MónEconomia
L’energètica pública entra en funcionament amb 25 milions de pressupost
  • CA

Catalunya ja té en funcionament l’empresa energètica pública. Aquest dimarts el Consell Executiu ha autoritzat a l’Energètica, l’empresa en qüestió, a crear 30 llocs de treball per a l’inici de la seva activitat i ha dotat a la companyia amb una partida pressupostària de 25 milions d’euros. L’Energètica estarà liderada per Dani Pérez, exdirectiu d’Holaluz, que exercirà com a director general, i per l’exdiputat d’ERC Ferran Civit que serà el seu primer conseller delegat.

L’empresa pública d’energia de Catalunya celebrarà aquest dimecres el seu primer consell d’administració, que hauria de servir per prendre les primeres decisions operatives. Segons el Govern, els passos següents seran la presentació del pla d’empresa i la definició de l’organigrama de la companyia, tant pel que fa a les àrees de negoci com a les unitats transversals.

Presentació pública els pròxims mesos

La presentació en societat de l’Energètica serà durant el primer semestre d’aquest any es durà a terme tant la presentació pública com l’entrada en servei de la companyia. L’objectiu d’aquesta nova empresa pública serà posar “l’energia al servei del bé comú i impulsarà la sobirania energètica de Catalunya”, segons assegura el Govern. En aquest sentit, des de l’executiu català asseguren que L’Energètica serà el mitjà de la Generalitat “per incidir sobre el mercat energètic català i millorar-lo” per tal de contribuir a accelerar la transició cap a un model energètic “distribuït, democràtic, amb cohesió territorial i participat per la ciutadania”.

Amb tot això, els àmbits d’actuació de la companyia seran la generació d’energia procedent de fonts renovables “aprofitant el potencial de les instal·lacions, edificacions i infraestructures de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic” i la comercialització d’aquesta energia, que principalment anirà dirigida a l’Administració de la Generalitat. Ara bé, el Govern també assegura que també es podria vendre aquesta energia a altres administracions o a comunitats energètiques com famílies en situació de vulnerabilitat energètica. A partir d’aquestes activitats, l’Energètica podrà desplegar-se en àmbits com la recàrrega de vehicles elèctrics, serveis d’emmagatzematge, serveis d’agregació de demanda flexible o de comercialització entre d’altres.

Reserves per part dels empresaris

Cal recordar, però, que l’empresarial català no acaba de veure amb bons ulls la posada en marxa d’aquesta energètica pública, sobretot pel que fa a la part de la comercialització de l’energia. De fet, empresaris com Joan Vila, president de la comissió d’energia de la patronal Pimec, ja assegurava a TOT Economia que “no s’entén gaire que aquesta empresa sigui comercialitzadora”. Des de la comissió d’energia de Foment del Treball també posaven en dubte que la companyia sigui capaç de controlar els elevats costos energètics.

Per la seva part, el cap de l’oficina per a la transició energètica de Cecot, Josep Casas, considerava que el potencial de control de costos de la pública està en dubte. “Ja hi ha prou comercialitzadores privades; no hi ha la necessitat d’una pública, perquè tindrà els preus que tindrà la resta”, assegurava Casas, que afegia que l’entrada de l’energètica al mercat energètic no aportarà l’agilitat que aquest reclama.

Més notícies
La consellera d'Economia, Natàlia Mas / ACN
Catalunya recupera el PIB que tenia abans de la pandèmia
Notícia: Catalunya recupera el PIB que tenia abans de la pandèmia
Comparteix
Segons l'Idescat, al tercer i el quart trimestre del 2022 l'economia catalana ja havia superat la dimensió que tenia al quart trimestre del 2019
Façana del Banc d'Espanya / Carlos Luján - Europa Press
El Tresor espanyol col·loca 5.062 milions en deute a curt termini
Notícia: El Tresor espanyol col·loca 5.062 milions en deute a curt termini
Comparteix
La demanda en aquesta última subhasta ha superat els 10.190 milions d'euros
Tanatori de Sant Gervasi de Barcelona, gestionat pel grup Mémora / EP
El negoci de la vida i la mort: Catalana Occidente compra Mémora
Notícia: El negoci de la vida i la mort: Catalana Occidente compra Mémora
Comparteix
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) aprova la compra per valor de 387,3 milions d'euros
Un parc eòlic al Priorat / ACN
Les renovables repten la xarxa elèctrica a consumir tot el que produeixen
Notícia: Les renovables repten la xarxa elèctrica a consumir tot el que produeixen
Comparteix
Dos diumenges consecutius d'aturades al cicle combinat de l'Estat evidencien les mancances de l'emmagatzematge i l'electrificació del sistema productiu

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a febrer 07, 2023 | 16:51
    Anònim febrer 07, 2023 | 16:51
    Curiós que el conseller delegat sigui un polític i que sigui de ERC. Com tampoc deu tenir cap experiència en el món de las elèctriques.
  2. Icona del comentari de: Un nou endoll a febrer 07, 2023 | 18:00
    Un nou endoll febrer 07, 2023 | 18:00
    Un nou endoll. Un altre que serà fidelíssim a ERC
  3. Icona del comentari de: Anònim a febrer 07, 2023 | 18:07
    Anònim febrer 07, 2023 | 18:07
    No es tan curiós. Es la normalitat del pais

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa