MónEconomia
Punt i final a la reindustrialització de Nissan tres anys després

La reindustrialització de Nissan ha fet l’últim pas de les negociacions tres anys després que la companyia automobilística anunciés que deixaria la planta que té al Consorci de la Zona Franca, a Barcelona. Aquest dilluns, les autoritats i l’empresa que es quedarà amb els terrenys, l’australiana Goodman i el Hub liderat per les catalanes QEV i Btech, han ratificat l’acord en una roda de premsa en la mateixa seu de consorci. “Hem fet possible allò que semblava impossible”, ha dit el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro. El conjunt d’empreses té l’objectiu de començar la producció de les furgonetes elèctriques amb les marques Zeroid i Ebro a partir d’inicis de l’any vinent i d’ocupar el miler d’empleats pendents de reindustrialitzar a finals del 2024.

Durant l’acte d’aquest dilluns s’ha tancat l’acord després de més de dos anys i mig de treball de la taula de reindustrialització, formada per la Generalitat, el govern espanyol, el Consorci de la Zona Franca, Nissan i els sindicats. Precisament, la sala que ha acollit la firma dels acords és la mateixa on es van reunir en més de 28 ocasions els membres de la mesa, que es va constituir el setembre del 2020. Tots els participants de la negociació han coincidit a dir que es tractava d’un “dia històric” després d’unes negociacions “molt intenses”. “Ningú està 100% satisfet ni insatisfet i quan hi ha tantes parts a les converses és el millor resultat possible”, ha assegurat Navarro. “Aquest acord permet fer un pas decisiu en la reindustrialització de Catalunya”, ha afirmat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha admès que alguns dels membres del Departament “gairebé perden la salut” en el procés.

Tot i que qui produirà serà el hub, els terrenys han sigut adjudicats formalment a Goodman. L’operadora logística australiana és qui va presentar la candidatura de manera formal i actua com a soci logístic del hub de mobilitat. De fet, gràcies a la participació de la companyia australiana el hub ha pogut continuar amb el projecte. El concurs preveu un arrendament de cinquanta anys amb possibilitat per allargar-ho 20 més i que l’adjudicatari inverteixi almenys 100 milions d’euros. Després de les llargues negociacions, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha destacat que el pacte “garanteix el relleu de Nissan” i “dona per superada la crisi” iniciada el maig del 2020, amb l’anunci del tancament.

Els treballadors, el PERTE i els avals

Les administracions han expressat total confiança amb el projecte del hub, tot i els dubtes generats quan no va poder obtenir totes les garanties per accedir als fons europeus. “Estic convençuda que l’empresa té futur”, ha afirmat la ministra d’Indústria, en el que serà un dels seus últims actes públics. Finalment, l’empresa rebrà 65,3 milions d’aquests recursos vinculats al PERTE del vehicle elèctric, uns diners que permetran començar a produir a partir del 2024.

Els treballadors han hagut d’esperar dos anys, durant els quals s’han anat esgotant les prestacions d’atur. Queden per recol·locar uns 1.300 treballadors de Nissan, descomptades les jubilacions i les persones que han decidit deixar l’empresa amb una indemnització de 60 dies per any treballat. En total, el tancament va fer perdre la feina a 2.500 treballadors. Durant l’acte, les administracions han “donat per superada la crisi” iniciada amb el tancament de la planta Nissan i han mostrat confiança amb el projecte, que no va ser capaç d’obtenir tots els avals per accedir als fons europeus del vehicle elèctric.

Més notícies
Vista aèria de la planta de Nissan Zona Franca / ACN
La Zona Franca confirma l’adjudicació dels terrenys de Nissan a Goodman
Notícia: La Zona Franca confirma l’adjudicació dels terrenys de Nissan a Goodman
Comparteix
L'acord per la reindustrialització de la planta de l'automobilística japonesa permet encetar l'activitat del hub d'electromobilitat de QEV i BTech
La planta de Nissan al Consorci de la Zona Franca / ACN
El hub i Nissan desbloquegen l’últim tram de la reindustrialització a la Zona Franca
Notícia: El hub i Nissan desbloquegen l’últim tram de la reindustrialització a la Zona Franca
Comparteix
El llarg procés per reindustrialitzar les plantes de l'empresa japonesa podria acabar en els pròxims dies
La planta de Nissan a la Zona Franca / ACN
El D-Hub haurà d’esperar fins a final d’any pels terrenys de Nissan
Notícia: El D-Hub haurà d’esperar fins a final d’any pels terrenys de Nissan
Comparteix
La mesa de reindustrialització de la companyia japonesa torna a ajornar la decisió final de l'adjudicació de les fàbriques de Zona Franca
La planta de Nissan al Consorci de la Zona Franca / ACN
El ‘hub’ de descarbonització, més a prop d’operar als terrenys de Nissan
Notícia: El ‘hub’ de descarbonització, més a prop d’operar als terrenys de Nissan
Comparteix
El concurs públic del Consorci de la Zona Franca adjudica les fàbriques al conglomerat, però no començarà a operar fins a l'any que ve

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa