MónEconomia
La pizza com a termòmetre de la inflació a Europa: s’encareix un 16%
  • CA

Tradicionalment, l’agència estadística de la Unió Europea, Eurostat, feia servir el preu del Big Mac, l’hamburguesa més famosa de McDonalds, per il·lustrar l’augment de preus en el sector alimentari. Aquesta tendència s’ha trencat, ja que el nou element escollit són la pizza i la quiche. Segons un últim estudi publicat aquest dijous amb motiu del dia internacional de la pizza, aquests productes s’han encarit, de mitjana, un 16% a Europa en l’últim any una dada fins i tot superior a la de la inflació mitjana de la UE, que ja ha batut tots els rècords.

Entre els països de la UE, l’augment més gran de la inflació anual de pizza i quiche, és a dir entre el desembre del 2022 i el del 2021, es va registrar a Hongria (+46%), seguida de Lituània (+39%) i Bulgària (+37%). D’altra banda, es van registrar increments menors a Luxemburg (+7%), Itàlia (+10%) i França (+13%). A l’estat espanyol, per la seva part el preu de la pizza va augmentar un 14% en l’últim any, una mica per sota de la mitjana Europea.

La subjacent segueix batent rècords a Europa

Allunyant-nos del preu de la pizza i la quiche, la taxa d’inflació interanual dins de l’eurozona al mes de gener va ser del 8,5%, segons Eurostat. Aquesta dada és més o menys positiva, ja que és el segon mes consecutiu que baixa la inflació a Europa. Concretament, l’última taxa disponible es tradueix en una caiguda dels preus de set dècimes respecte del desembre passat, quan la inflació se situava en el 9,2%. A més, les dades també mostren com l’estat espanyol i Luxemburg són els països de l’eurozona on els preus van pujar amb menor intensitat, amb un 5,8%.

Tot i la caiguda de la inflació a l’eurozona, el que segueix sent un problema és la subjacent, que es manté a l’alça. Segons l’Eurostat, la variació de l’índex subjacent va repuntar una dècima al gener, fins al 7%, marcant d’aquesta forma un nou rècord històric. Pel que fa als preus energètics, aquest gener es van moderar fins al 17,2%, mentre que l’encariment dels aliments frescos va ser de l’11,6%. Així mateix, els serveis van pujar un 4,2% interanual, dues dècimes menys que al desembre, i els béns industrials no energètics es van encarir un 6,9%.

Els experts eleven les previsions d’inversió

Si això no fos suficient també hem de recordar que l’última enquesta trimestral de previsions econòmiques del Banc Central Europeu publicada tot just fa una setmana va elevar les estimacions inflacionistes per als primers mesos d’aquest 2023. Les estimacions de l’índex de preus dels principals analistes econòmics del continent s’eleven fins al 5,9%, mentre que les del 2024 augmenten fins al 2,7%, un creixement de tres dècimes. Així, els experts consultats per l’ens monetari allunyen, un curs més, l’assoliment de l’horitzó de preus del 2%, el principal objectiu estratègic dels principals bancs centrals. L’informe del BCE apunta, de fet, a què la inflació a l’eurozona s’estabilitzaria al 2,1% l’any 2025, i es mantindrien a llarg termini, fins a l’any 2027.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa