MónEconomia
Augmenten un 62% les empreses que es troben problemes per exportar

En els últims anys les empreses catalanes s’estan desmarcant com una petita potencia exportadora i no deixen de batre rècords un darrere de l’altre. Ara bé, no sempre tot és fàcil per poder arribar a vendre productes a l’exterior, és per això que ACCIÓ va obrir fa quatre anys l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització. Aquesta finestreta única va atendre només l’any 2022 gairebé 2.000 consultes d’empreses catalanes sobre barreres a l’exportació. Aquesta xifra suposa un augment del 62% respecte al primer any del funcionament de l’oficina, que ofereix suport gratuït en menys de 72 hores a les companyies que es troben amb obstacles que dificulten els seus processos de sortida a l’exterior, com ara exportar, importar o implantar-se físicament a l’estranger.

Segons ha informat aquest dijous ACCIÓ, la majoria de les consultes registrades han estat sobre la normativa tècnico-administrativa per accedir comercialment a nous països (25,5%), duanes i aranzels (19%); fiscalitat (10,3%), i logística i transport (8%). Des del punt de vista sectorial, les consultes són principalment d’empreses catalanes exportadores dedicades a l’alimentació, amb un 14,4%, seguides del sector de la maquinària i els béns d’equip (10,8%), el de la química i els plàstics (6,4%); el de les TIC i la digitalització de la indústria (5,2%) i el de la salut i els serveis sanitaris (4,7%).

Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, “tot i que el context internacional és cada vegada més complex” -per l’augment de les polítiques proteccionistes, el trencament de les cadenes de valor globals o les tensions geopolítiques- “les empreses catalanes segueixen demostrant la seva solidesa als entorns internacionals amb nous rècords d’exportacions”. En aquest sentit, Castellanos destaca la importància de l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització per tal d’ajudar a les empreses “superar aquests obstacles”. “Més enllà dels ajuts per impulsar la sortida a l’exterior de les pimes catalanes, pot arribar a ser més valuós proveir coneixement especialitzat que s’ajusti de forma àgil i útil a les seves necessitats concretes, a Barcelona o en qualsevol punt del món”, assegura.

Quins són els països amb més barreres?

Segons les dades del 2022, el país sobre el qual s’han fet més demandes, i per tant l’estat amb més dificultats per entrar-hi, és el Regne Unit, amb un 9,8% del total de les consultes. En segon lloc, hi ha els Estats Units, amb un 9,4%, seguit de la Xina (7,8%), un estat que en els últims anys -arran de la pandèmia- ha endurit les seves polítiques proteccionistes. La llista de països que segueixen el rànquing són Rússia (6%), França (2,9%), Mèxic (2,6%), Alemanya (2,3%), l’Índia (2,2%), Algèria (2,2%) i els Emirats Àrabs Units (2%).

Durant els darrers anys s’han produït canvis en les circumstàncies internacionals que han tingut efectes sobre les relacions comercials de les empreses catalanes amb alguns països, com és el cas del Regne Unit i Rússia, amb el Brexit la guerra a Ucraïna. Això s’exemplifica amb l’augment del nombre de consultes que, en el cas de Regne Unit, s’han multiplicat per cinc des de la sortida de l’estat britànic de la Unió Europea.

En referència a aquest país, moltes de les consultes que ha rebut l’Oficina han estat vinculades a aspectes com l’IVA en les devolucions, els problemes amb el transport o els canvis en les dates d’aplicació de les noves regles del mercat (UKCA). En el cas Rússia, per exemple, les consultes s’han triplicat en els darrers quatre anys (del 2,1% al 6%) i s’han centrat en les sancions que afecten productes, clients i proveïdors arran de la guerra.

Més notícies
El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola / EP
Guardiola ridiculitza les alarmes per la “decadència” de Barcelona
Notícia: Guardiola ridiculitza les alarmes per la “decadència” de Barcelona
Comparteix
El president del Cercle d'Economia assegura que la capital catalana està "girant la truita" davant el passat lideratge de competidores com Madrid o París
Imatge d'un treballador de Covestro / Covestro
Cauen un 1,2% els preus industrials catalans per l’abaratiment de l’energia
Notícia: Cauen un 1,2% els preus industrials catalans per l’abaratiment de l’energia
Comparteix
Catalunya redueix 4,4 punts la seva taxa en comparació al mes de març
Imatge d'una ampolla d'Aigües Sant Aniol / ACN
L’Orient Mitjà, el nou objectiu d’expansió de la catalana Sant Aniol
Notícia: L’Orient Mitjà, el nou objectiu d’expansió de la catalana Sant Aniol
Comparteix
Aigües de Sant Aniol ja està present a una trentena de països d'arreu del món com el Japó o els Estats Units
El canceller alemany Olaf Scholz durant la cimera del G7 al Japó / EP
Alemanya entra en recessió
Notícia: Alemanya entra en recessió
Comparteix
La república federal encadena dos trimestres de contraccions del PIB després d'una caiguda econòmica del 0,3% entre el gener i el maig

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa