CaixaBank segueix apostant per culminar, d’una vegada per totes, la unió bancària europea davant les turbulències que ha viscut el sector bancari en les últimes setmanes. Alhora, però la companyia ha defensat la resistència del sistema bancari espanyol davant la volatilitat soferta pel sector en la Borsa. Així ho han exposat el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, durant la junta d’accionistes celebrada aquest divendres a València.
El primer a intervenir ha estat Goirigolzarri que ha reclamat que es completi la unió bancària europea, la necessitat de la qual han tornat “a posar de manifest” les turbulències financeres de les últimes setmanes. Goirigolzarri ha considerat que “seria molt important accelerar la creació del fons de garantia de dipòsits europeu” com a mitjà per a evitar una eventual retroalimentació entre risc bancari i risc sobirà.
A més el president de CaixaBank ha plantejat aquest fet com a resposta a la volatilitat que ha sofert el sector bancari a la borsa en els últims temps arran de la fallida de diversos bancs nord-americans i de la fallida posterior de Credit Suisse. Tot i això, Goirigolzarri ha assegurat que la banca espanyola “està molt ben preparada i té una enorme fortalesa per a enfrontar-se a aquesta mena de situacions” a diferència de la crisi iniciada en 2008.
La resistència del sistema és superior a fa 10 anys
Per la seva banda, Gortázar ha assegurat que “les posicions de solvència són molt superiors als de fa una dècada i el nivell de resistència del sistema és molt alt”. En aquesta línia el CEO de CaixaBank ha defensat que la resistència del sistema bancari és “un bé comú per a tots, per al país”, ja que el sistema financer és una font de confiança.
Pel que fa al futur Gortázar ha assegurat que de cara a 2023,preveu un “entorn complex” i que la prevista desacceleració del creixement de l’economia espanyola tindrà un impacte en l’activitat del grup. En aquest sentit, el directiu ha augurat que la inflació afectarà la base de costos, que no es podran reduir com en 2022, sinó que augmentaran.
Es mantenen els objectius financers
Durant el discurs inaugural de la junta d’accionistes, Goirigolzarri també ha afegit que els resultats de l’entitat en 2022 permeten pensar que s’aconseguiran els objectius financers previstos a tancament de 2024. I que, per tant, l’entitat preveu una rendibilitat sobre recursos propis superior al 12%, una millora de l’eficiència per a situar-la per sota del 48%, i mantenir la posició de capital i solvència, “amb l’objectiu de generar capital disponible per a distribuir 9.000 milions d’euros en el període”.
Pel que fa a la productivitat, Goirigolzarri ha assegurat que considera necessari que a mitjà i llarg termini es tinguin en compte els reptes als quals s’enfronta l’economia espanyola. A més, ha advertit que Espanya continua mantenint ràtios de deute sobre PIB molt elevats, i un dèficit estructural pròxim al 4%, que “no s’ha aconseguit corregir en cap moment en l’última dècada”.
CaixaBank segueix apostant per les hipoteques a tipus fix
Durant el seu discurs també ha parlat de les hipoteques, un producte financer que s’ha vist fortament afectat per la recent política monetària del Banc Central Europeu. Sobre això, Gortázar ha dit que gairebé el 90% de les hipoteques signades en 2022 per l’entitat van ser a tipus fix, percentatge que assoleix el 75% en els últims set anys. A més, ha defensat que la major part de les hipoteques variables que formen part de la cartera de l’entitat estan signades abans de 2012, per la qual cosa ja s’ha amortitzat una part del capital i la pujada de tipus tindrà un impacte “limitat” entre els clients de l’entitat. No obstant això, ha volgut mostrar prudència i ha avançat que hi haurà una “certa deterioració dels préstecs pel cicle econòmic”.