El pare dels arbres més emblemàtics de Cerdanyola

El cerdanyolenc Luis Capilla va néixer l'any 1926 a Belalcázar, Córdoba, i va venir a Cerdanyola el 1963, amb 37 anys. Des de llavors ha plantat més de 50 arbres repartits en llocs emblemàtics de la ciutat
Luis Fernández Capilla a la seva terrassa del centre de Cerdanyola
Luis Capilla Fernández a la seva terrassa del centre de Cerdanyola | Laia TR

Luis Capilla Fernández té 91 anys i és cerdanyolenc. Va venir des del poble de Belalcázar (Córdoba) l'any 1963, on era agricultor. “Allà hi ha molta feina”, li van dir referint-se a Cerdanyola. I dit i fet, es va posar a treballar a la fàbrica de La Uralita i en un any i mig ja tenia pagat el pis on podria venir i instal·lar-se la seva família.

 

Un cop reunits, els anys van anar passant. Capilla Fernández recorda a la perfecció cada etapa de la seva vida, les dates importants i els aniversaris de tots els seus familiars i companys que es troba a la plaça. Va estar treballant 23 anys a La Uralita, fins l'any 1986. “Fins a 12 hores diàries hi treballava, i els diumenges i festius 16 hores”, explica. Molt treballador, solia doblar la jornada i fer torns de nit per aconseguir pagar el pis el més ràpidament possible.

 

Un cop jubilat, l'abans agricultor es va dedicar a passejar per Cerdanyola amb la seva dona, Isidora Barea Muñoz, i l'ajuda del seu bastó. Aquesta va ser l'etapa en que acumulava pinyols i llavors d'arbres a les butxaques i, sense demanar permís ni perdó, les plantava en diferents llocs de la ciutat.

L'olivera de la plaça de l'Abat Oliba
L'olivera de la plaça de l'Abat Oliba | Cedida

 

De vegades plantava la llavor directament al terra i d'altres trasplantava els brots que encara cultiva als testos de la seva terrassa. Més d'una vegada ha hagut de convidar a “incrèduls” - tal com ells els anomena – veïns o amics que no podien creure com d'un esqueix de figuera d'un pam de grandària, li naixien fins a dues o tres figues.

 

La seva experiència ha fet que, pel seu compte hagi plantat més de 50 arbres al llarg de 30 anys de passejos nostàlgics per Cerdanyola. Aquests ocupen ara llocs emblemàtics del poble, espais que actualment canviarien molt sense ells. Molts cerdanyolencs hi passen cada dia o els han vist créixer, això sí, sense conèixer-ne l'autor.

 

Les palmeres de la porta del cementiri, l'olivera del carrer Torrent tocant al Casal, les alzines, palmeres i pollancres de la ronda de Cerdanyola, els pins de la carretera de Serragalliners o el garrofer del carrer Pio Baroja, per citar-ne només alguns.

 

Ell també és el pare de l'olivera que neix al mig de la terrassa del Bar Restaurant Ca l'Enric, a la plaça de l'Abat Oliba i de les palmeres que separen el parc del Turonet del barri de les Fontetes, a la ronda de Cerdanyola. Tanmateix ha fet que creixessin l'olivera de la gasolinera de les Fontetes i les palmeres del Parc Tecnològic. “El més difícil de veure créixer és l'olivera”, afirma, però no perquè se li resisteixi, sinó perquè explica que les hi robaven. “Les oliveres són molt boniques i donen fruits”, diu. “Ara només en queden vuit de plantades perquè abans, quan ja havien crescut una mica, la gent les robava”, comenta.

 

Una palmera de la ronda de Cerdanyola
Una palmera de la ronda de Cerdanyola | Cedida

 

A la pregunta “té algun arbre del qual n'estigui més orgullós que algun altre?” el cerdanyolenc no es decideix. "L'olivera és l'arbre del paradís perquè s'utilitza per menjar, per medicina...". 

 

El senyor Capilla – tal com el coneixen i l'anomenen molts encara – plantava tots aquests arbres amb l'ajuda del seu bastó punxegut. La seva experiència d'agricultor i constància en la cura de les plantes feia que els passejos amb la seva dona Isidora s'allarguessin cada cop més. “Em conec tots els carrers de Cerdanyola de tant que els he passejat”, no li cal mapa i camina, encara ara, sobretot pel centre del poble fins arribar a la plaça, d'on és el més gran de tots els seus companys.

 

Una tasca de les mans expertes d'un agricultor que, amb bona voluntat, declara: "tothom que vulgui veure ara tots els arbres plantats, haurà de fer un bon passeig per tot Cerdanyola". 

 

Una de les oliveres més recents plantades
Una de les oliveres més recents plantades | Cedida


Comentaris

envia el comentari