Tot Economia
Healthy Suits, l’esquelet capaç de reduir el 60% de les lesions lumbars

La tecnologia ha fet que apareguin noves feines dins la societat. Actualment, el món globalitzat evoluciona i amb ell neixen molts sectors que fa anys no es podien ni imaginar. Els ecommerce, l’energia renovable o la programació avançada són alguns dels que ja s’han fet un lloc a Catalunya. Tot i això, la innovació també ha agafat un nou camí: millorar la vida d’aquells treballadors que encara treballen en sectors tradicionals. La start-up catalana Healthy Suits fa exactament això. Amb una patent japonesa han posat el mercat un exoesquelet capaç de reduir fins al 60% de les lesions lumbars provocades per l’aixecament de pes. Nascuda el 2021 i en col·laboració amb el projecte inicial de la universitat de Tòquio, Healthy Suits s’ha convertit en el proveïdor principal d’aquest producte a Europa, i tot des de Catalunya.

“Hi havia una clara demanda al mercat i estava clar que era una necessitat a cobrir”, explica Bernat Graupera, un dels fundadors de la companyia. Farà tres anys ell i els seus tres socis –Christian Pozo, David Calvet i Jaime Ribas– van descobrir l’invent que havia començat a patentar una empresa japonesa. El seu prototip era un esquelet extern que es lligava al cos i podia ajudar als treballadors de càrregues pesades a reduir el pes que transportaven. Quan van veure el potencial del producte, els fundadors es van posar en contacte amb la companyia japonesa que els va cedir els drets de distribució a l’estat espanyol i també a Europa. “Som el vincle d’aquest invent del Japó amb Europa”, assegura Graupera. 

En concret, la companyia catalana ha portat el mercat un únic model i producte estrella, que segons el fundador “pot ser utilitzat en qualsevol sector”. Muscle Suit Every és una estructura externa similar a un arnès que, gràcies al seu disseny ergonòmic, és capaç d’actuar com un múscul artificial i reduir significativament la pressió sobre les vèrtebres lumbars. Aquest invent es col·loca fàcilment i proporciona una força addicional equivalent a 25 kg (100Nw), protegint l’esquena, en la manipulació de la càrrega. S’infla i s’adapta a cada usuari. Segons explica la mateixa companyia, “la seva versatilitat permet assignar-lo a un lloc de feina i que pugui ser utilitzat tant per homes com per dones”. A més, el seu disseny permet que pugui ser utilitzat per diferents persones sense gaires ajustos addicionals.

Quan el prototip va arribar a les mans de Healthy Suits ells van aconseguir l’exclusivitat de distribució, el que els va convertir en la primera empresa catalana que venia aquest producte. A més, són el distribuïdor principal del continent europeu i actuen en diferents països. En termes d’innovació, aquest invent ha estat testat internacionalment i avalat per certificadors experts i independents. “Només en el primer trimestre d’aquest mes ja hem doblat el volum de vendes de tot l’any passat”, afirma Graupera que afegeix que “està clar que era una necessitat pel mercat”. Un dels seus compradors fidels és la cadena Leroi Merlin, on ho utilitzen els treballadors dels magatzems.

Un exemple d'un treballador utilitzant el prototip que distribueix la catalana Healthy Suits / Cedida
Un exemple d’un treballador utilitzant el prototip que distribueix la catalana Healthy Suits / Cedida

Un producte versàtil 

Healthy Suits té dos models de negoci molt clars. El primer és la venda directa al consumidor. Una persona que treballa en un sector on ha d’aixecar pes pot comprar-se el prototip i gaudir dels seus avantatges. En segon lloc, però, també tenen una xarxa de venda per a empreses de tot l’estat espanyol. D’aquesta manera, ja no és el mateix treballador el que ha de tenir cura de les seves lesions sinó que l’empresa s’encarrega de proporcionar aquesta seguretat als seus empleats. “L’objectiu és que la nostra xarxa de distribució a l’estat espanyol s’obri a tot Europa”, reconeix Graupera.

Pel que fa als sectors, l’empresa té molta repercussió en el sector de la indústria, sobretot a l’estat espanyol i a Europa. Tot i això, Graupera insisteix que el seu producte és molt versàtil i pot utilitzar-se en diferents àrees. “Indústria, fabricació, logística són sectors que necessiten un producte amb aquestes qualitats”, diu el fundador. D’altra banda, Graupera menciona el sector sanitari, que de fet és la raó per la qual es va inventar aquest prototip en el seu moment al Japó. I és que els zeladors es troben en una situació molt similar als treballadors de càrregues pesades, ja que moure pacients cal fer esforços que poden arribar a crear lesions. “Dins de l’Estat, el sector sanitari encara no s’ha interessat per aquest producte, però creiem que amb el temps començaran a veure els seus beneficis”, confia Graupera.

El futur de la innovació

Aquesta és la sisena versió del Muscle Suit Every, però la primera que es comercialitza a l’estat espanyol i a Europa. Amb aquesta dada, Graupera insisteix que “s’han fet moltes proves per trobar el prototip ideal”. El següent pas, segons explica el fundador, és treure dos altres productes al mercat per aconseguir ajudar a més sectors que tenen risc a lesionar-se per pes. “El futur de la innovació ha de ser ajudar i millorar la vida de les persones”, assegura Graupera que afegeix que aquest és l’objectiu principal pel qual van crear la companyia.

Amb tot, doncs, Healthy Suits s’ha convertit en l’ajuda que necessiten aquelles persones que treballen en sectors on la força física és el seu bé més preuat, però que pot arribar a convertir-se en un problema quan hi ha lesions. Amb una mirada clara cap al sector sanitari, Healthy Suits vol continuar distribuint aquests productes i millorant la seva cartera per aconseguir que els sectors on es necessita més esforç físic, hi hagi una ajuda intel·ligent per reduir el risc de lesions.

Més notícies
Imatge de Carlos Blanco, Elisabeth Martínez i Ernest Sánchez, fundadors de Nuclio / Nuclio

Neix NuclioLabs, una iniciativa per impulsar start-ups de Web 3

Notícia: Neix NuclioLabs, una iniciativa per impulsar start-ups de Web 3
Comparteix
Aquesta és una iniciativa liderada per Nuclio per a crear i dinamitzar start-ups basades en el blockchain o la intel·ligència artificial
Notícia: Neix NuclioLabs, una iniciativa per impulsar start-ups de Web 3 - Mobile
Els inversors busquen més que bones idees a l'hora d'invertir en start-ups / Pixabay

Les pujades de tipus posen fi a la “borratxera de diners” de les start-ups

Notícia: Les pujades de tipus posen fi a la “borratxera de diners” de les start-ups
Comparteix
En un marc contextual de crisi econòmica, els inversors prioritzen la rendibilitat de les empreses abans que els projectes disruptius abstractes
Notícia: Les pujades de tipus posen fi a la “borratxera de diners” de les start-ups - Mobile
Bruno Casanova i Álex Benlloch, cofundadors de Nude Project / EP

Qui són els joves empresaris catalans més influents del 2023

Notícia: Qui són els joves empresaris catalans més influents del 2023
Comparteix
La llista '30 under 30' de la revista 'Forbes' destaca a gairebé una quinzena de catalans pels seus èxits amb els negocis
Notícia: Qui són els joves empresaris catalans més influents del 2023 - Mobile
Les bateries vegetals que es camuflen en les zones verdes construïdes per Bioo / J.C.

Bioo, l’empresa barcelonina que genera electricitat a través de les plantes

Notícia: Bioo, l’empresa barcelonina que genera electricitat a través de les plantes
Comparteix
L'empresa amb seu barcelonina està disposada a liderar el canvi dels entorns urbans per fer-los més sostenibles
Notícia: Bioo, l’empresa barcelonina que genera electricitat a través de les plantes - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa