MónEconomia
La factura elèctrica va créixer quasi un 40% el 2022
  • CA

El 2022 va ser l’any més car de la història pel que fa a la factura elèctrica després de mantenir-se preus molt elevats durant gran part de l’any. De fet, segons un informe de Facua publicat aquest dimecres, la factura va pujar un 38% durant l’any passat quan l’usuari mitjà va pagar 1.538,53 euros. A més, cal recordar que 2022 i 2021 són els dos anys més cars de la sèrie històrica, superant amb escreix el 2012 quan la factura mitjana de la llum va ser de 958,41 euros anuals. Tot i les elevades xifres del 2022, que inclou els tres mesos més cars de la sèrie històrica, l’associació de consumidors preveu que no es repeteixin de cara a aquest 2023, que ha començat amb preus molt més moderats.

Si comparem la xifra pagada aquest any per un usuari mitjà, que consumeix 366 kWh mensuals amb una potència de 4,4 kW, amb les dades de fa 10 anys veiem com el preu ha crescut un 60,5%, ara bé, la xifra encara esgarrifa més si mirem els costos del 2002, quan un usuari mitjà va pagar 513,96 euros, és a dir quasi un 200% menys que aquest 2022.

En una roda de premsa aquest dimecres, Facua ha denunciat que la subhasta marginalista, és a dir la manera amb la qual es fixa el preu de la llum, és una “estafa legal” i ha avalat la proposta de modificar el mercat del govern espanyol perquè posaria fi als “abusos legals” de les energètiques.

En aquesta línia, el secretari general de l’entitat, Rubén Sánchez, ha afirmat que limitar el preu del gas és un “pegat” que ha funcionat, però que no ha sigut “suficient”. Per això, ha reclamat a la Comissió Europea que aprovi el canvi “radical” del mercat energètic que ha proposat el govern espanyol, i que implicaria desvincular de la subhasta marginalista l’energia nuclear i hidroelèctrica, que en els últims anys s’han “aprofitat del sistema per inflar preus”.

Sánchez ha advertit que aquest gir radial de la política energètica europea podria suposar un abaratiment del preu que paguen els consumidors, sempre que el preu fix per l’energia nuclear i hidràulica que s’apliqui sigui “prudent”. “De res serviria treure dues energies de la subhasta si després es fixen preus desproporcionadament alts”, ha assegurat Sánchez.

Satisfacció per la proposta espanyola

En tot cas, l’organització Facua s’ha mostrat satisfeta amb la nova proposta presentada per la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, perquè podria ajudar a eliminar els “mals premeditats en el disseny del sistema elèctric”. En aquesta línia Sánchez ha recordat que Facua “fa dècades que denuncia que la subhasta és una estafa legal” perquè permet que “s’inflin els preus i les energies barates es paguin com les més cares”. En aquest sentit, el secretari general de l’associació ha assenyalat especialment les empreses hidroelèctriques que, tot i produir una energia més barata, “s’ha arribat a pagar més cara que el gas”.

D’altra banda, Facua ha reclamat que es posi en marxa una campanya institucional per ajudar els consumidors a reconèixer quina potència contractada tenen a la factura i a saber si és més del que necessiten i també per a explicar com accedir al bo social per accedir a descomptes de fins al 60%.

Més notícies
Imatge d'arxiu de diverses torres elèctriques / Europa Press
La llum es desploma fins als 5,47 euros per megawatt hora
Notícia: La llum es desploma fins als 5,47 euros per megawatt hora
Comparteix
El 30 de desembre se situarà com el dia més barat des del febrer del 2021 i serà 36 vegades més barat que fa un any
El CEO de Seat i Cupra i president d'Anfac, Wayne Griffiths / ACN
Les vendes de Seat cauen un 18% tot i l’ascens de Cupra
Notícia: Les vendes de Seat cauen un 18% tot i l’ascens de Cupra
Comparteix
Els models elèctrics de la filial de Volkswagen es disparen un 92% interanual i trenquen la barrera de les 150.000 unitats entregades
La retirada dels 20 cèntims contrau els ingressos de les petrolieres catalanes durant els primers dies del 2023 / ACN
El petroli català enceta l’any amb una caiguda de facturació propera al 50%
Notícia: El petroli català enceta l’any amb una caiguda de facturació propera al 50%
Comparteix
Empreses del sector reconeixen importants baixades de la xifra de vendes durant els primers dies de l'any per la concentració de consum abans del dia 31
L'entrada d'una botiga al Portal de l'Àngel de Barcelona anunciant la campanya de rebaixes / ACN
Els comerciats descarten per a les rebaixes trampes com pel Black Friday
Notícia: Els comerciats descarten per a les rebaixes trampes com pel Black Friday
Comparteix
Usuaris i comerços descartes amb rotunditat que es repeteixin les irregularitats del Black Friday

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa