MónEconomia
Competència reclama menys passivitat a les administracions catalanes
  • CA

L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha reclamat a les administracions catalanes que siguin menys passives a l’hora de reclamar els danys causats per infraccions competencials. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi que ha presentat l’ACCO aquest dimecres on s’assenyala que les conductes anticompetitives tenen un impacte econòmic “molt significatiu” en el sector públic i que les administracions no fan prou per rescabalar els danys rebuts. De fet, l’informe apunta que segons dades de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) la falta de competència en procediments de licitació encareix el preu dels contractes al voltant d’un 20%. Per aquest motiu l’ACCO proposa reclamar els danys soferts als seus responsables amb l’objectiu de garantir una administració “eficient” en l’ús de recursos públics.

Competència considera que hi ha una “alarmant escassetat” de reclamacions de danys de competència en el sector públic a Catalunya i a l’Estat. Per contra, l’estudi mostra com a altres països europeus com Alemanya aquestes reclamacions són “molt més actius” en la demanda d’indemnitzacions per part de l’administració pública, segons l’informe.

A tall d’exemple, l’estudi es fa ressò d’un cas que va afectar el Servei Català de la Salut entre el 1996 i el 2014 i en què diverses empreses de bolquers per a adults van formar un càrtel a través del qual fixaven els preus de venda als distribuïdors majoristes. L’informe explica que el passat setembre de 2022 el CatSalut va interposar una reclamació al Jutjat Mercantil de Barcelona contra dues de les empreses participants en el càrtel i els reclama una indemnització de més de 526 milions d’euros, més els possibles interessos de demora.

Un nou organisme

Per tal d’intentar millorar aquesta situació, l’ACCO proposa la creació d’un organisme dins de la Generalitat de Catalunya amb la funció d’agrupar i reclamar conjuntament els danys soferts per administracions públiques catalanes. Aquesta proposta arriba perquè Competència reconeix que hi ha diversos esculls que desincentiven la reclamació de danys, com per exemple el cost i la complexitat del litigi. És per aquest motiu que l’ACCO considera que quan una infracció de competència afecta una pluralitat de perjudicats, el més eficient és aglutinar totes les accions en una sola reclamació, “per tal d’aprofitar sinergies i economies d’escala”.

D’altra banda, competència afegeix en el seu informe que l’agrupació d’una pluralitat d’accions en una mateixa entitat reclamant, li atorga una major força negociadora, fet que podria ser “de gran utilitat” a l’hora d’aconseguir la resolució extrajudicial dels litigis a través de la negociació.

A l’hora de crear de forma efectiva aquest potencial organisme l’ACCO planteja dues alternatives. En primer lloc, es proposa la cessió dels drets de crèdit derivats de la reclamació per part de l’administració perjudicada a aquest nou organisme. És a dir, l’organisme de reclamació adquiriria, de les diferents administracions afectades, el dret a l’eventual indemnització i, per tant, se subrogaria en la seva posició processal, atès que l’organisme reclamaria en el seu propi nom.

La segona alternativa seria la formalització d’un contracte de mandat entre l’administració perjudicada i l’organisme de reclamació, mitjançant el qual la primera encarrega a la segona l’estudi, la gestió i l’execució de la reclamació. Contràriament a la cessió del dret de crèdit, en aquest cas l’organisme de reclamació actuaria en nom i per compte de l’administració mandant, que rebria l’eventual indemnització, si bé hauria de reemborsar a l’organisme mandatari les despeses suportades en la reclamació.

Més notícies
La presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici / David Zorrakino - Europa Press
La Cambra ven Catalunya com a “porta d’entrada a Europa” per grans empreses
Notícia: La Cambra ven Catalunya com a “porta d’entrada a Europa” per grans empreses
Comparteix
L'organisme congrega 50 cònsols de tot el món per afavorir la internacionalització de companyies catalanes
Habitatges de Barcelona, en una imatge / ACN
La llei de l’habitatge, l’última esperança per estabilitzar els lloguers
Notícia: La llei de l’habitatge, l’última esperança per estabilitzar els lloguers
Comparteix
Els sindicats i l'administració pública confien en la limitació del lloguer per frenar l'augment de preus
Un edifici de l'Eixample de Barcelona / David Zorrakino - Europa press
El preu de l’habitatge s’enfila un 7,1% anual durant el 2022 a Catalunya
Notícia: El preu de l’habitatge s’enfila un 7,1% anual durant el 2022 a Catalunya
Comparteix
Catalunya és el quart territori de l'estat amb el preu més de l'habitatge amb 1.980 euros per metre quadrat
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre / David Oller - Europa press
Foment recorrerà davant el Constitucional l’impost a les grans fortunes
Notícia: Foment recorrerà davant el Constitucional l’impost a les grans fortunes
Comparteix
La patronal concreta la seva amenaça del desembre amb un informe de la mà del bufet RocaJunyent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa