MónEconomia
Aquest és l’esforç que han de fer els catalans per comprar un habitatge
  • CA

En els últims 20 anys el preu d’accés a l’habitatge no ha parat de créixer i l’esforç per accedir-hi també ha crescut. L’escenari ideal és que els ciutadans destinin, com a molt, un 30% dels seus ingressos a l’habitatge, ara bé la realitat, sobretot a les grans ciutats com Barcelona, és que cada cop costa més trobar que aquesta condició es doni de manera regular. De fet, un estudi publicat per idealista mostra com, de mitjana, a Barcelona ciutat una família ha de destinar fins a un 40% dels seus ingressos per fer front als pagaments de la hipoteca. Si mirem el lloguer, a la capital de Catalunya s’ha de destinar fins a un 39% dels ingressos.

Si mirem la resta de capitals catalanes, aquest esforç es redueix considerablement i cap d’elles supera el 30% recomanat pels experts, A Girona el pes d’una hipoteca és del 27% mentre que el lloguer cau fins al 23%. En unes xifres molt similars es mou Tarragona on l’esforç per pagar la hipoteca ha de ser del 21% i del 22% pel lloguer. Per últim, com és habitual, Lleida es demostra com la capital que menys esforç ha de fer per l’habitatge amb un 13% per l’habitatge de compra i un 19% pel de lloguer.

Les dades de les demarcacions no són excessivament diferents de les de les capitals. A la demarcació de Barcelona, el pes de la hipoteca sobre els ingressos és del 28%, mentre que el lloguer augmenta fins al 35%. A Girona per l’habitatge de compra s’ha d’aportar un 26% dels ingressos i un 25% pel de lloguer. A les comarques de la demarcació de Tarragona l’esforç per pagar la hipoteca és del 20% i el del lloguer del 21%. A Lleida l’esforç per l’habitatge de compra és del 13% dels ingressos i per lloguer augmenta fins al 20%.

Si mirem el global de l’estat aquest esforç és inferior. Concretament, les famílies espanyoles per afrontar la compra d’un habitatge de dues habitacions, han de destinar el 26% dels ingressos familiars. A aquest percentatge també hauríem d’afegir-li un 20% del preu de l’habitatge com a entrada, que fa augmentar l’esforç. En el cas del lloguer, l’esforç és del 29%.

Augment de l’esforç en els mercats més importants

El mateix informe mostra com en els últims mesos l’encariment del finançament, causat per l’augment dels tipus d’interès, ha provocat que la taxa d’esforç per a comprar un habitatge de dos dormitoris hagi augmentat en els mercats més dinàmics. Les famílies que van comprar un habitatge a Palma van haver de destinar el 55% dels seus ingressos al pagament de la hipoteca, un percentatge que es redueix el 48% en el cas de Sant Sebastià, al 40% en el de Barcelona, al 36% a Màlaga o al 34% a Madrid. Per sota del terç dels ingressos, que comença a ser l’deal, trobem Las Palmas de Gran Canaria (32%), Bilbao (31%), Pamplona (31%), Alacant i Sevilla (30% en totes dues ciutats). A Lleida i Jaén, per part seva, s’exigeix el menor esforç per a la compra d’un habitatge de dues habitacions: el 13% dels ingressos familiars. Els segueixen Terol (14%), Ciudad Real, Càceres, Huelva i Múrcia (16%).

Quant a províncies la situació és molt similar, amb el 55% d’esforç requerit a Balears i el 50% a Màlaga. Per sobre del 30% s’enquadren Santa Cruz de Tenerife (36%), Alacant (32%) i Las Palmas (30%). Per sota d’aquestes xifres estan Madrid (29%), Guipúscoa (28%), Barcelona (28%), Girona, Navarra, Àlaba i Cadis, amb el 26% en els 4 casos.

Els barcelonins, els que més esforç fan per pagar el lloguer

Per la banda del lloguer hi ha set capitals espanyoles que superen el 30% dels ingressos recomanat pels experts. Barcelona és la que major percentatge dels ingressos de la llar exigeix (39%), seguida per Palma (35%) i Màlaga (33%). Per sota del 33% estan Madrid (31%), València (31%), Alacant (31%) i Sant Sebastià (30%). Per sota d’aquestes xifres trobem a Bilbao (29%), Sevilla (28%), Santa Cruz de Tenerife (28%), Las Palmas de Gran Canaria (26%) i Vitòria (26%). Per contra, el menor esforç es demana a Ciudad Real (14%), Terol (16%), Jaén, Palència, Càceres i Conca (17% en les 4 ciutats).

Per províncies, Màlaga és la que exigeix un major esforç amb el 45%, seguida per les Balears (39%), Barcelona (35%), Alacant (31%), Las Palmas, Madrid i Navarra (30% en els 3 casos). Per sota del 30% se situen Santa Cruz de Tenerife (29%), Sevilla (29%), València
(28%) i Guipúscoa (28%). Terol, amb el 14% d’esforç, és la província amb la taxa més baixa, seguida per Palència (17%), Ciudad Real, Jaén i Osca (18% en les 3 províncies).

Diferències entre lloguer i compra

Malgrat les dades nacionals, en un total de 30 capitals de província l’esforç requerit per a la compra és superior al del lloguer. En aquestes capitals requereix un menor esforç per viure de lloguer que comprar l’habitatge. Palma és on aquest fenomen és més notable amb 20 punts percentuals de diferència entre el 55% de compra i el 35% de lloguer. Li segueixen Sant Sebastià (17 punts percentuals de diferència), Granada (8 punts percentuals), la Corunya i Pontevedra (7 punts percentuals en tots dos casos). En l’extrem oposat trobem Huelva i Lleida, on comprar suposa 7 punts percentuals d’esforç menys que llogar.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'un cartell d'una botiga de Mango / A. Pérez Meca - Europa Press
Mango guanya 81 milions i obté els beneficis més alts de l’última dècada
Notícia: Mango guanya 81 milions i obté els beneficis més alts de l’última dècada
Comparteix
La companyia de moda trenca el rècord històric de vendes amb gairebé 2.700 milions d'euros
L'edifici del DFactory a la Zona Franca / Cedida
El BWAW, l’espai de reflexió sobre el paper de la dona a la indústria
Notícia: El BWAW, l’espai de reflexió sobre el paper de la dona a la indústria
Comparteix
El delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro assegura que les reivindicacions s'han d'estendre a tot l'any
Imatge de l'interior d'un supermercat / Europa Press
La UE triplica la inflació fins al 9,2% el 2022, la més alta de la història
Notícia: La UE triplica la inflació fins al 9,2% el 2022, la més alta de la història
Comparteix
L'encariment de l'habitatge i de l'energia per a ús domèstic i els vehicles i carburants van ser els principals causants de l'augment dels preus
Imatge d'arxiu de l'Eixample de Barcelona / Europa Press
Catalunya va captar 6.400 milions d’euros d’inversió estrangera el 2022
Notícia: Catalunya va captar 6.400 milions d’euros d’inversió estrangera el 2022
Comparteix
Durant el 2022 es van anunciar 229 projectes d’inversió que suposaran la creació de fins a 19.500 llocs de treball

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pol a març 09, 2023 | 18:13
    Pol març 09, 2023 | 18:13
    Gràcies als "promotors" i que faciliten l'existència del "turisme" de massa i sense aturador; gràcies especuladors que considereu l'habitatge com un actiu financer i especulatiu, que si cal es compra un edifici sencer i se n'expulsen els inquilins, si cal és manté buit per a tornar-lo a vendre o mentre és lloga a "turistes" per hores; gràcies a qui es va inventar fer habitatge social que esdevé "normal" als 10 anys de forma que d'ací a uns pocs anys encara hi haurà menys habitatges socials que al 2023 (?!); gràcies "Espanya" on hi ha qui s'escandalitza per suposats incompliments de la sacra-constitució espanyola per temes de referèndums i de separacions d'una unitat què és una fal·làcia com una casa de pagès, però, que no els hi fa ni fred ni calor que articles com el 47 no s'hagin complert mai : "Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics." Ans el contrari, fins i tot Aznar va convertir tot el territori en edificable si no es demostrava (?!) el contrari... No anem pas bé, l'estat espanyol és un destorb i a sobre sempre ens va a la contra. Despertem-nos !
  2. Icona del comentari de: Manel a març 09, 2023 | 20:01
    Manel març 09, 2023 | 20:01
    Viure sempre de lloguer, es un error, un greu error, es llançà els diners, quant et jubiles, no pots pagar el lloguer i menjar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa