MónEconomia
Catalunya va crear quasi 2.000 noves empreses al gener
  • CA

La creació d’empreses se segueix recuperant a Catalunya després de l’impacte de la Covid. Segons les últimes dades publicades durant el mes de gener es van aflorar quasi 2.000 noves empreses al país -1.868-, el que suposa un augment del 20,3% respecte al mateix mes de l’any passat. Aquesta, a més, no és l’única dada positiva i és que si mirem les societats dissoltes trobem que van ser només 273 el que representa un 10,2% menys que fa un any. Si fem la resta la creació neta d’empreses a Catalunya durant el primer mes de 2023 va ser de 1595 empreses, la millor dada de tot l’estat en aquest apartat. A més, el capital subscrit es va elevar fins als 80,9 milions d’euros, un 24,6% menys que el gener del 2021. Pel que fa a les dissolucions, 229 van ser dissolucions voluntàries, 20 per fusió i 24 per altres motius. D’altra banda, 661 societats van ampliar capital a Catalunya per valor de 396,1 milions, de les quals 25 eren societats anònimes (14,8 milions d’euros) i 636 limitades (381,1 milions).

Pel que fa a les xifres de tot l’estat, el nombre de noves societats mercantils va pujar un 15,6% el mes de gener passat respecte al mateix mes de 2022, fins a sumar un total de 9.472 empreses, segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb el repunt de gener, la creació d’empreses torna a taxes positives després que el desembre de 2022 experimentés un descens interanual de l’1,6%. Pel que fa al capital d’aquestes 9.472 empreses creades, es va subscriure una mica més de 553 milions d’euros, la qual cosa suposa un 9,9% més que fa un any, mentre que el capital mitjà subscrit, que es va situar en 58.388 euros, cosa que disminueix un 4,9% interanual.

La mala notícia en l’àmbit estatal és que, a diferència de Catalunya, la dissolució d’empreses també va augmentar durant el gener, concretament fins al 5,8% respecte al mateix mes de 2022, fins a un total de 3.931, la xifra més alta en quatre anys. De les 3.931 empreses que van abaixar la persiana durant el mes de gener, el 84,8% ho van fer voluntàriament, l’11,1% per fusió amb altres societats i el 4,1% restant per altres causes.

Madrid i Catalunya, líders en la creació de societats

Pel que fa a les dades territorialitzades, Madrid (2.042 societats), Catalunya (1.868) i Andalusia (1.680) van ser els tres territoris amb major producció d’empreses al gener. Per contra, La Rioja (45), Cantàbria (74) i Navarra (93) van ser les que menys en van crear. Cal comentar que en la majoria dels casos corresponen a un fet poblacional, ja que com més persones viuen en un territori més fàcil és que hi hagi una major producció de societats.

Ateses les societats mercantils dissoltes, les comunitats amb major nombre de dissolucions el gener de 2023 van ser Madrid (1.387), Andalusia (532) i Comunitat Valenciana (320). Per contra, les comunitats autònomes amb menys societats mercantils dissoltes van ser Navarra (31), Cantàbria (35) i La Rioja (36).

En termes mensuals, la constitució de noves empreses va pujar un 14,7%, la seva major alça en un mes de gener des de 2020, mentre que les dissolucions empresarials es van incrementar un 21,5%, pràcticament el mateix que el gener de 2022 (+21,8%).

Els costos per hora creixen un 3,6%

A més de la creació d’empreses, l’INE també ha publicat aquest dimecres els costos laborals harmonitzats de l’últim trimestre del 2022. Segons les dades, el cost per hora treballada va augmentar un 3,6% respecte al 2021, el que es tradueix com l’augment més alt des de l’arribada de la covid. Amb aquest nou augment, els costos laborals encadena sis trimestres d’alces interanuals.

Per components, el cost salarial es va incrementar en el quart trimestre de l’any passat un 4,1% en relació al mateix trimestre de 2021, el seu major augment des del segon trimestre de 2020, en tant que els altres costos van pujar un 2,2%. El cost laboral, excloent pagaments extraordinaris i endarreriments, va créixer un 3,2% interanual en l’últim tram de 2022. Eliminant els efectes estacionals i de calendari, el cost laboral per hora treballada va créixer un 3,3% en el quart trimestre de 2022.

En taxa trimestral, el cost laboral per hora treballada va augmentar un 1,2%, cinc dècimes més que en el trimestre anterior i la seva major alça des de finals de 2020. Amb aquesta pujada també s’acumulen ja sis trimestres d’alces trimestrals. Sense tenir en compte l’ajust estacional i de calendari, el cost laboral va pujar un 3,5% entre octubre i desembre degut, fonamentalment, al pes més gran dels pagaments extraordinaris respecte al trimestre anterior.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una oficina / pixabay
Els unicorns es construeixen des de la teulada
Notícia: Els unicorns es construeixen des de la teulada
Comparteix
L'ecosistema emergent català coincideix amb un recent estudi que apunta que el 10% de les start-ups més exitoses gaudeix d'un 80% d'efectivitat al lideratge
Treballadora d'una fàbrica d'automòbils / CCOO
Inspecció de Treball detecta 816 infraccions en matèria d’igualtat el 2022
Notícia: Inspecció de Treball detecta 816 infraccions en matèria d’igualtat el 2022
Comparteix
L'òrgan de la Generalitat va incrementar un 145,7% el nombre d'actuacions, fins a les 1.985
Manifestants amb cartells reivindicatius recorren els carrers del centre de la ciutat de Tarragona durant la protesta organitzada per la Plataforma 8-M del Camp / ACN
UGT i CCOO es desmarquen de la vaga feminista però criden a la mobilització
Notícia: UGT i CCOO es desmarquen de la vaga feminista però criden a la mobilització
Comparteix
Comissions nega que el moviment feminista estigui "dividit" i recalca que el "context" a Catalunya és "diferent" de Madrid
Manifestació del 7 de març a Perpinyà contra la reforma de les pensions a l'Estat francès, que perjudicarà especialment les dones / Gautier Sabrià
La reforma de les pensions de Macron castiga especialment les dones
Notícia: La reforma de les pensions de Macron castiga especialment les dones
Comparteix
Manifestació a Perpinyà el dia abans del 8-M pels danys col·laterals que el nou sistema tindrà sobre les jubilacions femenines

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa