb el temps. L’objectiu de tot és generar un estalvi econòmic i de producció rellevant en l’aqüicultura.
  • Fregata Technologies: L’objectiu d’aquesta empresa catalana és proporcionar a les comunitats i ONG la infraestructura de dades i coneixement que els permet obligar als que contaminen a mitigar i remeiar eficaçment els problemes ambientals. Tot plegat, a més a través d’un sistema que elimina les barreres cap a la informació útil sobre la contaminació local i proporcionant informació oportuna, intel·ligible i fiable als usuaris. La fundadora i CEO és María Fernanda González.
Més notícies
Sergio Alcaraz, president del Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC) / Mireia Comas
Sergio Alcaraz (CIAC): “El Perte VEC ha estat massa rígid i no ha cobert les necessitats de la cadena de valor”
Notícia: Sergio Alcaraz (CIAC): “El Perte VEC ha estat massa rígid i no ha cobert les necessitats de la cadena de valor”
Comparteix
ENTREVISTA al president del Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC), Sergio Alcaraz
Imatge del president de Conpymes, José Maria torres / ACN
Les pimes lluiten contra “l’anomalia democràtica” espanyola
Notícia: Les pimes lluiten contra “l’anomalia democràtica” espanyola
Comparteix
Conpymes judicialitza el menyspreu de la CEOE cap a la petita empresa al diàleg social espanyola
Una sessió en remot amb una actriu de doblatge / EP
El conveni col·lectiu dels dobladors catalans, “blocat” per CCOO i UGT
Notícia: El conveni col·lectiu dels dobladors catalans, “blocat” per CCOO i UGT
Comparteix
El sindicat sectorial DUB denuncia la inacció i la falta d'interès d'unes centrals que exigeixen a Catalunya mesures que no han reclamat a altres territoris
Bitllets euros / Pixabay
L’economia de l’eurozona esquiva per poc la recessió i creix un 0,1%
Notícia: L’economia de l’eurozona esquiva per poc la recessió i creix un 0,1%
Comparteix
El creixement és inferior al registrat durant el segon i el tercer trimestre de l'any passat, del 0,9% i el 0,4%, respectivament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa