MónEconomia
Una norma europea pot destruir “milers de llocs de treball” a l’automòbil
  • CA

El CEO de Seat i Cupra i president de la patronal Anfac Wayne Griffiths alerta que la normativa Euro 7, que restringeix les emissions dels vehicles de combustió als països membres, pot destruir “milers de llocs de treball”. La directriu, que entraria en vigor el juliol del 2025, pot provocar, segons el directiu, el tancament de diverses fàbriques del sector a l’Estat espanyol. En aquest sentit, ha reclamat a la ministra d’indústria del govern de Pedro Sánchez, Reyes Maroto, que no hi doni suport.

“No té sentit com a país acceptar la norma Euro 7 d’emissions”, ha etzibat el representant patronal davant Maroto. Així, Griffiths ha titllat les restriccions comunitàries –que encara se sotmeten a debat a Brussel·les– de “poc realistes” tant en els terminis d’execució com en la capacitat tècnica del sector per aplicar els canvis necessaris. Les reformes que hauria d’aplicar l’automòbil de l’Estat espanyol són, assegura, “financerament inviables”.

El CEO de Seat i Cupra i president d'Anfac, Wayne Griffiths / ACN
El CEO de Seat i Cupra i president d’Anfac, Wayne Griffiths / ACN

Millores marginals

Si bé les restriccions concretes que aplica Euro 7 poden ser potencialment nocives per a la indústria atomobilística europea tal com està definida, la millora sobre les actuals restriccions en termes mediambientals, segons Griffiths, no és prou important. L’avenç en comparació amb Euro 6, la regulació vigent als 27, serà “marginal”, així com la reducció d’emissions contaminants per part dels vehicles de combustió.

Segons Griffiths, els vehicles més afectats serien els turismes petits i mitjans, unes gammes de vehicles especialment abundants a les línies de producció de l’Estat. “La majoria de vehicles que fabriquem desapareixerien si entra en vigor el juliol del 2025”, apunta el president d’Anfac. No adreça, a més, el gran problema del parc mòbil espanyol, l’envelliment. De fet, asseguren, podria aprofundir-lo, en tant que incrementaria el preu de molts models pels volts dels 2.000 euros.

Moncloa encara no s’ha decidit

Després de les asseveracions de Griffiths, Maroto ha apuntat que el govern espanyol encara no ha fixat la seva posició respecte de la norma Euro 7. Moncloa, assegura, es troba en un procés d'”escolta activa” a les institucions i cap a la indústria, en tant que el debat a escala continental roman “molt obert”. Tot i això, afegeix, l’executiu de Sánchez trigarà poc a decidir-se en un sentit o un altre.

El debat de la directriu, a més, arribaria coincidint amb la presidència espanyola del consell Europeu, durant el segon semestre del 2023. “Actuarem d’acord amb la defensa de la reindustrialització d’Europa i tenint en compte la prioritat que és el canvi climàtic”, ha argumentat la ministra.

Més notícies
Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona; Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Francesc Fajula, en una roda de premsa aquest dimarts / ACN
Els ‘hubs’ internacionals a Catalunya es dupliquen en els últims cinc anys
Notícia: Els ‘hubs’ internacionals a Catalunya es dupliquen en els últims cinc anys
Comparteix
Gairebé un centenar de centres donen feina a 15.000 persones i facturen 1.400 milions d'euros
Un edifici d'habitatges al barri de Sants, a Barcelona / ACN
La compravenda d’habitatges a Catalunya creix un 14,7% el 2022
Notícia: La compravenda d’habitatges a Catalunya creix un 14,7% el 2022
Comparteix
Sis de cada 10 compravendes a Catalunya es fan a Barcelona
El gasoducte Nord Stream II, que connecta Rússia amb el centre d'Europa / EP(Foto de ARCHIVO)
16/2/2022 ONLY FOR USE IN SPAIN
L’Estat incompleix els compromisos de reducció de consum de gas de la UE
Notícia: L’Estat incompleix els compromisos de reducció de consum de gas de la UE
Comparteix
El mercat espanyol ha rebaixat la seva demanda de l'hidrocarbur un 13,7%, més d'un punt per sota del 15% que havia exigit l'executiu comunitari
Nova vaga als centres d'Amazon, en aquest cas a transports / ACN
Amazon i els representants de Martorelles firmen un preacord
Notícia: Amazon i els representants de Martorelles firmen un preacord
Comparteix
La multinacional planteja més places per al centre del Prat, noves condicions per a Figueres i Saragossa i indemnitzacions

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pol a febrer 22, 2023 | 11:01
    Pol febrer 22, 2023 | 11:01
    La normativa Euro 7, que restringeix les emissions dels vehicles de combustió als països membres de la Unió, com és evident afecta tots els estats membres, no solament l'estat espanyol on hi és sota sobirania política Catalunya excepte el nord. El que deu voler dir aquest Sr CEO és que amb la nova normativa en les empreses automobilístiques tindran "prioritat" les empreses i fàbriques matrius i Seat, SA és subsidiària i pertany al grup alemany Volkswagen i és clar és des d'allà on decidiran, i si han de fer reduccions de fabricació i tancament de diverses fàbriques, ja sabem per on començaran. Cap novetat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa