MónEconomia
Barcelona augmenta la xifra d’empreses sostenibles amb el turisme

L’aposta per la sostenibilitat està arribant a tots els aspectes de l’economia, inclòs el turisme. Aquest dimecres, per tal de posar al centre l’aposta per construir una comunitat turística respectuosa amb el medi ambient, s’han entregat les noves certificacions Biosphere en el marc del Compromís per a la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere a 403 empreses de Barcelona.

L’obtenció d’aquestes certificacions que atorga el Compromís es basa la seva metodologia en el treball al voltant dels 17 objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, i respon tant a la voluntat de promoure un turisme més curós per part dels operadors turístics, com també als desitjos dels visitants de poder viatjar respectant al màxim l’entorn. En xifres concretes, durant l’any 2022, 282 empreses van renovar la certificació, mentre que 121 es van comprometre amb la iniciativa per primera vegada.

En total, actualment ja hi ha més de 400 empreses certificades a Barcelona de les quals gairebé un 40% són relatives a la categoria d’hostaleria, mentre que un 9% són agències de viatges i un 7% empreses vinculades amb el sector del turisme de negocis. Així s’extreu de l’anàlisi global de les certificacions atorgades al llarg d’aquest any 2022. En conjunt, si ens fixem en el grup comprès per agències, allotjaments i altres serveis aquestes arriben quasi en el 60% de les empreses de Barcelona ciutat.

Restaurants i museus els que més creixen

Del total de les empreses que compten amb aquesta certificació destaca el fet que les empreses i entitats que més creixen el 2022 en l’àmbit de certificació Biosphere a Barcelona són els establiments de la restauració i els museus. No obstant això, per volum de negoci, el sector comerç és el que representa una menor afiliació a la certificació. Entre les organitzacions han rebut per primera vegada la certificació, hi ha noms propis com el Futbol Club Barcelona, el Barcelona Convention Bureau, l’Slow Food Barcelona, La Llotja de Mar, el DHUB, la Fundació Museu Picasso i el Palau Güell. Així mateix, en l’àmbit de l’hostaleria s’uneixen a l’aposta per la sostenibilitat NH Hoteles, Hoteles Hesperia, W Barcelona, Majestic Hotel, Hotel Barcelona Princess, Hotel Negresco Princess, Duquesa de Cardona.

De fet, la xifra de 403 empreses certificades s’ha d’emmarcar amb què fins a 559 organitzacions han estat treballant programes per adherir-se al Compromís, malgrat que no totes han pogut completar tot el procés, ja que la tornada a la normalitat va afectar amb unes plantilles molt minvades o amb molts canvis com a efecte postpandèmia.

El Barcelona Convention Bureau (BCB), ha certificat 149 empreses membres, la qual cosa suposa el 37% del total d’empreses certificades fins ara i el 60% de les empreses membres del Consorci. A més, l’Oficina de Turisme de Plaça Catalunya ha obtingut el segell i el BCB s’ha convertit en la primera oficina de congressos del món en obtenir el segell de la sostenibilitat. Això suposa un seguit de bones pràctiques amb les quals el BCB es presenta davant les empreses col·laboradores del sector del turisme de negocis per tal de traslladar la sostenibilitat en els esdeveniments. Cal tenir en compte que la tendència i objectius cap a la sostenibilitat dels esdeveniments és un dels aspectes que més ha crescut en el sector, la qual cosa es reflecteix en la darrera enquesta de perfil del congressista on el 80% dels congressistes entrevistats considera molt o bastant important que es tinguin en compte aspectes de sostenibilitat i responsabilitat social en l’organització del congrés.

Amb tot, la Destinació Barcelona -Barcelona ciutat i les tres marques turístiques de la província de Barcelona com Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona– és l’única destinació certificada Biosphere Platinum del món. Així es posa en relleu el foment i l’impuls de la sostenibilitat, després de l’aposta iniciada el 2011, quan Barcelona va esdevenir la primera destinació urbana del món en ser certificada Biosphere.

900 empreses premiades a la demarcació de Barcelona

La xifra de certificacions s’enfila fins a les 931 empreses si es tenen en compte el conjunt de comarques de la demarcació de Barcelona. En concret, la ciutat de Barcelona n’ha aportat el 43% del total de certificacions, però comarques com el Maresme i el Baix Llobregat en representen l’11% i el 8%, respectivament. El segell gestionat per la Direcció de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona i el Consorci Turisme de Barcelona, vol estendre la cultura de la sostenibilitat turística a les empreses i serveis turístics de Barcelona, atorgant la certificació Biosphere de l’Institut de Turisme Responsable.

De fet, més de 50 empreses noves han mostrat interès per participar en el projecte aquest 2023, edició que encara admet noves empreses mitjançant petició en el formulari web. Cal remarcar que a Barcelona l’esmentada certificació no representa cap cost per a l’operador, ja que està íntegrament subvencionat per l’IEET (impost turístic), així com la renovació en els anys posteriors.

Més notícies
Imatge de Carlos Blanco, Elisabeth Martínez i Ernest Sánchez, fundadors de Nuclio / Nuclio
Neix NuclioLabs, una iniciativa per impulsar start-ups de Web 3
Notícia: Neix NuclioLabs, una iniciativa per impulsar start-ups de Web 3
Comparteix
Aquesta és una iniciativa liderada per Nuclio per a crear i dinamitzar start-ups basades en el blockchain o la intel·ligència artificial
El president de la Reseva Federal, Jerome Powell | EP
La crisi bancària fa trontollar les pujades de tipus de la Fed
Notícia: La crisi bancària fa trontollar les pujades de tipus de la Fed
Comparteix
Els mercats nord-americans assumeixen un enduriment de 25 punts bàsics tot i les crides empresarials a un canvi en la política monetària
Treballadora d'una fàbrica d'automòbils / CCOO
Cau cinc punts l’atur juvenil a Catalunya i se situa en el 16,6%
Notícia: Cau cinc punts l’atur juvenil a Catalunya i se situa en el 16,6%
Comparteix
L'Observatori del Treball apunta que es retalla la distància amb la població de més de 30 anys
Imatge d'Anna Sorli, administradora de Sorli / Sorli - Roger Castellón
Sorli celebra el centenari preparant l’expansió de l’empresa
Notícia: Sorli celebra el centenari preparant l’expansió de l’empresa
Comparteix
Sorli arriba al centenari invertint 18 milions d'euros en un nou centre logístic

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pol a març 22, 2023 | 17:15
    Pol març 22, 2023 | 17:15
    El turisme massiu no és pas sostenible, ni a Barcelona i als Països Catalans ni enlloc, ni ecològicament ni humanament. Per la qual cosa no us en refieu d'aquesta mena de "certificats".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa