MónEconomia
Bioo, l’empresa barcelonina que genera electricitat a través de les plantes
  • CA

Les ciutats del futur seran molt més sostenibles i verdes. La necessitat de virar cap a un món que tingui molta més cura del medi ambient ha portat a moltes empreses a plantejar-se com haurien de ser les zones urbanes dels pròxims anys. Pablo Vidarte, fundador i director general de Bioo somiava en trobar una manera única de crear energia, sense necessitat de contaminar. I d’aquestes ganes de canviar el món va néixer l’empresa que ara dirigeix, una companyia amb seu a Barcelona que genera electricitat a través dels microorganismes que viuen en les plantes. Amb una tecnologia revolucionària han creat uns prototips que utilitzen l’energia que desprenen les mateixes plantes per convertir-les en electricitat verda. “Les bateries biològiques existeixen des dels anys 70, però s’utilitzaven al revés”, explica el fundador, qui afegeix que el seu procés innovador “no lluita contra els microorganismes sinó que els construeix l’hotel perfecte perquè desprenguin l’energia”.

Els innovadors prototips d’aquesta companyia ja corren per tot el món, sobretot per millorar els edificis de les ciutats. Al final, la companyia acaba venent la seva tecnologia per fer zones verdes interactives o edificis sostenibles i autosuficients; i tot amb l’energia que desprenen les plantes. Entre els beneficis que tenen aquestes bateries vegetals hi ha la purificació de l’aire, la regulació de la temperatura o l’estalvi de l’aigua que s’utilitza en els edificis. “Contemplant tots els avantatges, els propietaris recuperen la seva inversió en menys de 10 anys”, assegura Vidarte, qui amb només 26 anys ja ha aconseguit contractes de col·laboració per tot el món, entre ells un edifici que es construirà a Barcelona.

Tot i que el funcionament d’aquestes bateries sembla molt complex, al final només necessita la supervivència de les plantes de les quals s’obté l’energia. Posant com a exemple els projectes de zones verdes que ha creat la companyia, amb una membrana semblant a una esponja sota les plantes s’aconsegueixen agrupar els microorganismes encarregats de generar l’energia. Gràcies a aquest procés, no només s’obté electricitat per il·luminar els diferents fanals que acompanyen les zones verdes sinó que també es produeix part de l’aigua que necessiten les plantes. A més, els materials dels quals està feta la bateria són completament reciclables i anticorrosius, el que la converteix en l’alternativa verda perfecta.

Creada el 2015, Bioo va llançar els seus productes al mercat l’any 2022 i ja ha aconseguit acords per construir edificis sostenibles a Riat o Barcelona, on construirà el primer edifici biotecnològic. A més, la tecnologia de Bioo ja es troba en zones com Cornualla (el Regne Unit), Eivissa, Sevilla, París o Madrid, i forma part d’una multitud de projectes en fase de desenvolupament o conceptualització en Silicon Valley, Boston o Dubái. “Hem trobat molt de suport per a la nostra iniciativa tant de col·laboradors públics com privats“, descriu Vidarte. De fet, un dels màxims inversors de la companyia ha estat la mateixa Unió Europea que en la seva ronda de finançament els va oferir 4 milions d’euros. “Els altres 3 milions van venir de capital privat”, afegeix el fundador.

Els interruptors fets de plantes

En la mateixa línia que el seu pla urbanístic, la companyia Bioo també té exemples de l’electricitat que generen les plantes per posar a dins de casa. És el cas de les seves làmpades vegetals, un test de ceràmica translúcida amb una planta a dins que quan toques s’encén o s’apaga. “Els ultrasons que generen les plantes es poden recollir i precisament això és el que fem amb aquest prototip per produir la llum”, explica el fundador. Tot i que el funcionament és complex, la traducció real és molt senzilla, amb un sol toc de matèria orgànica humana la planta genera una ona que s’encapsula i es converteix en electricitat. Actualment, aquest prototip ja està a la venda per al voltant de 200 euros la mida estàndard i uns 500 euros la personalitzada.

Els testos de ceràmica translúcida que contenen la planta que genera l'electricitat / J.C.
Els testos de ceràmica translúcida que contenen la planta que genera l’electricitat / J.C.

La campanya agrícola de Bioo

L’última novetat de la companyia és un dispositiu per millorar la sostenibilitat agrícola, és a dir, als camps de conreu. Dins d’aquest camp, la companyia Bioo ha desenvolupat un sensor sostenible per a l’agricultura de precisió alimentat per la matèria orgànica i els fertilitzants del sòl. Aquest sensor, que pot ser d’humitat, de temperatura i de PH, permet evitar l’ús de piles químiques i els seus reemplaçaments, així com les instal·lacions més costoses i no 100% sostenibles, com a panells solars. A més, amb la seva tecnologia envien les dades a un terminal a quilòmetres de distància i són les mateixes plantes les que diuen el que necessiten o quines són les mesures necessàries de regadiu. “D’aquesta manera, es pot arribar a estalviar una gran part de l’aigua que s’utilitza en els conreus”, diu Vidarte.

Amb tot, Bioo es converteix en una alternativa sostenible per a un futur molt més verd. Des dels seus edificis a gran escala fins a les làmpades que pots posar a la tauleta de nit, la revolucionària tecnologia de la companyia ajuda a fer-se una idea del que podria ser el futur de la societat. De fet, tal com assegura el mateix fundador: “Ja vam tenir una revolució industrial que va canviar el món, ara estem davant d’una altra revolució: la de la biotecnologia“.

Més notícies
Fotografia panoràmica de Barcelona / Pixabay
Tres catalanes expliquen la clau de l’èxit empresarial per triomfar al món
Notícia: Tres catalanes expliquen la clau de l’èxit empresarial per triomfar al món
Comparteix
Exoticca, Minoryx Therapeutics i Integra Therapeutics expliquen les claus dels seus èxits i reiteren que no són exemples de res
El CEO de Factorial, Jordi Romero, a la seva ponència al 4YFN / EP
L’unicorn barceloní Factorial revela els secrets de les megainversions
Notícia: L’unicorn barceloní Factorial revela els secrets de les megainversions
Comparteix
El CEO de la companyia de gestió del talent Jordi Romero analitza en el marc del MWC la salut de l'ecosistema emprenedor i el seu accés a capital en un context macro inestable
L'expositor del Mobile World Congress (MWC) del Barcelona Health Hub (BHH) / Cedida
Barcelona brilla al MWC amb la digitalització de tractaments mèdics
Notícia: Barcelona brilla al MWC amb la digitalització de tractaments mèdics
Comparteix
El Barcelona Health Hub (BHH) lidera el canvi digital de la salut tot i la manca de suport de les administracions públiques
L'expositor del BStartup al 4YFN (MWC) / Cedida
BStartup eleva el sector salut català a la competició “a escala mundial”
Notícia: BStartup eleva el sector salut català a la competició “a escala mundial”
Comparteix
El programa d'emprenedoria de Banc Sabadell congrega algunes de les emergents amb més potencial del país dins la indústria de les ciències de la vida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa