MónEconomia
Les pujades de tipus posen fi a la “borratxera de diners” de les start-ups

La bona ratxa de les inversions milionàries en start-ups sembla arribar a la seva fi. Després d’anys de grans quantitats de diners invertits en empreses emergents, els inversors s’han topat amb la situació convulsa que viu l’economia mundial actual. La crisi postpandèmia, la guerra d’Ucraïna i la incertesa del mercat han acabat per desincentivar les inversions milionàries en start-ups. A més, la contínua pujada de tipus d’interès han acabat per fer explota la bombolla de les inversions i han aconseguit que els inversors es pensin dues vegades on posen els seus diners. Davant d’aquesta situació les empreses emergents es troben en un encreuament, on per aconseguir el finançament necessari han de poder justificar la seva rendibilitat cèntim a cèntim: “No hem perdut inversors, però la seva resposta és més lenta i reflexionada”, explica Rat Gasol, inversora i experta en start-ups.

La situació actual posa el punt final a una era de sobrevaloració de les empreses emergents. D’aquesta manera, trobar finançament amb tan sols una idea era una situació molt comuna en el món d’inversions per start-ups. Les rondes de finançament milionàries no eren escasses fa dos anys, però ara aquesta tendència ha començat a decaure. El principal problema és la situació incerta que es viu actualment, ja que els inversors han deixat de tenir confiança cega en els projectes i demanen moltes més garanties. “Vivíem una situació fora del normal, ja que la gran quantitat de liquiditat a la qual podien accedir els inversors feia que es creés una borratxera de diners que es traduïa en una empenta per entrar a participar en projectes nous”, explica Pep Garcia, bussiness angel de la xarxa EconomistesBAN del Col·legi d’Economistes de Catalunya.

En el moment que el crèdit és més car i la situació inflacionària no convida en invertir en operacions de risc, els inversors han decidit posar el fre a l’onada de rondes de finançament i han començat a demanar més garanties sobre els projectes: “No només val en tenir una idea bona, ara has de justificar de manera completa que faràs amb els diners que et donen”, descriu Gasol. De fet, la mateixa inversora també explica que aquest canvi de tendència no és del tot dolent, ja que “fins ara els inversors invertien de manera molt poc normal”, i afegeix que “sempre advoco pel creixement tradicional de les empreses”, és a dir, sense l’ajuda d’una font de finançament externa.

Tot i que la situació no és crítica, els inversors asseguren que hi ha hagut un canvi de mentalitat. De fet, Garcia reconeix que la pèrdua de nivell adquisitiu de les famílies fa que el risc de perdre capital es faci molt més real. Mentre hi havia incentius per invertir en empreses -perquè els interessos es trobaven al zero- la gent es permetia el luxe de continuar jugant a invertir en start-ups, sense realment saber si aquestes idees arribarien a bon port. “La percepció del risc era molt baixa”, diu el bussiness angel, que afegeix que ara “s’ho pensen dues vegades” abans d’invertir en una empresa emergent.

La revalorització de les empreses emergents

Un dels principals problemes que van fer inflar la bombolla d’inversions en start-ups va ser la sobrevaloració d’aquestes. D’aquesta manera, en una època on hi havia molta liquiditat, els inversors pagaven a preu d’or per alguns projectes, ja que els diners no eren un problema. Actualment, la situació ha canviat radicalment i el valor que tenen les empreses emergents és més similar a la realitat i no a l’especulació que es creava en les rondes de finançament. Per fer-ho senzill, Gasol explica que “les companyies inflaven el seu valor per aconseguir més diners”, una pràctica del tot normal, però que podia portar a una valoració molt allunyada de la realitat. D’ençà que la liquiditat s’ha convertit en un problema, aquesta sobrevaloració ha caigut en picat. “És mal moment per les start-ups, ja que el que podien arribar a valdre fa un temps no és el que valdran ara”, diu la inversora.

No només són els inversors els que han canviat la manera de pensar, sinó que les start-ups també comencen a tenir altres prioritats, ja que l’entorn ja no els demana tenir un gran èxit efímer, sinó una rendibilitat clara per a la seva supervivència. Tal com explica Gasol, la recomanació principal per a les start-ups és poder subsistir sense necessitat d’obrir una ronda de finançament, ja que d’aquesta manera el seu valor s’acostarà molt més a la realitat. “Venen anys complicats, per això cal que les empreses reconeguin que l’objectiu principal no és fer una ronda de finançament” critica la inversora, que afegeix que hi ha companyies que encara no entén com han arribat a tenir el valor que tenen amb el seu model de negoci: “Jo no t’asseguro que Glovo hagués tingut finançament si hagués nascut aquest any”, conclou.

La professionalització dels inversors

L’altre pilar essencial d’aquesta nova tendència és el ja mencionat canvi de mentalitat dels inversors, que prioritzen un projecte amb rendibilitat i poc risc que la disrupció per si sola de les idees. D’aquesta manera Garcia exposa que les rondes de finançament no desapareixeran, però hi haurà molts més filtres a partir d’ara. “Els emprenedors hauran d’entendre que si no aixeques una ronda és perquè l’empresa no està ben muntada, no perquè no hi ha diners”. Així doncs, els equips ben formats, les idees clares i els objectius marcats seran aspectes clau a l’hora d’invertir en una companyia. A més, el bussiness angel assegura que aquesta tendència no només ve marcada per la situació econòmica complicada, sinó que també és provocada per la professionalització dels inversors. “Aquí els bussiness angels eren una cosa molt nova i després d’uns anys ja hi ha molta més experiència”, assegura l’inversor.

Amb tot, doncs, aquesta nova etapa obre una finestra d’oportunitat als inversos, ja que podran invertir en projectes a preus molt més assequibles, però, per contra, es converteix en un problema per a les start-ups, que hauran de treballar molt més els seus plans de futur si volen aconseguir finançament. Tot i que els experts remarquen que és una situació puntual i que com tots els períodes econòmics és cíclic, no es tornaran a veure aquelles rondes de finançament milionàries per idees abstractes sobre una empresa. “És un canvi, però aquesta correcció de les valoracions de les empreses emergents és necessària per al bon funcionament del mercat”, diu Gasol.

Més notícies
Les start-ups es nodreixen de les injeccions de diners dels Bussiness Angels / Pixabay
Bussiness Angels, els inversors darrere l’èxit de les start-ups catalanes
Notícia: Bussiness Angels, els inversors darrere l’èxit de les start-ups catalanes
Comparteix
El finançament de les empreses emergents per part d'inversors privats el 2021 va arribar als 15,4 milions d'euros
Les start-ups es nodreixen de les injeccions de diners dels Bussiness Angels / Pixabay
Rendibilitat per seguir rebent inversió, la nova realitat de les start-ups
Notícia: Rendibilitat per seguir rebent inversió, la nova realitat de les start-ups
Comparteix
Arran de la pandèmia les inversions en start-ups s'han reduït i aquestes han buscat el camí de la rendibilitat per tirar endavant
El CEO de Factorial, Jordi Romero, a la seva ponència al 4YFN / EP
L’unicorn barceloní Factorial revela els secrets de les megainversions
Notícia: L’unicorn barceloní Factorial revela els secrets de les megainversions
Comparteix
El CEO de la companyia de gestió del talent Jordi Romero analitza en el marc del MWC la salut de l'ecosistema emprenedor i el seu accés a capital en un context macro inestable
La caiguda del banc californià SVB: tres lliçons
Notícia: La caiguda del banc californià SVB: tres lliçons
Comparteix
"El més preocupant no és l’esquerda del SVB sinó l’origen del terratrèmol, que té a veure amb l’encaix d’un model empresarial que prioritzava creixement enlloc de marges"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa