Tot Economia
Europa limita a 60 dòlars el preu del petroli rus

La Unió Europea (UE) ha acordat posar un límit de 60 dòlars al preu del petroli rus que es transporta per mar i que ven a països tercers. Aquesta mesura, adoptada aquest divendres pels Vint-i-set, forma part del pacte G7 com a represàlia per la invasió russa d’Ucraïna. Així, la limitació del preu cru transportat per mar vol disminuir de manera considerable els ingressos energètics de Rússia. Així, a partir d’ara, els vaixells europeus no podran transportar a altres països barrils de petroli rus si no compleixen la limitació del preu. Els estats membres també han posat sobre la taula treballar per la creació d’un mecanisme que fluctuï per garantir que el preu del petroli rus estigui sempre almenys un 5% per sota del preu del mercat.

Polònia demanava un preu més baix

Durant les negociacions d’aquest divendres, Polònia i els bàltics han insistit perquè s’establís un límit més baix, però altres països mediterranis com Grècia, Xipre o Malta s’han oposat a aquesta proposta per la seva dependència del sector marítim.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, durant la seva intervenció en el debat de l'estat de la Unió Europea, celebrat al Parlament d'Estrasburg | ACN (Unió Europea)
La mesura forma part del pacte G7 com a represàlia per la invasió russa d’Ucraïna | ACN (Unió Europea)

Retallar els ingressos del Kremlin

Limitar el preu del petroli rus té un objectiu principal pels països del G7: dificultar la venda de cru rus a tot el món i provocar així una davallada dels ingressos energètics de Rússia. Aquesta mesura és important perquè la majoria de les empreses de transport marítim i asseguradores tenen la seva seu a països que formen part del G7. Això vol dir que, tots aquests vaixells i asseguradores no podran operar amb petroli que es comercialitzi a un nivell superior al límit fixat.

L’acord de la UE que limita el preu del petroli rus és complementari a l’embargament europeu al petroli rus adoptat en el sisè paquet de sancions i que comença el 5 de desembre. L’embargament dels productes refinats del cru s’iniciarà més tard, el 5 de febrer.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: almogaver.cat a desembre 02, 2022 | 21:59
    almogaver.cat desembre 02, 2022 | 21:59
    Amb reserves al centre d'Europa per a màxim tres mesos, l'EU vol decidir el preu... a pagar el petroli? Perdo per repetir-me, però: Sembla que tornen els germans Andersen a l'EU. i la NATO. Al meu entendre, crec que hauríem de ser més atents amb el nostre veí de l'Est. I sobretot amb Alemanya. Que desitjaria una altra política menys bel·ligerant avariciosa i ara... "fantàstica" amb Rússia. Estem anant en contra dels interessos d'Alemanya, per pur interès i per incompetència de la Sra. Úrsula, Sr. Macron i de l'ambaixador del terror Sr. Borrell. Estem deixant a Alemanya i centre d'Europa sense gas. Això pot ser perillós no per Rússia que també, però sobretot per l'EU si Alemanya es planta. La que ens ha estat ajudant i suportant, en crisis i amb la seva moneda i la seva indústria i ha fet de motor de l'EU. I ara... per espuris interessos nacionals i polítics, l'estem deixant caure en barrina. Imaginem sols per un moment que Alemanya comença a mirar cap a l'Est i amb ella tot el centre D'Europa. Què pot passar? No seria d'un dia per l'altre. Alemanya com una grandiosa nau, tarda temps des de l'hora de cursar una maniobra des del pont fins a l'execució d'aquesta. Però si l'ordre es donés seria complicat avortar-la. Mireu: Molt capital jueu, ja està abandonant Europa, per poc rendible i està potenciant l'Índia principalment. ISi el centre d'Europa es desplaça cap a l'Est, haurem d'emigrar com fa l'Àfrica Sahariana, la sub-Sahariana i l'altra també.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa