MónEconomia
L’IPC creix fins al 5,6% a Catalunya amb els aliments disparats

L’índex de preus de consum ha consolidat durant el mes de febrer una tendència ascendent que no es veia des de la primera meitat del 2022. Després d’encadenar sis mesos d’abaratiments generals -especialment impulsats per l’energia- durant el febrer l’IPC s’ha elevat a Catalunya fins al 5,6%, tres dècimes més que al gener, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística. L’alimentació i els subministraments tornen a ser els principals motors d’un encariment que es nota especialment en el consum immediat. La subjacent, per la seva banda, continua disparada, amb un creixement al febrer d’una dècima, fins al 7,6%. Al conjunt de l’Estat, així, els preus sense energia ni aliments no processats continuen substancialment per sobre de l’índex general, que es queda al 6% –lleugerament per sota de l’esperat-.

Durant el mes de febrer, ha estat de nou l’alimentació el grup de productes de consum que més s’ha encarit en termes interanuals, amb un índex del 14,5%, dos punts superior al del mes anterior. Les begudes alcohòliques i el tabac imiten la tendència, amb un creixement intermensual d’un punt, fins al 8,1%. També destaquen sectors com l’hostaleria o l’oci, que continuen molt per sobre en termes de preus respecte d’ara fa un any, amb una taxa del 7%. A l’altra banda de la balança se situa el vestit i calçat, que si bé ha sostingut els preus durant el període de rebaixes per un abaratiment menys pronunciat que altres exercicis, durant el febrer s’ha moderat en 1,3 punts, amb un índex sectorial del 5,1%.

El repunt dels preus de l’electricitat, per la seva banda, ha accelerat l’índex del paquet de productes incorporats a l’habitatge. El sentit ascendent dels costos dels subministraments impulsa l’índex específic en un 2,6% respecte del gener. Val a dir, però, que la comparativa amb els primers mesos del 2022 encara és favorable. L’espiral inflacionista que es va patir durant la primera meitat de l’exercici va provocar uns preus energètics molt més elevats que els actuals, el que deixa l’índex sectorial en un -4,1%. La tendència, però, és ascendent, i la factura de la llum es va apropant als màxims que els consumidors van patir el passat curs.

La subjacent manté rècords

La inflació subjacent ha crescut al febrer un 0,1%, fins al 7,6%. Si bé és cert que l’increment ha estat moderat comparat amb els darrers dos estudis de l’INE -entre el novembre i el desembre es va disparat en set dècimes, mentre que del desembre al gener la pujada es va concretar en mig punt- es manté molt per sobre de l’índex general per tercer mes consecutiu. Els preus de productes industrials o aliments processats encara no s’han recuperat després del shock energètic del passat curs -i el retorn a l’encariment no ajudarà a que s’estabilitzin a curt termini-.

L’Estat torna al 6%

Amb una pujada al febrer d’una dècima -menor del previst, val a dir- la inflació torna a l’Estat espanyol al llindar dels sis punts, xifres comparables amb els darrers mesos del 2021 o el gener de 2022. Val a dir que, si bé comparteix moltes de les tendències que es troben a Catalunya -l’encariment dels aliments, l’oci o els subministraments privats- l’estabilització dels preus dels carburants després d’un gener complicat per la retirada de la bonificació dels 20 cèntims que va marcar la segona meitat del passat exercici ha ajudat a ancorar l’índex. De fet, apunten des de l’Institut, els carburants han experimentat un abaratiment respecte del passat febrer, ja marcat per la guerra a Ucraïna i amb els futurs petroliers desestabilitzats.

Amb aquestes tensions inflacionistes, que es repeteixen als principals mercats continentals, el Banc Central Europeu encara aquest dijous una nova reunió de política monetària per a la que es preveu un enduriment que torni a fer pujar els tipus d’interès. L’opció del refredament econòmic via encariment del crèdit desperta, val a dir, cada cop més dubtes, especialment després dels episodis de fallides bancàries molt lligats als tipus d’interès que s’han vist als Estats Units durant les darreres setmanes.

Més notícies
La planta de Nissan a la Zona Franca / ACN
Canviar el Japó per Austràlia: així acaba la reindustrialització de Nissan
Notícia: Canviar el Japó per Austràlia: així acaba la reindustrialització de Nissan
Comparteix
La mesa de reindustrialització de la companyia arriba a un acord amb els sindicats i les autoritats i es preveu que el 'hub' de descarbonització comenci a treballar l'abans millor
El president de la Fundació 'la Caixa', Isidre Fainé / Fundació 'la Caixa'
CriteriaCaixa va obtenir un benefici net de 1.199 milions
Notícia: CriteriaCaixa va obtenir un benefici net de 1.199 milions
Comparteix
El valor net dels actius de Criteria va créixer fins als 19.663 milions, un 8,7% més, gràcies a la revaloració de CaixaBank
Imatge d'arxiu de l'Eixample de Barcelona / Europa Press
Barcelona vol ser la capital mundial de l’economia feminista
Notícia: Barcelona vol ser la capital mundial de l’economia feminista
Comparteix
La capital acull un congrés relacionat amb aquest corrent econòmic amb uns 400 participants d'una cinquantena de països
Foto de família de l'acte de ratificació dels acords de la mesa de reindustrialització de Nissan a la seu del Consorci de la Zona Franca (CZF) / ACN
Punt i final a la reindustrialització de Nissan tres anys després
Notícia: Punt i final a la reindustrialització de Nissan tres anys després
Comparteix
Les administracions "donen per superada la crisi" que va provocar el tancament amb la firma pública dels acords

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa