MónEconomia
La maldestra diplomàcia de Sánchez amb Algèria enfonsa negocis catalans
  • CA

El passat mes de juny Algèria va decidir aturar per complet les relacions diplomàtiques amb l’estat espanyol amb el trencament del tractat d’amistat i veïnatge. Aquest fet va provocar, i encara provoca, la congelació del comerç de productes i serveis amb Espanya, i, per tant, també amb Catalunya. Tot plegat va ser causat per un canvi de polítiques del president Pedro Sánchez respecte al Sàhara Occidental, un conflicte en el qual actualment Espanya dona suport a la dominació del Marroc del que fora una colònia espanyola.

Això ha provocat que les empreses catalanes que tenen negocis amb Algèria vegin amenaçada la seva activitat pel bloqueig algerià provocat per la maldestra diplomàcia del govern espanyol. De fet, Marin Orriols, director de l’Àrea d’internacionalització de la Cambra de Barcelona, explica al TOT Economia que avui dia, quatre mesos més tard, encara arriben a la corporació peticions d’ajuda de diverses empreses, que han preferit restar en l’anonimat, per intentar diversificar els seus negocis perquè és del tot impossible donar sortida als productes que havien d’arribar a Algèria a menys que falsifiquin documents a través d’un transitari, solució que, evidentment, és del tot il·legal.

Ara bé, pot haver-hi alternatives, encara que són també molt complicades, com per exemple derivar els productes a través de tercers països com Itàlia i els Estats Units, explica Orriols, tot i que hi ha hagut empresaris catalans que han patit retencions de les seves mercaderies. De fet, els sectors més afectats són el de la maquinària i els productes químics, que han de buscar alternatives als seus negocis al nord d’Àfrica. Els grans beneficiats han estat Itàlia i França, que han recollit tot el negoci que ha deixat escapar Espanya. De fet, actualment l’Estat espanyol i Algèria només intercanvien gas, però amb el nou contracte, i arran d’aquest conflicte polític, el gas algerià s’està pagant un 200% més car que fa un any. Cal recordar que quan va esclatar el conflicte Algèria era el principal proveïdor de gas de Catalunya, amb un 80% del subministrament.

El conflicte arriba al Parlament Europeu

Tot aquest conflicte ha començat a agafar ja no només una dimensió econòmica, sinó també política. Fa poques setmanes el president, i ara eurodiputat, Carles Puigdemont, va denunciar al Parlament Europeu precisament aquest fet, recordant que moltes empreses catalanes estan patint bloquejos en les seves cadenes de subministrament a casa del bloqueig de comptes de comerç exterior amb l’estat.

Tot plegat, segons un estudi d’ACCIÓ publicat el mes de juny passat, afecta el 0,8% de les exportacions catalanes a l’estranger, que a priori pot semblar una xifra molt baixa, però que es tradueix en un total de 634 milions d’euros. Aquest mateix informe ja advertia que la suspensió del Tractat d’Amistat amb Espanya per part d’Algèria i la posterior comunicació de l’associació bancària algeriana de congelar els comptes domiciliats en aquest país per a les operacions de comerç exterior de l’Estat impossibilitava a la pràctica les exportacions catalanes des del 9 de juny, una situació que, quatre mesos més tard, encara està vigent. En total, a Algèria hi exportaven de manera regular 508 empreses que han vist entrebancats els seus negocis.

Doncs bé, sembla que el conflicte s’allargarà fins que Espanya no decideixi tornar a fer seves les resolucions de les Nacions Unides sobre el Sàhara Occidental i accepti un referèndum d’autodeterminació. Algèria i el Marroc són enemics acèrrims i qualsevol canvi de posicions pot afectar radicalment la geopolítica de la zona.

Més notícies
El pes de les vendes a l'exterior sobre l'economia catalana ja supera el de mercats europeus homologables com Suècia o Dinamarca / ACN
Les exportacions catalanes arriben al 33% del PIB
Notícia: Les exportacions catalanes arriben al 33% del PIB
Comparteix
La facturació exterior de les empreses del país té més pes econòmic que la de potències europees com Suècia o Dinamarca
La zona logística del Port de Barcelona / ACN
Les exportacions catalanes es disparen fins als 6.826 milions d’euros
Notícia: Les exportacions catalanes es disparen fins als 6.826 milions d’euros
Comparteix
Les vendes a l'exterior de les empreses del país creixen un 23,3% a l'agost i ja es troben un 42,5% per sobre de les de 2019
La zona logística del Port de Barcelona / ACN
Les exportacions catalanes es disparen fins als 6.826 milions d’euros
Notícia: Les exportacions catalanes es disparen fins als 6.826 milions d’euros
Comparteix
Les vendes a l'exterior de les empreses del país creixen un 23,3% a l'agost i ja es troben un 42,5% per sobre de les de 2019
Imatge d'arxiu d'una caixa amb diverses caixes de vi
La inflació catapulta el preu de les exportacions dels vins europeus
Notícia: La inflació catapulta el preu de les exportacions dels vins europeus
Comparteix
La majoria dels països europeus han vist com les seves facturacions han augmentat durant la primera meitat de 2022, encara que en la majoria de casos han reduït el volum de vendes

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independence Process a octubre 21, 2022 | 21:15
    Independence Process octubre 21, 2022 | 21:15
    Ehem ! És la independència el què ens cal. Un argument més per aconseguir la independència. Com més va més es fa més evident que els interessos internacionals dels catalans son diferents dels espanyols.
  2. Icona del comentari de: Aucaliptus a octubre 21, 2022 | 21:18
    Aucaliptus octubre 21, 2022 | 21:18
    la incompetència española no te límits, s'enfonsarà sola, nomès cal donar-li una empentetaper anar més ràpid, i els meus impostos van a un altre pais, aquí només em roben l'iva del menjar, tot lo demés despesa i a correr ben lluny... putaspaña
  3. Icona del comentari de: Gavanenc a octubre 21, 2022 | 21:20
    Gavanenc octubre 21, 2022 | 21:20
    Cal recordar a alguns que el Sàhara Occidental, la província número 52 espanyola, la qual segons l'ONU encara és un territori sota responsabilitat espanyola, fins l'any 1976 feia part de la "unitat" indivisible i inseparable d'Espanya ? La unitat d'Espanya és una fal·làcia com una casa i als catalans ens convé fer efectiva la independència, el més aviat possible. Vet-ho ací.
  4. Icona del comentari de: Cal dir-ho a octubre 22, 2022 | 10:41
    Cal dir-ho octubre 22, 2022 | 10:41
    Maldestra ? Maldestra per a qui ? La diplomàcia espanyola pot ésser útil per als espanyols i alhora "maldestra" per als interessos catalans. Això s'esdevé massa sovint, per la qual cosa els catalans amb la independència hi guanyarem.
  5. Icona del comentari de: De Roquetes vinc a octubre 22, 2022 | 10:58
    De Roquetes vinc octubre 22, 2022 | 10:58
    Veiam, nois i noies. I que creieu que l'importa al chanchez l'empresariat català?. Ell vol salvar el ridícul amb que Marroc l'amenaça de difondret dades que va agafar d'ell amb Pegasus. I ja està pensant en marxar al sancta sanctorum europeu quan el fotin fora del gobierno. I mentrestant, el dèficit espanyol (on encara hi som lligats) va creixent fins a 1,5 billions d'euros. I mentrestant, els d'ER prenent café amb ells a la taula de IKEA i aprobant-li tota mena de cosas a canvi d'un pacte que algún dia coneixerem.
    • Icona del comentari de: Joan de Canyamars a octubre 22, 2022 | 19:26
      Joan de Canyamars octubre 22, 2022 | 19:26
      Mes aviat "mai coneixerem" Salut i Reública.
  6. Icona del comentari de: estrany a octubre 22, 2022 | 11:10
    estrany octubre 22, 2022 | 11:10
    Encara no sabem i potser no ho sabrem mai, perquè el canvi amb el Sahara. Quin profit n'hem tret?. Què hi ha guanyat Espanya?.
  7. Icona del comentari de: Anònim a octubre 22, 2022 | 11:17
    Anònim octubre 22, 2022 | 11:17
    EEUU mana, Sánchez obeeix. I eeuu ha decidit enriquír al Marroc. Fa 15 anys que fan tractés i només faltava reduír egspaña al no res. Quant i que ha cobrat Sánchez per fer-ho hauria de ser la pregunta.
  8. Icona del comentari de: Joan a octubre 22, 2022 | 11:51
    Joan octubre 22, 2022 | 11:51
    Jo he muntat la meva exportadora a Andorra i ja no tinc cap problema per entrar a Algèria i, a sobre, estalvio un 15% d’impost de societats!
    • Icona del comentari de: Narcís Ramió a octubre 22, 2022 | 16:14
      Narcís Ramió octubre 22, 2022 | 16:14
      El felicito,si senyor.I els altres no se'ls ha acudit la solució de vostè? Un xic aturadets,no? O estan cagadets de por d'anar a la seva bola?
  9. Icona del comentari de: fat boy a octubre 22, 2022 | 14:19
    fat boy octubre 22, 2022 | 14:19
    Sanchez, tell me, tell me now. If there's something I should know...
  10. Icona del comentari de: JordiP a octubre 22, 2022 | 19:01
    JordiP octubre 22, 2022 | 19:01
    Són uns xapusseros ignorants. I sempre ho han estat. Quan el primer govern Gonzàlez va començar a "treballar", el ministre de Comerç es va emperrar en prescindir de la mediació del sempitern negociador espanyol amb Brasil i va enviar un fidel socialista a negociar la compra de café (en aquells temps, el café era un producte d'Estat). Obviament, els brasilers no van voles negociar ni un minut amb aquell novell mindundi. Ara, aquests socialistes estan espatllant tots els mercats d'export-import de Catalunya, és a dir, d'Espanya. I estan matxacant el sector gasístic. Ai, si en Duran Farell aixequés el cap i veiés com els espanyols han asaltat i malograt l'imperi que ell va crear ... Són uns poca traça (tuercebotas).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa